Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Pozicija križa

Pozicija križa

Na trgu so med strelnimi daljnogledi na voljo tri pozicije namerilnega križa:

– 1. goriščna ravnina

– 2. goriščna ravnina

– SFP in FFP

Strelni daljnogledi s križem v 1. goriščni ravnini

V preteklosti so bili strelni daljnogledi s križem v 1. goriščni ravnini prevladujoča vrsta strelnih daljnogledov. Dandanes je takšno ureditev križa možno najti le v taktičnih daljnogledih in v nekaj klasičnih evropskih lovskih strelnih daljnogledih. Glavna značilnost FFP križev (križev v 1. goriščni ravnini) je, da se njihove dimenzije ne spreminjajo s spremembo povečave. To pomeni, da se dimenzije križev v takih strelnih daljnogledih lahko uporabijo za ocenjevanje razdalje ali popravek padca krogle pri katerikoli nastavitvi povečave. To je izrednega pomena v taktičnih scenarijih; tako imajo vsi taktični strelni daljnogledi nameščen FFP križ. Običajno imajo taki strelni daljnogled tudi klike, ki se ujemajo z dimenzijami križa. Imenujejo se MIL-MIL ali MOA-MOA strelni daljnogledi. Druga prednost FFP križev je, da se njihova učinkovitost ne zmanjša s spremembo povečave. Razlog za to, da se večina novih lovskih strelnih daljnogledov ne proizvaja kot FFP strelni daljnogledi, je dejstvo, da so ti križi debelejši na največji povečavi in pokrivajo več prostora na tarči kot SFP križ. S super povečavo /super-zoom strelnimi daljnogledi z razmerjem povečave 6-krat ali več, je ta značilnost postala še bolj opazna, saj so FFP križi v takih daljnogledih tanki pri majhni povečavi in debeli pri visoki povečavi.

Strelni daljnogledi s križem v 2. goriščni ravnini

Strelni daljnogledi s križem v 2. goriščni ravnini (SPF) so prevladujoč tip strelnih daljnogledov na trgu. Ti daljnogledi imajo križ nameščen v notranjosti okularja v tako imenovani drugi optični goriščni ravnini. Takšna ureditev povzroči učinek, da je velikost križa pri vseh nastavitvah povečave enaka.

Takšni strelni daljnogledi so še posebej priljubljeni, saj njihovi križi ostanejo tanki na višjih povečavi in nudijo večjo natančnost. SFP križi imajo tudi prednost, da so pri majhni povečavi debelejši in lažje vidni v primerjavi s FFP križi. Ti dve glavni prednosti so razlog, da so strelni daljnogledi SFP pridobili tako priljubljenost.

Obstaja pa tudi nekaj pomanjkljivosti strelnih daljnogledov s takšno optično konstrukcijo. Dimenzije križa se spreminjajo s spremembo povečave, zaradi tega pa so možni izračuni razdalj s križem samo pri eni, določeni povečavi. Podobno je možno uporabiti točke za kompenzacijo padca izstrelka samo na eni specifični povečavi, zaradi česar je ta tehnika zelo zahtevna za uporabo. Zadnja, a manjša pomanjkljivost je, da se pri strelnih daljnogledih slabše kvalitete pri spremembi povečave lahko premika križ.

Nekateri strelni daljnogledi (na primer Docter Basic), imajo osvetljeno piko v 2. goriščni ravnini (SFP) in črte namerilnega križa v 1. (FFP). To povzroči, da se pri nastavitvi na manjšo povečavo pika na tarči zdi večja, črte namerilnega križa pa tanjše. To je idealno za strele na daljše razdalje v stresnih situacijah, ki so pogosti pri lovu na pogon. Pri višjih povečavah pa je pika na tarči manjša in črte namerilnega križa debelejše. To omogoča natančnejše strele pri nameritvah na daljše/večje razdalje. Pri taktičnih daljnogledih, takšna ureditev križa omogoča hitro pridobitev tarče pri 1x povečavi, zaradi svetle in velike rdeče pike. Pri večjih povečavah se lahko križ s črtami uporabi za kompenzacijo padca krogle.

Vir: Revija Lovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja