Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Prizemski strelni daljnogled Vortex Spitfire HD Gen II

Prizemski strelni daljnogled Vortex Spitfire HD Gen II

Uvod

Po odpovedi sejmov Shot Shot in IWA 2021 je Vortex, tako kot mnogi drugi proizvajalci športne optike, svoje novosti predstavil preko spleta. V začetku leta to ameriško podjetje nikoli predstavi zgolj ene novosti – letos so predstavili kar 4. Članka o novem daljnogledu z laserskim daljinomerom Fury HD 5000 AB in rdeči piki Sparc Solar smo že objavili, tokrat pa se bomo posvetili njihovemu novemu prizemskemu strelnemu daljnogledu, Spitfire HD gen II.

Izgleda kot rdeča pika

Čeprav so prizemski strelni daljnogledi veliko manjši od klasičnih, so načeloma precej večji od rdečih pik zaprtega tipa. Ko smo prvič videli novega Spitfire HD, nismo mogli verjeti, da gre za prizemski strelni daljnogled. Je skoraj pol manjši kot model prve generacije in precej lažji. Na rdečo piko spominja le od zunaj; ko pogledamo skozenj, vidimo križ, ki je vrezan v steklo, kar je značilnost prizemskih strelnih daljnogledov. Tak križ in možnost nastavitve dioptrije omogočata, da jih brez težav uporabljajo tudi tisti, ki imajo astigmatizem (očesno napako). Križ je prilagojen za uporabo s kalibrom 5.56, sestavljen je iz pomožnih merilnih točk za kompenzacijo padca izstrelka in veter.

Vir: Vortex Optics

Modeli, ki so na voljo

V prvi generaciji je bila na voljo samo naprava s 3-kratno povečavo, tokrat pa se je Vortex odločil za dva modela:

  • Spitfire gen II 3x
  • Spitfire gen II 5x

Slednji je nekoliko večji in 37 gramov težji, vendar ima dodatno funkcijo. Na zgornjem delu je snemljiva ploščica, pod katero se skriva površina za namestitev rdeče pike z montažno površino Docter/Noblex, kar pomeni, da lahko nanjo pričvrstimo tudi rdeči piki Viper ali Venom. Možnost montaže rdeče pike naredi to napravo precej bolj vsestransko, saj imamo hkrati na voljo 5-kratno in 1-kratno povečavo.

Vir: Vortex Optics

Cena prizemskega strelnega daljnogleda Spitfire HD s 3-kratno povečavo je okoli 450 €, za napravo s 5-kratno povečavo pa boste odšteli približno 50 € več.

Modern dizajn

Vortexu moderni dizajn ni tuj, kar dokazuje tudi ta prizemski strelni daljnogled. Vijaka za nastrelitev pike sta poravnana z ohišjem kot pri rdeči piki Sparc Solar. Prostor za baterijo ni tako izbočen kot pri prvi generaciji.

Vir: Vortex Optics

Montaža

Poleg naprave dobite dva adapterja, visokega in nizkega. Prvi je odličen za uporabo na puškah tipa AR-15, drugi pa je kot nalašč za klasične lovske puške, ki imajo na ohišju zaklepa letev Picatinny. Če kateregakoli od teh adapterjev odstranimo, bomo opazili, da se spodaj nahaja montažna površina Aimpoint Micro.

Vir: Vortex Optics

Samo rdeča osvetlitev

Prizemski strelni daljnogledi Spitfire HD prve generacije so imeli rdečo in zeleno osvetlitev križa – uporabnik je lahko preklapljal med barvama z vrtljivim gumbom na zgornjem delu naprave. Pri drugi generaciji je sicer na voljo samo rdeča osvetlitev, so pa dodali 7 nivojev jakosti, zdaj jih je 12. Pri najmočnejši osvetlitvi lahko prizemski strelni daljnogled brez težav uporabljamo na močni dnevni svetlobi, najnižja nivoja pa sta primerna za souporabo z nočno optiko. Odslej je torej na voljo samo ena barva osvetlitve, so pa – kot vidimo – precej dodelali vse ostalo, povezano z osvetlitvijo. Osvetlitev nastavljamo z dvema gumboma na strani naprave.

Vir: Vortex Optics

Izboljšana optika

Tudi optično je druga generacija boljša od prve. Izboljšali so jasnost in ostrino, tudi barve so bolj žive. Naprava ima dober eye-box (občutljivost na položaj očesa), eye-relief (oddaljenost očesa od okularja) pa znaša 6.5 cm.

Zaključek

Očarani smo nad majhnostjo prizemskega strelnega daljnogleda Spitfire HD druge generacije. Model s 3-kratno povečavo je le nekoliko večji od klasične rdeče pike zaprtega tipa. Zaradi montažne površine Aimpoint Micro je naprava kompatibilna z raznimi adapterji uveljavljenih proizvajalcev montaž, kar je odlično. 12 stopenj osvetlitve, dober eye-box, moderna zasnova – Spitfire HD gen II ponuja veliko, vključno z odličnimi garancijskimi pogoji (VIP warranty).

Vir: Vortex Optics

Summary
Article Name
Prizemski strelni daljnogled Vortex Spitfire HD Gen II
Description
Vortex je predstavil novi prizemski strelni daljnogled Spitfire HD gen II, druga generacija znamenite serije Spitfire. Nas je majhnost tega prizemskega strelnega daljnogleda očarala.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja