Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Ali je galaksije mogoče videti skozi teleskop?

Ali je galaksije mogoče videti skozi teleskop?

  •  

Uvod

Na žalost je verjetnost da bi vedeli, kako se galaksije skozi leta širijo in razvijajo, enaka nič. Natančno število galaksij, ki smo jih ljudje videli, kot tudi identificirali, ostaja skrivnost. Ed Churchwell pravi, da jih je “zelo veliko”. Dobra novica je, da jih lahko še vedno opazujemo. Se pravi skozi teleskop. Opazovanje galaksij skozi teleskop je izjemno zahtevno, a hkrati izjemno zadovoljujoče.

Galaksija Pinwheel (Vir: Wikipedia)

Galaksije

NASA pravi, da je “galaksija ogromna zbirka plina, prahu in milijard zvezd ter njihovih sončnih sistemov, ki jih gravitacija drži skupaj.” Skoraj vsaka velika galaksija naj bi v centru imela tudi črno luknjo. V naši galaksiji, imenovani Mlečna ali Rimska cesta, je črna luknja, ki ima maso enako 4 milijonom Sonc.

Galaksije so tako oddaljene, da se zdijo zelo majhne. V nasprotju z nekaterimi drugimi nebesnimi predmeti, kot so Zvezde in Lune, je opazovanje galaksij lahko prav trd oreh. Svetloba galaksij je razpršena naokoli in pogosto so njihovi detajli šibki. Vendar pa je veliko galaksij vseeno precej svetlih in zato tudi vidnih.

Trojček v Levu (Vir: Wikipedia)

Galaksije in Teleskopi

Lahko spadate med najbolj znane astronome, ki jih človeštvo pozna, toda z opazovanjem galaksij skozi 10 cm teleskop boste ta naziv hitro izgubili. To pomeni, da boste za opazovanje omenjene zbirke plina, prahu in milijard zvezd potrebovali 20 cm teleskop ali več.

Eden največjih zločinov, zagrešenih iz strani novincev astronomije, je mnenje, da bodo lažje opazovali galaksije z majhno povečavo. Sprva to drži, povečava mora na začetku biti majhna, kasneje pa jo je treba povečati. To pa zato, ker večja povečava tudi poveča kontrast med galaksijo in samim nebom.

Galaksija Vrtinec (Vir: Wikipedia)

Katere galaksije opazovati?

Z malo potrpljenja lahko veličastno galaksijo Andromedo vidite tudi s prostim očesom. Vendar določene zvezde v galaksiji vseeno ne bodo vidne, razen če uporabljate teleskop. Opazujemo lahko tudi galaksijo Vrtinec, ki je čudovita galaksija v ozvezdju imenovanem Lovski psi. Če želite videti njegove spiralne krake v njihovem sijaju, boste potrebovali večji teleskop. Galaksijo Sombrero, M104 je tudi enostavno opaziti s katerim koli teleskopom.

Z večjim teleskopom boste lahko tudi jasno videli M65, M66 in NGC 3628, ki sestavljajo Trojček v levu. Z manjšim teleskopom pa lahko opazujete M8X ali Bodejevo galaksijo in M82 galaksijo Cigar, ki so galaksije v Velikem medvedu. Nenazadnje imamo še galaksijo Pinwheel M101. Ta galaksija je v velikosti podobna Mlečni cesti, za kar boste potrebovali tudi vsaj 15 cm teleskop.

Galaksija Sombrero (Vir: Wikipedia)

Zaključek

Galaksije so morda najbolj zanimiva nebesna telesa, ki obstaja in ta naziv si zagotovo zaslužijo. Dlje ko zremo v kozmos, več galaksij opazimo. Nekaj ​​drugih galaksij kot te, omenjene zgoraj, lahko vidimo tudi brez uporabe teleskopa. Vendar če pa vzamete teleskop in ga usmerite v nočno nebo, si lahko galaksije, ki nas obkrožajo ogledate podrobneje.

Bodejeva galaksija (Vir: Wikipedia)

Summary
Article Name
Ali je galaksije mogoče videti skozi teleskop?
Description
Galaksije so morda najbolj zanimiva nebesna telesa. Opazovanje galaksij skozi teleskop je izjemno zahtevno, a hkrati izjemno zadovoljujoče.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja