Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Teleskopi in okularji

Teleskopi in okularji

  •  

Uvod

Z nakupom teleskopa kupite tudi priložen okular. Če ta okular še vedno uporabljate, ste morda na izgubi. Okularji so na voljo v vseh oblikah in velikostih, ki ustrezajo vsem željam in cenam.

Okular, ki ga dobite s teleskopom, ponuja le osnovne rezultate, če pa kupite drugega, boste morda odkrili popolnoma nov svet. Kot vse stvari v življenju dobite tisto, za kar plačate, vendar lahko okularje z želenimi lastnostmi kupite tudi po razumni ceni, če le veste, kaj iskati.

Okularji na splošno

Brez okularja opazovanje ni možno. Okular, imenovan tudi priočesna leča, je leča, ki je pritrjena na številne različne optične izdelke, kot tudi teleskope. Imenujejo se okularji, ker opazovalec skozi teleskop gleda skozi lečo, ki je najbližje očesu. Z drugimi besedami, okularji so sestavljeni iz večih leč, ki uporabniku omogočajo prilagoditev različnih povečav na teleskopu.

Okularji zbrano svetlobo povečajo. Ko leča ujame svetlobo, se majhen del nje izgubi. Da se ne bi izgubilo veliko svetlobe, izdelovalci leče običajno premažejo z magnezijevim ali kalcijevim fluoridom.

Vrste okularjev

Plösslov okular

Plösslov okular ima široko vidno polje, ki je približno 52 °, zato ga lahko uporabljamo pri opazovanju planetov, tako kot za opazovanje globokega neba. Pomanjkljivost Plösslovega okularja je, da ima kratko oddaljenost očesa od leče, kar lahko predstavlja težavo. To je razdalja, ki jo opazovalec vidi v celotnem vidnem polju. Plösslov okular ima tudi dva sistema leč.

Plosslov okular (Vir: Wikipedija)

“Radian” okular

“Radian” okular je novinec na trgu okularjev. Njegovo vidno polje lahko primerjamo s Plösslovim, toda razlika, ki se pojavi med njima, je oddaljenost očesa od leče, ki je pri “Radian” okularjih večja. Tistim, ki nosijo očala, je to v veliko pomoč. “Radian” okular je izdelan tako, da ustreza srednjim, pa tudi večjim povečavam, tako da opazovalec vidi čim več podrobnosti.

Naglerjev okular

Naglerjev okular je najbolj znan po velikem vidnem polju, saj ponuja izredno široko vidno polje, in sicer 82 °. S tem okularjem lahko opazujemo izredno majhne podrobnosti nebesnih predmetov. Ta okular vključuje šest elementov, premazanih s kemikalijami, ki smo jih predhodno že omenili, zato se med samim postopkom opazovanja ne izgubi veliko svetlobe. Ti okularji pa so lahko malce težji.

Leče v Naglerjevem okularju (Vir: Wikipedija)

Ortoskopski okular

Ortoskopski okularji so bili na seznamu želja vseh astronomov, dokler se ni pojavil Plösslov okular. Vendar to ne pomeni, da so manj kakovostni, saj zagotavljajo izjemno oddaljenost očesa od leče. Zakaj je Plösslov okular postal ugodnejši? Ker ima boljše vidno polje. Kot smo že omenili, je njegovo vidno polje 52 °, medtem ko ima Ortoskopski okular vidno polje 40 °. To je še posebej koristno pri opazovanju Lune in planetov.

Leče v ortoskopskem okularju (Vir: Wikipedija)

Barlow leča

Barlow leča sama po sebi ni okular, vendar deluje na isti načinpoveča povečavo. To naredimo tako, da okular vstavimo v lečo. Tako se poveča, podvoji ali celo potroji, odvisno od same leče.

Barlow leča (Vir: Wikipedija)

Zaključek

Izbira ustreznega okularja zahteva več premisleka, kot bi si kdo mislil. Nekateri pravijo, da je okular najpomembnejši del teleskopa. Ko gledate skozi nov okular, boste morda ugotovili, da je to res. Da ste z uporabo priloženega okularja res bili na izgubi.

Summary
Article Name
Teleskopi in okularji
Description
Izbira ustreznega okularja zahteva več premisleka, kot bi si kdo mislil. Nekateri pravijo, da je okular najpomembnejši del teleskopa. Ko gledate skozi nov okular, boste morda ugotovili, da je to res.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja