Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Zakaj so teleskopi tako dragi?

Zakaj so teleskopi tako dragi?

  •  

Uvod

Ljudi kozmos zanima že odkar imamo sposobnost razmišljanja in radovednosti. Že od nekdaj je bilo opazovanje vesolja omejeno samo skozi naše oči. Izum teleskopa pa je to spremenil nam v prid. Če pomislite, je teleskop kot ura – njegovi deli so zelo občutljivi. Če je optika slabo izdelana, tudi izkušnja opazovanja ne bo kakovostna. In podobno kot karkoli drugega, kakovost stane.

Teleskop

Teleskop je instrument, namenjen ogledu oddaljenih predmetov. Teleskop uporablja leče in zrcala, da zbira svetlobo in jo osredotoča v eno točko, s čimer je slika željene tarče potemtakem na voljo za opazovanje, fotografiranje ali preučevanje. Te teleskope lahko uporabljamo za astronomijo ali fotografijo – v vsaki situaciji, ki zahteva takojšnje približevanje oddaljenih predmetov.

Celestron PowerSeeker 60 AZ apochromatic telescope (Vir: Celestron)

Eden izmed dveh glavnih vrst teleskopov, ki jih omenjamo spodaj, ima lečo objektiva nameščeno na koncu cevi, skupaj z okularjem, ki ga je mogoče prilagoditi. Drugi ima ogledalo, ki je vdrto navznoter, stran od vpadne svetlobe, ki zbira svetlobo tarče in jo usmerja v okular, skozi katerega je tarča povečana in jo je zato mogoče opazovati, fotografirati ali preučevati.

Vrste teleskopov

Kot smo omenili, ne obstaja samo ena vrsta teleskopa. Če pa si pogledamo glavna dva, bi bil prvi na seznamu refrakcijski teleskop. Če ste ljubitelj filmov Pirati s Karibov, ste na njih zagotovo že naleteli. Prepoznamo ga kot dolgo cev, ki se daljša, dokler ne pride do leče. Ta leča zahteva posebno izdelavo, zato je tudi tako draga.

Drugi na seznamu bi bili reflektorski teleskopi. Za izdelavo te vrste teleskopov se uporabljajo zrcala, kjer bi pri refrakcijskem teleskopu bila leča objektiva, vendar so tudi pogostejši od slednjih. Reflektorski teleskopi so dragi predvsem zato, ker so njihova zrcala po navadi velika, zato jih je treba tudi dobro sploščiti in polirati.

Celestron Cometron FirstScope (Vir: Celestron)

Zakaj so teleskopi dragi?

Če veste, da je za vas astronomija hobi, ki bo trajal dlje časa, potem zagotovo želite investirati v dober teleskop, ki je vsekakor dražji. Velikost teleskopa je seveda velik dejavnik. Majhna zrcala stanejo manj in so za izdelavo tudi enostavnejša. Večja ogledala pa so izdelana po višjih standardih in potemtakem zahtevajo več dela.

Optična zmogljivost je pri teleskopih izjemno pomembna, vendar z zrcali, ki jih proizvedejo stroji, tega ni mogoče doseči. Seveda so za kakovostno optično zmogljivost v postopek vključeni tudi stroji, toda zadnji in najpomembnejši popravki se naredijo ročno, kar stane več.

Tudi okularji morajo biti kakovostni in za to morate denar vložiti v vrhunski teleskop, ki ponuja vrhunske rezultate. Z večanjem premera okularjev potemtakem narašča tudi cena samega teleskopa. Na splošno so teleskopi veliki. In za izdelavo velikih izdelkov potrebujete veliko materialov, ki prav tako niso poceni, še posebej, če so kakovostni.

Vir: Wikipedija

Zaključek

Da bi teleskop deloval čim bolje, ga je treba izdelati natančno, kar je lahko precej drago. Tudi za pošiljanje in namestitev je treba vložiti dosti truda in časa, tako, da se denar počasi nabira, cena pa dviguje. Zagotovo lahko kakšen teleskop kupite za razumen znesek, vendar vedite, da s teleskopi dobite tisto, za kar plačate.

Summary
Article Name
Zakaj so teleskopi tako dragi?
Description
Že od nekdaj je bilo opazovanje vesolja omejeno samo skozi naše oči. Izum teleskopa pa je to spremenil nam v prid. Če pomislite, je teleskop kot ura - njegovi deli so zelo občutljivi. Če je optika slabo izdelana, tudi izkušnja opazovanja ne bo kakovostna. In podobno kot karkoli drugega, kakovost stane.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja