Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Kateri teleskop je uporabljal Galileo?

Kateri teleskop je uporabljal Galileo?

  •  

Galileo Galilei

Galilea Galileja poznamo tudi pod imenom oče moderne znanosti ali oče opazovalne astronomije. Galileo je bil filozof, astronom in matematik, ki je znanost in astronomijo priskrbel s pomembnimi dodatki. Prav tako je naredil izjemne novosti v zvezi s teleskopom, med katerimi najdemo tudi opazovanje štirih največjih Jupitrovih lun, ki so bile pozneje poimenovane po njem.

Astronomija, Perspektiva in Matematika predajata Galileu Galilei teleskop. (Vir: Wikipedija)

Galileo in teleskop

Kdo stoji za iznajdbo teleskopa? Mnogi hvalijo Galileja Galileja. Čeprav teleskopa ni izumil, je naredil nekaj pomembnih izboljšav. Kljub temu pa je za patent te optične naprave prvi zaprosil Hans Lippershey, nizozemski proizvajalec očal. Galileo je slišal za to in leta 1609 zgradil svojo različico in teleskop namenil astronomiji.

Reprodukcija Galilejevega teleskopa. (Vir: Wikipedija)

Čeprav Galileo ni izumitelj teleskopa, je vseeno naredil nekaj izboljšav in bil je prvi teleskop usmeril proti zvezdam. Galileo je svoj prvi teleskop izdelal leta 1609 po modelu teleskopov, proizvedenih v drugih delih Evrope, ki so lahko predmete povečali 3x. Kasneje istega leta je ustvaril teleskop s povečavo do 20x. Da, Lipperheyjev teleskop je bil prvi, vendar je bil Galilejev teleskop boljše kakovosti.

Refraktorski teleskop

Galileo pa je tisti, ki si je zamislil idejo za refraktorski teleskop. Za ta teleskop je uporabil sferično ogledalo, katerega notranja stran se je odbijala na mestu leče z namenom, da bi fokusirala prihajajočo svetlobo. Prvotni model tega teleskopa je zagotavljal le 8-kratno povečavo, vendar je bil kmalu izboljšan do 20-kratne povečave.

Galilejeva teleskopa. (Vir: Wikipedija)

Ta teleskop je imel objektiv, ki je bil ukrivljen navzven, in okular v dolgi cevi, ki je bila ukrivljena navznoter. Glavna težava njegovih teleskopov pa je bilo izjemno ozko vidno polje.

Galilejeva opazovanja

Galileo Galilei je opazoval Luno in ugotovil, da “lunina površina ni gladka, enakomerna in popolnoma sferična, temveč nasprotno, neravna, hrapava, ter natrpana z odtisi in izboklinami. Podobna je Zemlji sami, ki je tu in tam izstopa z gorami in globinami dolin.”

Galilejeva slika luninih men. (Vir: Wikipedija)

Bil je tudi prvi, ki je opazoval Jupitrove lune, danes znane kot Galilejevi sateliti. Seveda pa ne smemo pozabiti na Venerine mene, Sončeve pege, Saturnov kolobar in zvezde na Mlečni, kar je vse tudi upodobil na svojih risbah.

 

Summary
Article Name
Kateri teleskop je uporabljal Galileo?
Description
Galilea Galileja poznamo tudi pod imenom oče moderne znanosti ali oče opazovalne astronomije. Prav tako je naredil izjemne novosti v zvezi s teleskopom, med katerimi najdemo tudi opazovanje štirih največjih Jupitrovih lun, ki so bile pozneje poimenovane po njem.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja