Zakaj mora teleskop biti izostren na neskončnost?

  •  

Uvod

Teleskop ustvarja iluzijo, da so predmeti na nebu videti bližje, kot pa so v resnici. To naredi tako, da ga izostri na neskončnost in s tem poveča velikost slike, ki jo vidijo naše oči. Če teleskop ni izostren na neskončnost, je slika tarče zamegljena. Toda za boljše razumevanje, kako to deluje, je potrebno nekaj dodatne razlage.

Ostrenje na neskončnost

Ostrenje na neskončnost preprosto pomeni, da se osredotočimo na predmet, ki se nahaja zelo daleč. Pri optiki je neskončno ostrenje stanje, ko leča ustvari podobo cilja, ki se nahaja v neskončni razdalji. Ostrenje leče na neskončnost izostri vse predmete v vašem pogledu, ne glede na razdaljo.

Ostrenje teleskopa

Namen teleskopa je opazovati oddaljene objekte in ustvariti videz neskončnosti. Ko gledamo skozi teleskop, se oči prilagodijo in s tem prilagodijo tudi svoje ostrenje. Naloga teleskopa je, da se predmeti zdijo bližje s povečanjem kota žarkovnih snopov, ki jih vidimo. To imenujemo tudi kotna povečava.

Vir: Pexels

Teleskop se izostri z uporabo okularjev. S spreminjanjem njihovega položaja se fokus spremeni taki, da zamegljeni nebesni predmeti postanejo ostri. Ostrenje se najpogosteje izboljša z obračanjem majhnega gumba, vendar so vsi teleskopi zgrajeni nekoliko drugače. Ko najdete nadzor ostrenja, usmerite teleskop daleč stran in ga prilagajajte, dokler ne dobite ostre slike.

Zaključek

Ostrenje teleskopa ni tako težka naloga, kot se sliši. Da pa odgovorimo na vaše vprašanje: teleskop mora biti izostren na neskončnost, tako, da opazovalec vidi povečano sliko oddaljenega predmeta. Če razumete osnove, kako teleskop deluje in si prebrali navodila uporabe, boste kot opazovalec lahko kar najbolje izkoristili svojo opremo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja