Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Athlon Ares ETR 1-10×24 UHD

Athlon Ares ETR 1-10×24 UHD

Uvod

Athlon je obetavno podjetje, ki iz leta v leto postaja vse bolj vplivno na področju športne optike. Konec leta 2020 so predstavili kar nekaj novih optičnih naprav, med njimi tudi nekaj takšnih, vrednih omembe. V tem članku bomo pod drobnogled vzeli njihov nov, taktični širokokotni strelni daljnogled serije Ares ETR UHD, in sicer model 1–10×24.

Vsestranski, dovršen strelni daljnogled

Zaradi 10x zoom faktorja (osnovno povečavo je mogoče povečati kar 10x) je ta strelni daljnogled izjemno vsestranski. Ob uporabi 1x povečave lahko skozenj gledamo z obema očesoma odprtima. Višje povečave nam omogočajo, da ustrelimo na 400 m (ali več) oddaljeno tarčo z zadovoljivo natančnostjo.

Strelni daljnogled ima ATMR-križ, na voljo pa je v dveh izvedbah – z dimenzijami v kotnih minutah (MOA) ali miliradianih (MIL). Zahvaljujoč postavitvi križa v prvi goriščni ravnini lahko uporabnik dimenzije na križu upošteva na vseh povečavah. Jakost osvetlitve je mogoče nastaviti na več stopenj, med vsako stopnjo pa je še položaj za izključitev osvetlitve, kar pomeni, da uporabniku ob izklopu osvetlitve kolesca ni potrebno zavrteti za cel obrat.

Cev strelnega daljnogleda je premera 34 mm. Kupole so nepokrite in z več obrati. Vse skupaj je na voljo 29 MIL oz. 100 MOA pomika po višini, odvisno od modela. Z enim klikom premaknemo mesto zadetka za 0.1 MIL (1/4 MOA) – zaradi kvalitetnega erektorskega sistema lahko dejansko pričakujemo tak premik (strelni daljnogled ima dober ‘tracking’). Ohišje je narejeno iz enega kosa kvalitetnega aluminija; konstrukcija pa lahko 1000-krat zdrži silo (odsun) 1000 G. Tehta 544 gramov, kar ga uvršča med lažje širokokotne taktične strelne daljnoglede s cevjo premera 34 mm. Je tudi krajši od večine konkurenčnih naprav, v dolžino meri 25.4 cm. Kupola za pomik po višini ima funkcijo Zero Stop, kar vnovič namiguje na to, da je strelni daljnogled narejen za streljanje na dolge in kratke razdalje. Omenjena kupola ima tudi funkcijo zaklepanja.

V notranjosti strelnega daljnogleda je kvalitetno steklo, ki ga pri Athlonu imenujejo ‘UHD‘. Slika je ostra tudi po robovih, pojav kromatične aberacije je minimalen. Na optičnih površinah je več premazov, ki izboljšajo svetlobno prepustnost in zmanjšajo notranje odseve. Na zunanjih površinah leč je premaz, imenovan XPL, ki odbija vodo in prah ter lečo ščiti pred manjšimi praskami. Notranjost je polnjena z argonom, ki preprečuje rošenje pri nizkih temperaturah.

Zaključek

Strelni daljnogled Athlon Ares ETR 1–10×24 UHD se ponaša z mnogimi odličnimi lastnostmi v tem cenovnem rangu ni veliko strelnih daljnogledov, ki bi mu lahko konkurirali.

Summary
Article Name
Athlon Ares ETR 1-10x24 UHD
Description
Strelni daljnogled Athlon Ares ETR 1–10x24 UHD se ponaša z mnogimi odličnimi lastnostmi – v tem cenovnem rangu ni veliko strelnih daljnogledov, ki bi mu lahko konkurirali.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja