Skoči na vsebino
Domov » Montaže » Izbor Picatinny letve – aluminij ali jeklo?

Izbor Picatinny letve – aluminij ali jeklo?

Uvod

Najprej malo osvežimo, kaj Picatinny letev je. Je montažna letev, izdelana leta 1992 za potrebe ameriške vojske. V osnovi se je uporabljala za montažo mehanskih merkov, bipod nogic, ročajev, laserskih, svetlobnih in optičnih naprav; predvsem pa za montažo strelnih daljnogledov pri večjih kalibrih vojaških ostrostrelskih pušk.

Vse bolj pa se Picatinny letve uporabljajo tudi na lovskih in športnih puškah. Postale so ene najpogosteje uporabljenih montaž današnjega časa. Vse več sodobnih lovskih in športnih pušk ima letve že izdelane na ohišjih zaklepa. Material, iz katerega je narejena letev, je lahko aluminij ali jeklo.

Picatinny letve iz aluminija in jekla

Katero letev izbrati? Aluminijasto ali jekleno?

Jeklena letev je v primerjavi z aluminijasto bolj trpežna in obstojna, prednost aluminijaste pa je v tem, da je lažja. Izbira je odvisna od zahtev kupca in področij uporabe. Če potrebujemo lažje orožje, izberemo aluminijasto letev. Predvsem športni strelci večinoma uporabljajo aluminij. Aluminijasto letev je priporočljivo izbrati, če jo nameravate namestiti na puško z aluminijastim ohišjem zaklepa, jekleno letev pa, če si lastite puško z jeklenim ohišjem zaklepa.

Picatinny letve iz jekla raznih proizvajalcev (od leve proti desni – Recknagel (ERA-TAC), EAW, Contessa, Audere, Rusan)
Picatinny letvi iz aluminija (levo – Warne; desno – Recknagel)

Če orožje uporabljamo pri ekstremno nizkih oziroma visokih temperaturah, ali pa so prisotne precejšnje temperaturne spremembe, je priporočljivo izbrati letev, ki je iz enakega materiala kot ohišje zaklepa. Ker imata aluminij in jeklo različno temperaturno razteznost, pride pri velikih temperaturnih spremembah do neenakomernega raztezanja, kar lahko privede do popustitve lepila in zloma vijakov. V normalnih temperaturnih pogojih teh težav ni – v tem primeru lahko kombiniramo oba materiala.

Picatinny letev iz jekla (Contessa)

Pomembno je, da ne montiramo jeklenih obročkov oz. montaž na aluminijasto letev. Izkušnje so pokazale, da pride do zajed v letev, kar lahko vpliva na natančnost. Poškodbe in zajede lahko nastanejo tudi pri večkratnem odstranjevanju in nameščanju optičnih naprav na letev.

Picatinny letev iz aluminija (Recknagel – ERA-TAC)

Aluminijaste letve so iz različnih kvalitet materiala. Najbolj kvalitetne so letve, proizvedene iz zlitine 7075, ki se uporablja tudi v letalstvu in astronavtiki. Odlikuje jih visoka trdota, žilavost in odpornost proti koroziji. Z izbiro letve iz zlitine 7075 se izognemo večjim poškodbam in obrabi. Po tehničnih specifikacijah se približamo jeklenim letvam, s prednostjo manjše teže.

Načeloma so aluminijaste letve cenovno ugodnejše od jeklenih, vendar priporočam, da se – bolj kot na ceno – osredotočimo na uporabnost in namen.

Galerija slik

Summary
Article Name
Izbor Picatinny letve – aluminij ali jeklo?
Description
Picatinny letve so postale ene najpogosteje uporabljenih montaž današnjega časa. Material, iz katerega je narejena letev, je lahko aluminij ali jeklo.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

1 komentar na “Izbor Picatinny letve – aluminij ali jeklo?”

  1. Spoštovani¨
    Imam karabin Sava Kranj kal.7×64 in bi želel nanj montirati pikatini šino
    Prosim za vaš nasvet,ker bi v orimeru ,da ta sistem zaggotavlja boljše zadetke ,to šino tudi naročil.
    Prosim za odgovor in vas pozdravljam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja