Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Tipi kupol

Tipi kupol

Kupole so z drugimi besedami vrtljivi gumbi na strelnih daljnogledih, ki jih lahko vrtite v levo ali desno in tako premikate namerilni križ v daljnogledu. Na ta način dosežete ujemanje točke zadetka in namerilni križ daljnogleda. To se imenuje nastrelitev. Trg ponuja raznovrstne strelne daljnoglede za različne namene in prav tako različnimi kupolami. Določitev, kako bodo kupole izgledale, je odvisna od namena strelnega daljnogleda, njegove cene, proizvajalca in države izvora.
Vsak premik, ki ga naredimo s kupolo, proizvaja “klik” zvok . Običajno 1 klik na evropskih strelnih daljnogledih premakne zadetek na tarčo za 1 cm na razdalji 100 m (0,1 MRAD / MIL).
Na ameriških, japonskih in kitajskih strelnih daljnogledih, 1 klik premakne zadetek na tarči za 1/4 MOA (minuto kota), ki je 7 mm na razdalji 100 m. Na strelnih daljnogledih Benchrest, kjer morajo biti popravki zelo precizni, so kliki 1/8 MOA (3,5 mm / 100 m) ali 0,05 MRAD (5 mm / 100 m).

Na trgu je možno najti 4 različne vrste kupol.

Športne kupole so znane po tem, da so najbolj natančne. So najboljša izbira za precizne strelce zaradi izredno majhnih in natančnih nastavitev. Običajno so na voljo v 1/4 ali 1/8 MOA (1 MOA = 0,29 MRAD = 2,9 cm / 100 m). Zaščitene so s pokrovčki in so običajno višje za lažje nastavljanje.
BDC ali Bullet Drop Compensation, poznamo v slovenščini pod izrazom “kompenzacija padca krogle”. BDC kupole ponujajo najlažji način prikazovanja števila klikov za kompenziranje s padcem krogle, ko streljamo na daljše razdalje. Te kupole običajno najdemo na lovskih daljnogledih za lov na daljše razdalje. Te kupole so izredno podobne taktičnim, kakorkoli, glavna razlika je, da nimajo vgraviranih številk za klike, temveč le številke za ustrezne razdalje. Na takšnih kupolah 1 pomeni 100m, 2 je za 200m, 3 za 300m itd. Tudi barvne pike namesto številk so zelo pogoste- vendar si mora lovec v takih primerih zapomniti, katera barva ustreza določeni razdalji do tarče. BDC kupola se lahko ujema samo z eno balistično krivuljo in je primerna za uporabo samo z eno vrsto streliva. Ko strelec spremeni strelivo v svoji puški, je treba BDC kupolo prilagoditi tako, da ustreza novi balistični krivulji. Najsodobnejše BDC kupole imajo dodatno “Zero Stop” funkcijo (kupola se ne vrti več naprej, ko enkrat doseže vrednost 0 in zaklepanje kupol.

Strelni daljnogledi, namenjeni za taktično uporabo, imajo nepokrite taktične kupole, ki ponujajo preprost nadzor nad pomikom po smeri in razponom nastavitve križa. Vrednosti klika na takih kupolah so opazni in število slednjih za kompenzacijo padca krogle se hitro in enostavno nastavljajo. Takšne kupole so še posebej uporabne v taktičnih situacijah, kjer so ponavadi vse tarče različno oddaljene in se na vsako ustreli le nekajkrat. Takšne situacije zahtevajo nenehno spreminjanje pozicije namerilnega križa po smeri (levo, desno) in po razponu (gor, dol). Pokrite kupole so v takih situacijah nepraktične.

Ker je glavni namen taktičnih kupol hitro, preprosto in pogosto spreminjanje pozicije namerilnega križa, imajo ponavadi število klikov (ali nastavitve razpona v MOA ali MRAD) jasno označene. Standardna značilnost takih kupol je resetiranje le-teh na 0, ko je puška nastreljena. Taktične kupole se od ostalih tipov kupol na strelnih daljnogledih precej razlikujejo, saj število zasukov/vrtljajev/obratov igra pomembno vlogo pri njihovi uporabnosti.
Taktične kupole na navadnih/osnovnih strelnih dajnogledih imajo običajno visoko število obratov iz ene skrajne nastavitve (razpona in po smeri) do druge. Slednje se imenujejo “kupole z več obrati”. Kakorkoli, taktične kupole na bolj naprednih taktičnih strelnih daljnogledih imajo omejeno število obratov. Najpogostejše so kupole z enim samim obratom (ST- single turn) in z dvema obratoma (DT- double turn). Kupole z dvema obratoma imajo tudi indikator, ki točno kaže, v katerem obratu se slednja nahaja. Takšne napredne taktične kupole so še posebej uporabne, ko pri prikazovanju števila klikov za pravilni razpon nastavitve križa ne sme priti do napak. Napredne ST in DT taktične kupole imajo pogosto ZeroStop- ZS funkcijo, da se vrtenje, ko uporabnik želi nazaj na pozicijo križa, pri kateri je puška nastreljena, pri tisti nastavitvi ustavi.

Pokrite kupole so najbolj običajen tip kupol na lovskih strelnih daljnogledih, ko se njihovi pokrovčki odstranjujejo samo v redkih primerih, ko se daljnogled nastreli. Zaradi pokrovčkov so kupole dobro zaščitene pred vodo, prahom in nepredvidljivimi poškodbami. Na večini lovskih strelnih daljnogledov in na nekaterih širokokotnih taktičnih daljnogledih, so kupole pod pokrovčki nizke. Na strelnih daljnogledih za tarče je to drugače, saj je večina kupol visokih in preglednih. Na modernejših daljnogledih imajo pokrovčki kupol tudi rezervno baterijo za osvetlitev.

Kupole na športnih strelnih daljnogledih so prav tako pokrite s pokrovčki; kakorkoli, taki daljnogledi imajo kupole veliko višje od tistih na lovskih (prav tako pokrite). Razlog za takšno razliko je, da se nastavitve kupol na športnih daljnogledih pogosto spreminjajo, ko strelci streljajo na različnih razdaljah.
Med prevozom/ transportom ali pa pri streljanju v dežju, visoke športne kupole ostanejo zaščitene s pokrovčki.

Vir: Revija Lovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja