Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Povečava

Povečava

Povečava je optični parameter, ki poveča/zumira videno sliko, da se opazovani objekt zdi večji. Na primer s povečevalnim faktorjem 10 vidimo predmete 10-krat večje, kar pomeni, da če je objekt visok 0,1 m in oddaljen 100 m, ga vidimo velikega 1 m. Z drugimi besedami, je to opazovanje objekta, ki je 100 metrov stran z daljnogledom 10- kratne povečave isto, kot gledanje objekta, ki je 10 m oddaljen s prostim očesom. Pri izbiri prave povečave za optične izdelke s fiksno povečavo praksa kaže, da so najkoristnejše povečave med 7x in 10x, ker se z njimi udobno opazuje, poleg tega pa slika ni zmajana, saj tresenje rok ne vpliva preveč na to.

 

Vir: ZEISS

Fiksna povečava
Optični izdelki s fiksno povečavo so zasnovani tako, da omogočajo samo eno povečavo na gledani objekt. Zaradi manjšega števila leč, uporabljenih v konstrukciji, so optično svetlejši in imajo manjšo izgubo svetlobe. Število leč prispeva k njegovi manjši velikosti in lažji teži v primerjavi z optiko s spremenljivo povečavo. Večina daljnogledov ima fiksno povečavo, medtem ko pri strelnih daljnogledih postaja prava redkost. Običajno je ta vrsta optičnih izdelkov lažja in cenejša. Ponujajo tudi boljše optične zmogljivosti, zlasti kar se tiče prepustnosti svetlobe.

Spremenljiva povečava
Spremenljiva povečava pomeni, da je optični izdelek zasnovan tako, da se lahko spreminja povečava v določenem območju. To posledično spremeni vidni kot, kjer višja povečava pomeni manjši/ožji vidni kot in nižja povečava pomeni širši vidni kot. Spremenljiva povečava povečuje vsestranskost in splošno uporabnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja