Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Premer cevi

Premer cevi

Premer cevi, je premer na strelnem daljnogledu, kjer se pritrdi montaža (glej sliko spodaj).

Ta podatek je izredno pomemben pri nakupu montažnih obročkov za vaš strelni daljnogled. Najpogostejše montaže imajo premer 1 inč (palec), 30 mm in 34 mm, v zadnjih letih pa so proizvajalci začeli proizvajati strelne daljnoglede s premerom cevi 35 mm, 36 mm in 40 mm, da bi povečali pomik križa po višini in širini.

Nizko cenovni in starejši strelni daljnogledi imajo premer glavne cevi 1 inč (25,4 mm). Zelo pogost je za lovski strelni daljnogled premer cevi 30 mm, s čimer se poveča vzdržljivost samega daljnogleda, istočasno pa se poveča razpon nastavitve križa, kar je zelo primerno pri strelnih daljnogledih z BDC kupomami.

Večina taktičnih in nekaterih športnih strelnih daljnogledov ima premer cevi 34 mm, zaradi debelejše stene cevi za bolj zanesljivo uporabo v težavnem okolju. Z večjim premerom cevi se še dodatno poveča tudi razpon pomika križa po višini in širini, kar je zelo pomembno pri strelih na daljše razdalje.

Nekateri novi strelni daljnogledi (na primer Zeiss Victory V8) imajo nenavaden premer cevi 36 mm, nekateri IOR ali novi Swarovski DS pa izstopajo s premerom cevi 40 mm.

Evropski lovski strelni daljnogledi imajo pogosto montažno letev, na katero se pritrdi montaža in ne obročki okoli cevi. To zagotavlja montažo brez napetosti, brez vidnih sledi o montaži na samem strelnem daljnogledu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja