Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Premazi leč

Premazi leč

Optične naprave imajo v svoji zgradbi/v svojem ohišju veliko leč. Z vsako lečo se izgubi približno 5% svetlobe.

To se da rešiti z nanašanjem prevlek na stekla leč.

Z leti se je tehnologija premazov spremenila. Sprva so uporabili le en sloj, pri katerem je bilo zmanjšanje izgube na površini za 2%. Danes uporabljajo več slojev premazov, kjer je minimalna izguba svetlobe – 0,1% na površini. Najboljši daljnogledi imajo celo 95% prepustnost svetlobe, ki pride skozi leče do oči. S povečano prepustnostjo svetlobe je premaz pomemben tudi kot zaščita za optično steklo in za zagotavljanje pravilnost barv; tako so barve pri vstopu v optično napravo iste kot pri izhodu iz nje.

Predvsem premazi povečajo tudi kakovost slike, saj lahko vsa svetloba, ki se odbija od znotraj, prikrije podrobnosti in zamegljene barve.

Postopek nanašanja premazov mora biti natančen, sicer lahko prispeva k megleni in zamegljeni sliki. Premazi morajo biti enakomerno in precizno porazdeljeni, da se zagotovi najboljša kakovost. Boljši kot so premazi, dražja je optična naprava. Premazi leč so enako pomembni kot kakovost leč.

Z lahkoto lahko tudi sami preverite, ali ima vaša optična naprava premaze- če pogledate odsev in se vidi več barv, kot so npr. vijolična, zelena ali rumena, so leče vsekakor premazane. Nasprotno, leče brez premazov imajo jasen, neobarvan odsev.

Vir: ZEISS

Obstaja več različnih načinov premazov leč:

– Coated ( premazani/ prevlečeni): kjer je ena ali več steklenih površin prevlečena z eno tanko antirefleksno plastjo.

– Fully coated ( premazi na vseh lečah): kjer so vse steklene površine prevlečene z eno tanko antirefleksno plastjo.

– Multicoated (večslojni premazi na določenih lečah): kjer je ena ali več steklenih površin prevlečenih z več plastmi. Prepustnost svetlobe je večja od 75%.

– Fully multicoated (večslojni premazi na vseh lečah): kjer so vse steklene površine prevlečene z več plastmi. Prepustnost svetlobe je večja od 85%.

– Outer surface coating (prevleke na zunanjem površju leč): premaz na površju zunanjega stekla, ki lečo ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so npr. rosa (zameglitev, ki se najbolj pojavlja pozimi, oz.ko je hladneje), delno pred umazanijo in pred drugimi nečistočami.

Imajo različna imena, ki so odvisna od proizvajalca (LotuTec, Swarodur, AquaDura).

Vir: ZEISS

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja