Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Ali lahko skozi teleskop vidimo satelite?

Ali lahko skozi teleskop vidimo satelite?

  •  

Uvod

Satelite najdemo v vseh velikostih, najmanjšega pa lahko primerjamo s hlebčkom kruha. Ste se kdaj vprašali, ali lahko skozi teleskop vidite satelite? Ali morda, če je satelite mogoče videti že s prostim očesom? Okoli našega planeta krožijo številna vesoljska plovila, nekaj pa jih je tudi dovolj svetlih, da jih lahko vidimo tudi iz Zemlje.

Sateliti

Po podatkih ameriške vesoljske agencije imenovane NASA je satelit opredeljen kot objekt, ki potuje okoli drugega, večjega predmeta. Po tej definiciji je satelit tudi Zemlja, saj lebdi okoli Sonca. Enako velja za Luno, ko lebdi okoli Zemlje.

Kadar pa nekdo omeni sklicuje satelit, najverjetneje misli na satelitski predmet, ki so ga ustvarili ljudje, stroj, ki se izstreli v vesolje in kroži okoli Zemlje in drugih teles.

Sojuz (Vir: Pixabay)

Ko nebo opazujemo brez teleskopa, je težko ugotoviti, katere so zgolj zvezde in katere druge nebesna telesa. “Zvezda”, ki se premika po nebu brez rdeče utripajoče luči, je najverjetneje letalo. Pogosto boste videli “zvezdo”, ki se premika in sveti, to pa je običajno satelit – ki tudi utripa, ker se vrti.

Sateliti in njihov namen

Morda se sprašujete, zakaj smo te naprave poslali v vesolje? Verjetno je preveč satelitov, da bi vam lahko navedli natančno število, njihov namen pa je fotografiranje astronomskih predmetov, kot so Zemlja, drugi planeti, Sonce itd.

Namen teh slik je pomagati nam odkriti več o planetu, na katerem živimo, sončnem sistemu in vesolju na splošno. Drugi sateliti opravljajo naloge pošiljanja televizijskih signalov in telefonskih klicev po vsem svetu.

Sateliti in teleskopi

Večje satelite je vsekakor mogoče videti s prostim očesom. Recept je potrpljenje, vedeti, kam iskati, in nebo brez oblačka. Danes okoli našega planeta pluje več kot 35.000 satelitov. Vendar jih večine ne morete videti brez teleskopa. Seveda pa jih je mogoče opazovati skozi dober teleskop.

SpaceX Dragon (Vir: Pexels)

Pri opazovanju bi moral biti najbolj vidna mednarodna vesoljska postaja ISS, saj je najsvetlejši in največji objekt, ki smo ga ustvarili ljudje za plovbo okoli Zemlje. Bozite tudi pozorni, če opazite vesoljski laboratorij Tiangong-1, vesoljsko plovilo Soyuz in Progress, Cygnus kapsule Orbital ATK in SpaceX’s Dragon.

Zaključek

Če imate vi ali sosed na dvorišču satelitsko anteno, da lahko gledate televizijo, potem že veste, kje se nahaja en satelit, saj je antena usmerjena neposredno nanj. Odgovor, ki ga iščete, je da, satelite lahko vsekakor vidimo s teleskopom. Nekatere je mogoče videti tudi s prostim očesom – samo vedeti morate, kje iskati.

Summary
Article Name
Ali lahko skozi teleskop vidimo satelite?
Description
Satelite najdemo v vseh velikostih, najmanjšega pa lahko primerjamo s hlebčkom kruha. Ste se kdaj vprašali, ali lahko skozi teleskop vidite satelite?
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja