Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Teleskopi in spektivi

Teleskopi in spektivi

Uvod

Ste se našli ujete med spektivom in teleskopom in se med njima nikakor ne morate odločiti? Niste sami, saj se s to težavo soočajo mnogi. Izjemno težko je izstopati iz množice, še posebej če so si izdelki tako podobni. Kar pa to težavo še bolj otežuje pa je dejstvo, da mnogi ne vedo, kako se ti dve napravi med sabo razlikujeta.

Kljub temu, da imata obe napravi veliko odličnih lastnosti, kot tudi podobnosti, je med njima tudi dovolj razlik, da si lahko bolj jasno predstavljate, kateri je primeren za kakšen tip kupca, saj vse temelji na določitvi namena uporabe vaše naprave.

Vir: Best Products

Povečava

Pri optiki je čim višja povečava koristna za vse, še posebej tiste, ki želijo videti čim več podrobnosti na tarči. Spektivi so narejeni z obročkom za povečavo, ki omogoča opazovanje na daljavo pri 20x povečavi, za ogled manjših podrobnosti pa 60x, 80x, in 100x.

Teleskopi pa imajo pritrjene okularje, ki ponujajo visoko, fiksno povečavo. Na žalost pa prevelika povečava pomeni tudi zamegljeno sliko zaradi preveč svetlobe. Za najboljše opazovanje s spektivom je najboljša 30x do 40x povečava.

Teleskopi pa so narejeni tako, da lahko v njih vstopi čim več svetlobe, kar je izjemno koristno pri opazovanju vesolja. Večina teleskopov, ki jih imamo doma, ima povečavo od približno 90x do 150x, kar je za ogled astronomije odlično, vendar je za to običajno treba spremeniti okular.

Stabilnost slike

Spektivi bi morali dobiti več točk, ko gre za stabilnost slike, kajne? To je zato, ker je treba teleskope postaviti na stativ – teleskop brez stativa pa je nemogoče uporabljati, medtem ko je mogoče nekatere spektive uporabljati tudi brez.

Nižja kot je povečava, bolj stabilna je slika in ker teleskopi ponujajo večjo povečavo, bi slika posledično morala biti manj stabilna. Kljub temu pri spektivih lahko še vedno naletimo na težave s stabilnostjo slike, saj stativi in ​​nosilci, ki so vključeni pri nakupom spektiva, pogosto niso najboljše kakovosti.

Vir: Peta Pixel

Ostrenje

Najmanjša razdalja ostrenja je najkrajša izostrena razdalja med opazovalcem in tarčo. S spektivom je predmet mogoče izostriti na razdalji 180 cm, vendar je teleskop v tem pogledu vseeno boljši, saj je namenjen za opazovanje na daljših razdaljah, zaradi česar bližje predmete tudi zamegli.

Torej nam spektiv pri opazovanju zvezd ni v veliko pomoč, saj nam ne ponuja toliko podrobnosti, kot teleskopu. Teleskop je bolj uporaben pri opazovanju neba, planetov, zvezd, ipd. Kaj pa opazovanje na kratkih razdaljah? Tu teleskop izgubi nekaj točk, saj sliko obrne in tako zmede opazovalca. To pri opazovanju planetov in zvezd ni težava, pri opazovanju ptic pa je lahko problem.

Prenosljivost in vzdržljivost

Spektive in teleskope lahko najdemo v vseh velikostih in težah, vendar ne pozabite, da so teleskopi narejeni z namenom, da jih namestimo in ne premikamo, medtem ko spektive lahko premikamo in nosimo okoli. Spektivi so večinoma namenjeni lovu in uporabi na prostem, kar pomeni, da so že zgrajeni tako, da so bolj vdzržljivi. Najdemo tudi težje spektive ampak so vseeno manjši kot teleskopi in zato tudi enostavnejši za shranjevanje, na primer v nahrbtniku.

Po drugi strani pa so teleskopi bolj občutljivi in niso tako prenosljivi, saj je njihov namen tak, da jih namestimo na stojalo, ne pa, da jih nosimo v nahrbtniku. Čeprav so na voljo tudi lažji in prenosni teleskopi, vseeno prevladujejo daljši in večji, saj je velikost tukaj pomembna. Če želite, lahko spektiv seveda lahko nesete s sabo na kakšen koncert, vendar boste verjetno tudi tarča dosti pogledov.

Vir: Westend61

Področja uporabe

Spektivi

Glavna razlika med spektivom in teleskopom je v njihovi predvideni uporabi. Spektivi so namenjeni opazovanju stvari na kopnem. Običajno imajo manj funkcij kot teleskopi, zaradi česar so za večino enostavnejši za uporabo. Uporabljajo se lahko za lokostrelstvo, lov, opazovanje ptic, začetno astronomijo in fotografijo.

Teleskopi

V primerjavi s spektivi teleskopi niso namenjeni za opazovanje stvari na kopnem, ampak za opazovanje tistega nad kopnem. Uporaba teleskopa za ogled česar drugega kot neba lahko opazovalca zmede, saj je slika najpogosteje obrnjena na glavo, vendar lahko kupite dodatke, ki to oviro odpravijo. Zasnovani so za astronomske namene in v tem so tudi najboljši.

Prednosti in pomankljivosti spektivov

Prednosti

 • Deluje dobro tudi v okolju s slabo svetlobo
 • Z njim lahko opazujete premikajoče se predmete na krajših razdaljah
 • Lažje ga je premikati in nositi okoli
 • Bolj odporen na poškodbe
 • Cenovno ugodnejši
Vir: Bushnell

Pomankljivosti

 • Slabši je pri opazovanju podrobnosti
 • Z njim ne morate opazovati izredno oddaljenih predmetov

Prednosti in pomankljivosti teleskopov

Prednosti

 • Visoka povečava
 • Z njim lahko opazujete izredno oddaljene predmete
Vir: Unsplash

Pomankljivosti

 • Manj enostavno ga je premikati in nositi okoli
 • Manj odporen na poškodbe
 • Cenovno manj ugodnejši

Zaključek

Če nameravate optiko uporabiti za opazovanje na daljših razdaljah in če prenosljivost ne predstavlja težav, je teleskop pametnejša izbira. Če pa je vaš glavni cilj lov in opazovanje divjih živali, pa je boljša izbira spektiv. Če ste po horoskopu tehtnica in se zato nikakor ne morate odločiti, ter če denar ni problem, pa si priskrbite oboje.

Summary
Article Name
Teleskopi in spektivi
Description
Za opazovanje na daljših razdaljah je teleskop pametnejša izbira. Za lov in opazovanje divjih živali, pa je boljša izbira spektiv.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja