Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Zakaj je slika teleskopa obrnjena narobe?

Zakaj je slika teleskopa obrnjena narobe?

  •  

Uvod

Odlična naložba, kajne? Nakup prvega teleskopa. Ko pa se z njim prvič ozrete v nebo pa opazite, da je slika obrnjena na glavo. Verjetno takoj pomislite na najslabše: da je teleskop pokvarjen – v resnici pa deluje brezhibno. Odvisno od vrste teleskopa je tarča lahko videti pravilno, obrnjena navzgor, včasih pa tudi zrcaljena.

Nekateri teleskopi imajo slike, ki so obrnjene na glavo ali zrcaljene, saj tako delujejo vse leče in ogledala. Tudi leče v naših očeh obrnejo vsakdanje slike, vendar jih naši možgani samodejno popravijo. Naši možgani popravljajo te obrnjene slike brez kakršnegakoli pomisleka, na enak način pa delujejo teleskopi.

Teleskopi in usmerjenost slike

Teleskopi niso vsi enaki in vsi ne kažejo narobe obrnjene slike, saj je vse odvisno od vrste teleskopa, ki ga uporabljate. Če opazite, da slika, ki jo vidite, ni pravilna, ne krivite proizvajalcev, saj to ni njihova krivda – to je odvisno od tega, kako svetlobo osredotoči posamezen teleskop – kmalu pa se na glavo obrnjeno sliko tudi navadite.

Vir: stargazingpro.com

Pravilo je, da če je teleskop sestavljen iz sodega števila optičnih komponent, se zdi, da je podoba tarče obrnjena na glavo. Če je pa sestavljen iz lihega števila optičnih komponent, pa je slika zrcaljena. Da pa bi to bolje razumeli in ker se lahko zaradi pomanjkanja radovednosti izgubijo številne odlične ideje, se moramo vprašati, zakaj je temu tako.

Narobe obrnjena slika

Tukaj se pojavi vprašanje, zakaj predmet, ki ga vidimo pri opazovanju skozi teleskop, ni takšen, kot si želimo. Čigava je krivda? Tukaj ni potrebno kriviti nobenega, saj je preprost odgovor takšen, da tako teleskopi in kamere pač delujejo.

Vir: stargazingpro.com

Po drugi strani bi bil bolj zapleten odgovor, da je vsak astronomski teleskop sestavljen iz objektiva in okularja. Leča ali ogledalo povzroči obrnjeno sliko tarče, ki si je ogledujete. Okular je tisti, ki sliko tarče poveča, vendar je slika na koncu koncev vseeno obrnjena.

Kako popraviti narobe obrnjeno sliko?

Če želite popraviti usmerjenost slike, lahko za to uporabite diagonalo, majhen trikotni nastavek. S tem lahko sliko obrnete, kot tudi prezrcalite. Obstajajo pa tudi diagonale, ki sliko prilagodijo na “pravilen” način, v angleščini pa se imenujejo »Erect-Image Prisms«.

Vir: stargazingpro.com

Težava se pojavi pri uporabi teh diagonal z zrcalnim teleskopom in sicer v tem, da je treba, zaradi njihove dolžine usmerjevalnik namestiti nekaj centimetrov dlje, da se okular postavi v ustrezen položaj in da se slika lažje osredotoči. To pomeni, da bo potrebna prilagoditev teleskopa, da se primarno ogledalo približa sekundarnemu. Vendar pri refrakcijskih teleskopih to ni problem.

Zaključek

Če še vedno mislite: Kako lahko proizvajalci naredijo tako neumno napako? – ne bodite zaskrbljeni. Ni vam treba skrbeti – vaš teleskop deluje, kot bi moral. Tudi za opazovanje vesolja ni pomembno, ali je tarča obrnjena na glavo, zrcaljena, ali ne. V vesolju pojma gor in dol namreč ne obstajata.

Summary
Article Name
Zakaj je slika teleskopa obrnjena narobe?
Description
Ko pa se s teleskopom prvič ozrete v nebo pa opazite, da je slika obrnjena na glavo. Verjetno takoj pomislite na najslabše: da je teleskop pokvarjen - v resnici pa deluje brezhibno. Odvisno od vrste teleskopa je tarča lahko videti pravilno, obrnjena navzgor, včasih pa tudi zrcaljena.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja