Skoči na vsebino
Domov » Rdeče pike » Rdeča pika Vortex SPARC Solar

Rdeča pika Vortex SPARC Solar

Uvod

Danes ima rdeče pike zaprtega tipa v svoji ponudbi veliko priznanih proizvajalcev športne optike. To obliko je populariziralo podjetje Aimpoint; večina tovrstnih rdečih pik je zasnovana na podlagi njihovega originalnega koncepta. Zaradi zaostrovanja konkurence na tem področju proizvajalci iščejo načine, kako izstopati iz množice. To dosegajo z novimi materiali za ohišje, različnimi barvami osvetlitve, in raznimi dodatki na ohišju. Eden takšnih dodatkov je sončna celica; rdeče pike s sončno celico iz leta v leto postajajo vse bolj popularne. Kot kaže je Vortex prepoznal potencial na tem področju, saj so pred nekaj dnevi predstavili rdečo piko Sparc Solar.

Vir: Vortex Optics

Sončna celica

Kot lahko razberemo iz imena, rdeča pike Sparc Solar deluje s pomočjo sončne energije. Če je na voljo dovolj svetlobe, rdeča pika deluje celo brez vstavljene baterije. Ob slabi svetlobi za osvetlitev poskrbi baterija. Vortex obljublja, da lahko ob ustreznih pogojih ena baterija zadostuje za do 150.000 ur uporabe (to je seveda odvisno od jakosti osvetlitve in doprinosa sončne energije).

Sončna celica je unikatno zasnovanačrte tvorijo logotip podjetja Vortex, kar prispeva k modernemu izgledu rdeče pike.

Avtomatski izklop osvetlitve

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste po nekaj dneh neuporabe v roke vzeli rdečo piko in ugotovili, da ste pozabili izključiti osvetlitev. Še huje je takrat, ko ugotovite, da se je baterija v tem času izpraznila. Vortex se zaveda, da se to dogaja marsikomu, zato so rdeči piki Sparc Solar dodali funkcijo avtomatskega izklopa. Po 14 urah se osvetlitev samodejno izključi z namenom ohranjanja življenjske dobe baterije, naprava pa gre v ‘način spanja’. Če jo premaknete, se osvetlitev nemudoma vključi. To uporabna funkcija nam je dobro znana, saj jo že nekaj let pri nekaterih svojih rdečih pikah nudi podjetje Holosun.

Vir: Vortex Optics

Ohišje

Vortex Sparc Solar je rdeča pika zaprtega tipa s standardno lečo premera 22 mm. Narejena je iz enega kosa aluminija. Vrtljivi gumbi za nastrelitev so poravnani z ohišjem, kar je izjemno uporabno, saj se ob morebitnem udarcu ob nekaj ne bodo poškodovali. Prostor za baterijo tipa CR2032 se nahaja na desni strani pod okroglim pokrovom. Skupaj z baterijo in visoko montažo naprava tehta okoli 170 gramov. Da se vam steklo ne bo popraskalo, ga med transportom pokrijte s priloženo zaščito.

Vir: Vortex Optics

Vsestranskost

Rdeča pika Sparc AR, predhodnik različice s sončno celico, ima vgrajeno visoko montažo, kar pomeni, da je namenjena za puške tipa AR-15. Sparc Solar ima snemljivo montažo, priloženi sta nizka in visoka. Če montažo odstranimo, vidimo, da je montažna površina enaka kot pri rdečih pikah Aimpoint Micro. Zaradi nizke montaže je ta rdeča pika primerna za uporabo na vseh klasičnih puškah z letvijo Picatinny na ohišju zaklepa.

Vir: Vortex Optics

Osvetlitev

Uporabnik lahko izbira med 12 nivoji jakosti osvetlitve. 2 najnižji nastavitvi sta primerni za souporabo z nočno optiko. Rdeča pika je velikosti 2 MOA, kar pomeni, da zagotavlja precejšnjo mero natančnosti, primerna pa je tudi za streljanje na nekoliko daljše razdalje kot podobne naprave, ki imajo večje pike. Med nivoji jakosti preklapljate z gumboma na strani naprave.

Zaključek

Če cenite prednosti, ki jih prinaša sončna celica, se rdečo piko Vortex Sparc Solar splača preizkusiti. Načeloma z nakupom izdelka podjetja Vortex ne morete ustreliti mimo, saj je zanje značilno dobro razmerje med kvaliteto in ceno, da o izjemnih garancijskih pogojih sploh ne govorimo. Rdeča pika Sparc Solar bo predvidoma stala okoli 340 €, 120 € več kot Sparc AR.

Summary
Article Name
Rdeča pika Vortex SPARC Solar
Description
Vortex je prepoznal potencial rdečih pik s sončno celico, saj so januarja 2021 predstavili novo rdečo piko Sparc Solar s sončno celico.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja