Skoči na vsebino

Uvod

Lepa misel, kajne? Videti, kaj je na onstran oblakov. Škoda, da je to le misel. Mnogi sprašujejo, ali je s teleskopom mogoče opazovati skozi oblake. Odgovor je seveda ne, čeprav so na veliko presenečenje, mnogi še vedno mnenja, da je teleskop sposoben razkriti skrivnosti neba, ki jih oblaki sicer skrivajo. Da bi razumeli, zakaj, se najprej sprehodimo skozi osnove.

Kaj so oblaki?

Oblake ustvarjajo kapljice vode ali ledeni kristali, ki plavajo v ozračju. Torej, kako nastanejo? Nebo je na splošno polno vodnih kapljic, ki so tako majhne, ​​da našim očem nevidne. Te kapljice se spreminjajo v plin, ki mu pravimo vodna para. Ko se vodna para premika višje po nebu, se znižuje tudi temperatura zraka.

Vir: Pexels

Hladnejši zrak povzroči, da se vodne kapljice prilepijo na majhne koščke prahu, ledu ali morske soli. Tako po podatkih NASE nastajajo oblaki. Temperatura, veter in druge okoliščine, med tem ko se oblak oblikuje, določajo, kakšne vrste bo oblak.

Teleskopi in oblaki

Oblaki so nenehna težava tako za amaterje kot tudi za profesionalne astronome, saj za nemoteno opazovanje skozi teleskop potrebujejo nebo brez oblakov. A vremena ne moremo nadzorovati, če smo astronomi, ali pa ne.

Kot smo že ugotovili, teleskopov ni mogoče uporabljati za opazovanje skozi oblake. Če si predstavljate, običajni teleskopi delujejo podobno kot oči. Če lahko predmet vidite s prostim očesom, ga lahko vidi tudi teleskop. Če predmeta ne vidite, ga ne more videti niti teleskop.

Vir: Pixabay

Vendar vseeno obstaja izjema in to so teleskopi, imenovani radijski teleskopi, na katere oblaki ne vplivajo tako močno kot drugi, saj radijski valovi gladko prehajajo skozi njih. Če pa nimate te vrste teleskopa, ne skrbite, naslednjič  samo preverite lokalno vremensko napoved in se pripravite na opazovanje jasne noči.

Zaključek

Verjemite ali ne, ko mati narava deluje proti nam, ne moremo storiti ničesar. Kljub temu pa se na takšne dogodke še vedno lahko pripravimo vnaprej. Zato za najboljšo izkušnjo pri opazovanju neba izberite čisto noč brez oblakov. Pa srečno opazovanje!

Summary
Article Name
Ali lahko s teleskopom vidimo skozi oblake?
Description
Mnogi sprašujejo, ali je s teleskopom mogoče opazovati skozi oblake. Lepa misel, kajne? Videti, kaj je na onstran oblakov. Škoda, da je to le misel.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja