Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Ali s spektivi lahko opazujemo zvezde?

Ali s spektivi lahko opazujemo zvezde?

  •  

Uvod

Pri Optics Trade najdete ogromno ljubiteljev spektivov, saj skozi njih narava na splošno postane toliko bolj razburljiva in zanimiva. Vendar so te optične naprave pogosto podcenjene kot uporabni pripomočki za raziskovanje neba.

Skozi spektiv lahko opazimo ogromno stvari, za katere mnogi mislijo, da potrebujejo teleskop. A ker teleskopi preprosto ne ležijo okoli in niso obvezen pripomoček vsakega gospodinjstva, so spektivi vsekakor cenejša izbira, ki nudi podobne rezultate.

Vir: Azamara

Spektivi

Kaj natančno je spektiv? Kako mi je lahko v pomoč? Spektiv, imenovan tudi “zemeljski teleskop”, je optična naprava, ki približa oddaljeni predmet. Spektivi izgledajo kot drobni teleskopi in se od daljnogleda razlikujejo po tem, da imajo en okular, ki uporabniku omogoča opazovanje.

Spektiv ima seveda telo, ki je osrednji del, in zajema vse leče. Ima tudi okular, ki je običajno zamenljiv. Zahteva namestitev na stativ – spektiv se pritrdi na glavo stativa, kar uporabniku omogoča, da ga med opazovanjem lahko zavrti.

Stativ pa je pri opremi vse prej kot drugotnega pomena. Spektiv brez stativa je kot superga brez vezalke. Brez njega je lahko spektiv še tako optično zmogljiv, če pa nima stabilnega in robustnega stojala, uporabnik skozi njega ne bo mogel videti jasne slike.

Spektivi imajo običajno povečavo med 15x in 60x, lahko pa dosežejo še višjo. Če želite spremeniti razmerje povečave, morate kot uporabnik preprosto zamenjati okular. Vendar se je potrebno zavedati, da večja povečava ne pomeni vedno kakovostnejšega opazovanja. Večjo moč povečave uporabljate, manj svetlobe bo prišlo do vašega očesa in ožje vidno polje boste imeli. Tudi slika bo manj stabilna.

VIr: Noble Rate

Spektivi in opazovanje zvezd

Spektivi so posebej zasnovani za uporabo pri opazovanju kopnega, ko zunaj sije sonce, vendar njihova leča deluje na bolj ali manj enak način kot leča refrakcijskega teleskopa.

Ne moremo najti razloga, zakaj spektivov ne bi smeli uporabiti za opazovanje zvezd in osnovno astronomijo, če seveda pri tem upoštevamo nekatere dejavnike. Dober spektiv lahko uporabimo za opazovanje odprtih zvezdnih kopic, planetov, Lune in nekaterih drugih. Katerih? To pa s pomočjo spektiva lahko ugotovite tudi sami.

Če ste opazovalec kopna, ki želi občasno pogledati v nočno nebo, potem je spektiv popolna naprava za vas. Če ste ljubitelj astronomije, pa je vseeno bolje, če denar zapravite za bolj kvaliteten teleskop.

Zaključek

Ali je vesolje mogoče opazovati skozi spektiv? Odgovor je da. Nekateri mislijo, da za to potrebujemo ogromne drage teleskope, za postavitev katerih je potrebno kar nekaj truda in časa, toda tudi s spektivom lahko resnično uživate v čudovitih znamenitostih nočnega neba. Naslednjič svojega spektiva ne podcenjujte, samo usmerite ga proti Luni in opazujte.

Summary
Article Name
Ali s spektivi lahko opazujemo zvezde?
Description
Ali je vesolje mogoče opazovati skozi spektiv? Odgovor je da. Naslednjič svojega spektiva ne podcenjujte, samo usmerite ga proti Luni.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja