Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Kje je bil izumljen teleskop?

Kje je bil izumljen teleskop?

  •  

Uvod v teleskope

Teleskop je naprava, ki se uporablja za opazovanje oddaljenih predmetov. Po Wikipediji gre za “optični instrument, s katerim dobimo povečano sliko oddaljenih predmetov. Daljnogledi, ki kot objektiv uporabljajo lečo, so refraktorji, tisti z zrcalom kot objektivom, pa reflektorji.”

Prvi teleskop, tak, kot ga poznamo danes, je bil refrakcijski teleskop, zasnovan na Nizozemskem v začetku 17. stoletja. Ta teleskop je bil uporabljen za opazovanje tako kopnega, kot neba. Da bi razumeli kje; moramo najprej vedeti, zakaj in kdaj.

Alegorije Astronomija, Perspectiva in Matematika predajata Galileu Galilei teleskop. (Vir: Wikipedija)

Zakaj je bil teleskop izumljen?

Eden najbolj znanih prizorov iz filma The Notebook je, ko Noah in Allie ležita sredi ceste in opazujeta zvezde. Se tudi vi kdaj počutite tako? Se kdaj vprašate, kako daleč so zvezde, in jih preprosto občudujete?

Zvezde že od nekdaj presenečajo ljudi in nas vabijo k raziskovanju. Ljudje smo včasih bili mnenja, da je nebo sestavni del Zemlje, nekaj, kar obstaja okoli planeta, vendar je vseeno v naši lasti. In seveda smo to želeli raziskati. Toda danes poznani teleskop je Galileo populariziral zaradi znanstvenih namenov.

Kdaj in kje je bil teleskop prvič uporabljen?

Teleskop lahko štejemo med najpomembnejšimi izumi človeštva. Ta naprava, zaradi katere se oddaljeni predmeti zdijo bližje opazovalcu omogoča drugačen pogled v vesolje. Vse se je začelo nekje okoli leta 3.500 pr. n. št., ko so prebivalci Fenicije (današnja Sirija in Izrael) kuhali na pesku in odkrili steklo.

To odkritje se morda ne zdi tako pomembno, toda za teleskop je to bil znanstveni preboj. Steklo, ki so ga odkrili je bilo v obliki leče in to je bil prvi korak k iznajdbi teleskopa, ki ga danes poznamo, kateri je bil izumljen 5000 let kasneje.

Kdaj in kje je bil izumljen teleskop?

Izum teleskopa je bil izjemno pomemben in koristen za naše znanje o tem, kar je našim očem skorajda nevidno. Obstajajo dokazi, da je bilo v poznem 16. stoletju že nekaj govora o teleskopih. Vendar je prvi patent za to optično napravo bil zahtevan in odobren komaj leta 1608, na Nizozemskem.

Hans Lipperhey (Vir: Wikipedija)

Leta 1609 je Galileo prvič slišal za napravo Hansa Lippersheya preko francoskega astronoma Jacquesa Bovedereja. Ker je živel v Italiji, Galileo nikoli ni videl Hansovega izuma. Toda na vprašanje kje lahko mirno odgovorimo, da je bil teleskop izumljen na Nizozemskem, saj se je vse začelo tam.

Summary
Article Name
Kje je bil izumljen teleskop?
Description
Teleskop je naprava, ki se uporablja za opazovanje oddaljenih predmetov. Prvi teleskop, tak, kot ga poznamo danes, je bil refrakcijski teleskop, zasnovan na Nizozemskem v začetku 17. stoletja.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja