Skoči na vsebino
Domov » Nočna optika » Zajemanje slik in snemanje videoposnetkov na digitalnih nočnih in termovizijskih napravah

Zajemanje slik in snemanje videoposnetkov na digitalnih nočnih in termovizijskih napravah

  •  

Uvod

Raziskave pravijo, da fotografiranje in uživanje v trenutku ne rabita biti ločena. Zagotovo ste ponoči že opazovali svoje štirinožne prijatelje tekati okoli in pomislili, da bi v tistem trenutku lahko zajeli čudovito sliko.

Vendar tega trenutka niste želeli zamuditi s tem, da bi telefon vzeli iz žepa in živali prestrašili. Na vašo srečo vam digitalna nočna ali termovizijska naprava v roki omogoči, da posnetek zajamete v hipu, brez da odmaknete pogled. Tako lahko uživate v trenutku in ga hkrati delite z drugimi.

Prikaz slike v barvnem načinu “Hot Black” pri Helionu XP50.

Digitalne nočne naprave

To je mogoče storiti tako z digitalno nočno, kot tudi s termovizijsko optiko. Vendar se ta dva izdelka še vedno nekoliko razlikujeta. Na primer, digitalne nočne naprave imajo infrardeči osvetljevalec in tako lahko razkrijejo telo celotne živali. Območje zaznavanja je približno 400 m, vendar ga je mogoče izboljšati z nakupom ločenega osvetljevalca.

Kljub temu niti najučinkovitejši osvetljevalci na digitalnih nočnih napravah niso kos območju zaznavanja pri termovizijskih napravah. Vendar pa lahko zmogljivost digitalnih nočnih naprav z ločenim infrardečim osvetljevalcem naleti na težave v težkih vremenskih razmerah in pri srečevanju z drugimi fizičnimi ovirami.

Termovizijske naprave

Termovizijske naprave ne potrebujejo infrardečega osvetljevalca, saj so pasivne in delujejo brez potrebe po oddajanju svetlobe. Ko gre za termovizijske naprave, lahko uporabnik vidi samo tople dele telesa živali. Obseg zaznavanja najosnovnejših termovizijskih naprav je 1 kilometer. Pri visokokakovostnih termovizijskih napravah lahko ta obseg doseže do 2 kilometra ali več.

Pulsar Axion XQ38 in Axion XQ38 LRF

Ker termovizijske naprave ne potrebujejo infrardečega osvetljevalca, to tudi zmanjša možnosti, da žival preplašimo. Poleg tega vremenske razmere in fizične ovire ne predstavljajo težav pri uporabi teh termovizijskih naprav. Opazovalec je zaradi barvnega kontrasta, ki ga ustvarja, sposoben opazovati tudi v dežju, megli in celo mimo dreves.

Zajemanje slik in snemanje videoposnetkov

Te večpredstavnostne zmogljivosti so že več let na voljo pri številnih napravah. V preteklosti je bila potrebna zunanja snemalna enota, kar pomeni, da je bila potrebna še ena naprava, ki je vsebovala omenjene zmogljivosti, na katero se je mogoče povezati. Z uvedbo zajemanja slik in snemanja videoposnetkov smo vstopili v povsem nov svet, saj sta ti dve funkciji dodali vrednost in spremenili uporabo te optike.

PARD NV007

Kljub temu pa so te zmogljivosti manj pogoste pri cenejših napravah. Toda v zadnjih nekaj letih opažamo porast cenejših naprav, ki so tudi zmožne funkcij fotografiranja in snemanja. Na trgu digitalnih nočnih naprav je to mogoče videti na primer pri napravah PARD NV007 in PARD NV019, na termovizijskem trgu pa pri Hikvision Lynx 6.

Termovizijski monokular Hikvision OWL 6

Večina naprav s takšnimi večpredstavnostnimi zmogljivostmi ima tudi možnost Wi-Fi povezave, kar pomeni, da lahko napravo povežete s pametnim telefonom in aplikacijo, ki uporabniku omogoča, da si ogleda slike in video posnetke ter uživa v trenutkih, kot tudi predvajanja te vsebine v živo. V prihodnosti pričakujemo, da bo to možnost imela večina naprav.

Zaključek

Kot smo že omenili, so digitalne nočne in termovizijske naprave različne predvsem zaradi njihove tehnologije. Obe sta namenjeni opazovanju pri šibki svetlobi ali ponoči, pa tudi pri lovu. Z nekaj tehničnega znanja ali s pomočjo prijatelja lahko z uporabo te optike zajamete odlične slike in video posnetke teh kosmatih bitij.

Summary
Article Name
Zajemanje slik in snemanje videoposnetkov na digitalnih nočnih in termovizijskih napravah
Description
Digitalne nočne in termovizijske naprave so namenjene opazovanju pri šibki svetlobi. Z njimi lahko zajamete odlične slike in video posnetke.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja