Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Osvetlitev križa

Osvetlitev križa

Nekateri strelni daljnogledi uporabljajo namerilni križ z možnostmi osvetlitve.

Na trgu obstajata dva tipa osvetljenega križa:

– z osvetljeno točko na sredini namerilnega križa
– možnost osvetlitve celotnega križa

Za lov je bolj priporočljiv križ z osvetljeno točko na sredini. Strelni daljnogledi, ki imajo možnost osvetlitve celotnega križa so bolj namenjeni taktični in športni uporabi. Moč osvetlitve je lahko močna kakor dnevna svetloba ali pa šibka, da se vidi le v slabših svetlobnih situacijah (v temi). Za lov na pogonIPSC in taktično CQB streljanje je bolj primerna dnevno močna osvetlitev. Možnost osvetlitve, ki je vidna samo v slabi svetlobi, je boljša pri lovu v mraku ali celo v temi. Strelni daljnogledi, ki uporabljajo več različnih stopenj intenzivnosti, so boljši, ker ponujajo več možnosti za popolno osvetlitev križa v različnih svetlobnih pogojih.

Najnaprednejši strelni daljnogledi uporabljajo optična vlakna, ki so vgrajena v sredino križa kot svetla pika. Pri visokokakovostnih strelnih daljnogledih so te osvetljene pike izredno majhne. Primer: če je osvetlitev nastavljena na OFF (IZKLOPLJENO), te osvetljene pike ne vidite, ko pa osvetlitev vklopite, je vidna tudi svetla pika.

Visokokakovostni strelni daljnogledi omogočajo uporabniku, da natančno prilagodi in nastavi intenzivnost osvetlitve. Na ta način je križ, glede na zunanjo svetlobo, vedno primerno osvetljen. Temnejše pri šibki svetlobi in izjemno svetlo podnevi. Novejši strelni daljnogledi imajo vgrajen avtomatski izklop, ki izključi osvetlitev križa, ko strelnega daljnogleda nekaj časa ne uporabljate. Takšni strelni daljnogledi imajo vgrajen senzor gibanja, da ugotovijo, kdaj se daljnogled ne uporablja. To podaljšuje življenjsko dobo baterije.

Osvetlitev križa omogoča boljšo natančnost ponoči in pri slabši svetlobi. Z neosvetljenimi križi lahko imate težave pri uporabi v slabi svetlobi, ko lahko vidite tarčo, ne pa namerilnega križa. Tip osvetlitve za uporabo v slabši svetlobi, je namenjen predvsem za lov s preže. Močnejša osvetlitev pa je najboljša opcija za lov na zalaz, IPSC in taktično streljanje.

Vir: Nikon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja