Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Kateri teleskop za astrofotografijo?

Kateri teleskop za astrofotografijo?

  •  

Uvod

Kjer ni uličnih svetilk in semaforjev, se nebo prebudi in razkrije se vesolje, napolnjeno z zvezdami in galaksijami. Fotografiranje nebesnih predmetov je težje, kot si mislimo. Fotografiramo lahko s skoraj vsakim teleskopom, vendar je kakovost fotografij odvisna od kakovosti opreme, meril fotografa, ter dela in prizadevanja, ki ga človek vloži v učenje. Tako kot pri izbiri fotoaparata je tudi izbira najboljšega teleskopa odvisna od številnih dejavnikov.

Astrofotografija

Astrofotografija je opredeljena kot fotografiranje nebesnih teles in dogodkov, kot so zvezde, Luna, Sonce, planeti, asteroidi in galaksije. Pod astrofotografijo spada tudi nočna fotografija neba, polnega zvezd, ali pa fotografija Lune. Nekateri primeri astrofotografije so fotografije zvezdnih poti in Rimske ceste.

Ko gre za sodobno astronomijo, je astrofotografija izjemno priljubljena. Ampak astrofotografija nam vzame ogromno časa, saj vsaka fotografija zahteva ure obdelave podatkov. Zato so tudi astrofotografi znani po neverjetni potrpežljivosti. Astrofotografija predstavlja strmo pot učenja, prvi korak pa je izbira pravega teleskopa.

Vir: Pixabay

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati

  • Raven izkušenj: Seveda morate najprej razjasniti, ali ste na tem področju začetnik ali izkušen strokovnjak. Če spadate v prvo skupino, ne pozabite, da je bil vsak strokovnjak nekoč začetnik.

  • Cena: Ta dejavnik je sam po sebi razumljiv, saj se nanaša na to, koliko denarja morate porabiti, oziroma koliko ste pripravljeni porabiti za teleskop.

  • Prenosljivost: Ne glede na to, ali načrtujete fotografiranje z dvorišča, ali pa eno urno vožnjo do mesta s precej temnim nebom, bosta velikost in teža teleskopa vedno pomembna dejavnika. Jasno je, da velik in težek teleskop ni potreben, če opazujete in fotografirate sami, še posebej, če ga morate nenehno dvigovati in nositi okoli.

  • Območje zanimanja: Najboljši tip teleskopa je odvisen od vrste fotografije, ki jo nameravate narediti. Za fotografiranje planetov, Sonca ali Lune je potreben visokokakovosten teleskop z zmerno dolgo goriščno razdaljo. Za fotografiranje zvezdnih kopic, meglic ali galaksij, vas bo hiter teleskop s kratko goriščno razdaljo zagotovo privedel do najboljših rezultatov.

Teleskopi za astrofotografijo

Apokromatski refraktor

Ta vrsta teleskopa uporablja objektiv iz stekla z zelo nizko disperzijo. Mnogi verjamejo, da so apokromatski refraktorji najboljši teleskopi za astrofotografijo. Apokromatski refraktorji so tudi kompaktni, lahki in enostavni za nošenje. Ti teleskopi imajo izjemno barvno korekcijo, se hitro prilagodijo temperaturam in jih je enostavno izostriti. Ta vrsta teleskopa je priporočljiva za astrofotografe začetnega nivoja.

Celestron PowerSeeker 60 AZ apochromatic telescope (Vir: Celestron)

Reflektorski teleskopi

Reflektorski teleskop je teleskop, ki uporablja kombinacijo ukrivljenih ogledal. Ta ogledala odbijajo svetlobo in tako ustvarjajo sliko. Te vrste teleskopov ponujajo dodatne vrste optičnih aberacij. Reflektorski teleskop je odličen za fotografije planetov od blizu, vendar ne toliko za astrofotografijo globokega neba.

Celestron Cometron FirstScope (Vir: Celestron)

Zaključek

Funkcionalnost in uporabnost sta dva dejavnika, ki ju mora imeti v mislih vsak astrofotograf, ko fotografira nočno nebo. Ugotoviti, kateri teleskop je najboljši za vas, je težka naloga, ki bi vam morala pomagati razviti svojo strast in je ne uničiti. Zato upamo, da vam bo ta članek pomagal pri fotografiranju nočnega neba in njegovih lepot.

Summary
Article Name
Kateri teleskop za astrofotografijo?
Description
Fotografiranje nebesnih predmetov je težje, kot si mislimo. Fotografiramo lahko s skoraj vsakim teleskopom, vendar je kakovost fotografij odvisna od kakovosti opreme, meril fotografa, ter dela in prizadevanja, ki ga človek vloži v učenje. Tako kot pri izbiri fotoaparata je tudi izbira najboljšega teleskopa odvisna od številnih dejavnikov.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja