Skoči na vsebino
Domov » Nočna optika » Digitalna nočna optika » PARD NV 007 – Digitalni nočni nastavek za strelni daljnogled

PARD NV 007 – Digitalni nočni nastavek za strelni daljnogled

Uvod

PARD NV 007 je trenutno ena najbolj zaželenih naprav v svetu športne optike. Ponaša se z mikavno ceno okoli 600 €, za ta denar pa ponuja ogromno. Ker je povpraševanje za NV 007 iz mesca v mesec večje, smo se odločili, da napravo vzamemo pod drobnogled in preučimo njene lastnosti.

PARD NV007A (druga generacija, dodano v letu 2020), NV007S (tretja generacija, dodano v letu 2021)

Leta 2020 je PARD predstavil drugo generacijo svojega popularnega digitalnega nočnega nastavka, NV007A. Izboljšali so zaslon, na ohišje pa so dodali LED-lučko. Vse ostale lastnosti naprave NV007A (druga generacija) so enake kot pri NV007 (prva generacija). Leto kasneje so predstavili tretjo generacijo NV007S. Če vas zanima več o tej napravi (NV007S), kliknite tukaj.

PARD NV007
PARD NV007

PARD NV 007

Kitajskemu podjetju PARD je uspelo narediti izjemno konkurenčno napravo, ki je krepko cenejša od svojih konkurentov. Doslej je na področju cenovno ugodnih digitalnih nastavkov kraljeval Forward F455 beloruskega podjetja Pulsar – v cenovnem razredu okoli 1250 € je praktično še vedno brez prave konkurence, vseeno pa je potrebno izpostaviti, da NV 007 stane več kot pol manj – glede na funkcije in optično zmogljivost pa lahko rečemo, da niti približno ni pol slabši. Za ceno je kakovost slike impresivna; v cenovnem razredu okoli 600 € zaenkrat boljše optične kvalitete na področju digitalne nočne optike ne bomo našli. Poleg tega je to najcenejši digitalni nočni nastavek za strelni daljnogled trenutno na trgu (za ta denar proizvajalci običajno ponujajo razne monokularje). Tehta 250 gramov, meri pa 106 mm v dolžino, 97 mm v višino ter 47 mm v širino, kar pomeni, da bomo lažjo in bolj kompaktno napravo na tem področju težko našli.

PARD NV007
PARD NV007
PARD NV007

Za razliko od mnogih nočnih nastavkov za dnevno športno optiko, ki se montirajo na objektiv, se NV 007 montira na okular. Ne bo vam potrebno zapravljati dodatnega denarja za adapter, saj je ta priložen. Poudariti je potrebno, da priložen adapter ustreza okularjem standardnega premera 45 mm (to je minimalni premer, na katerega adapter še lahko namestimo). Če je okular vašega strelnega daljnogleda širši ali ožji, je potrebno naročiti adapter premera 42 mm ali 48 mm, ki sta prav tako v ponudbi PARDa. Naprave NV 007 ne moremo namestiti na strelne daljnoglede, ki imajo na okularjih razne izbočene dele, npr. mehanizem za nastavljanje osvetlitve (Swarovski Z6i, Z8i, ipd.), saj mora biti adapter čvrsto pričvrščen, za kar je potrebna površina celotnega okularja (dodatek: nekateri proizvajalci so v letu 2020 začeli proizvajati adapter, s pomočjo katerega lahko namestimo napravo NV007 tudi na te daljnoglede). Postopek nameščanja adapterja na strelni daljnogled je nekoliko neobičajen, a deluje – okular strelnega daljnogleda oblepite s priloženim lepilnim trakom (s tem boste poleg doseganja želene debeline preprečili praske na okularju strelnega daljnogleda), namestite okular in ga pričvrstite s pomočjo vijakov. Ko je adapter enkrat pričvrščen, je nameščanje digitalnega nočnega nastavka NV 007 izjemno enostavno – pritisnite objektiv naprave NV 007 na adapter in ga zavrtite v smeri urinega kazalca, dokler ne slišite ‘klika’. Tudi odstranjevanje nastavka z adapterja je preprosto. Izvlecite majhen gumb v bližini objektiva naprave in zavrtite napravo v nasprotni smeri urinega kazalca. Pri nameščanju in odstranjevanju nočnega nastavka ne potrebujete orodja.

PARD NV007
PARD NV007
PARD NV007

Nameščanje nočnega nastavka na okular ima prednosti in pomanjkljivosti. Glavna prednost je ta, da lahko napravo NV007 uporabljate tudi kot monokular, brez uporabe kakršnegakoli dodatka – predvidevamo, da bodo tudi druge podobne naprave, zasnovane za montiranje na okular strelnega daljnogleda, predstavljene v prihajajočih letih, delovale na enak princip. Če želite nastavek za objektiv strelnega daljnogleda uporabiti kot monokular, je (običajno) potrebno dokupiti poseben okular (tudi če je okular priložen (kar pripomore k višji ceni), ga je potrebno pričvrstiti na napravo). Glavna pomanjkljivost? Z montiranjem PARDa NV 007 na vaš strelni daljnogled boste precej skrajšali ‘eye-relief‘. Zaradi tega odsvetujemo uporabo te naprave na puškah, ki imajo odsun močnejši od kalibra .308 Win, saj vam lahko zaradi nezadostnega ‘eye-reliefa’ PARD NV007 ob strelu poškoduje obraz.

PARD NV007

Gumbi se nahajajo nad okularjem naprave. Ker so logično postavljeni in rahlo izbočeni, si boste hitro zapomnili, kje se nahajajo, in jih tudi v temi efektivno uporabljali. Gumbi ob kliku proizvajajo dokaj glasen zvok, kar je lahko problematično v primeru, ko je opazovana žival v bližini. PARD se vključi izjemno hitro, v nekaj sekundah – gumb ON/OFF je ločen od ostalih gumbov, zato ga ne morete po nesreči zamenjati s katerim od njih.

PARD NV007
PARD NV007

Z digitalnim nočnim nastavkom PARD NV 007 lahko ponoči brez problema streljate do 100 m. Če so vremenske razmere ugodne, je mogoče ustreliti še na daljše razdalje, vendar je potrebno vedeti, da vgrajen IR-osvetljevalec ni med najmočnejšimi na trgu, zato v popolni temi ne boste mogli ustreliti prav veliko dlje. Osvetljevalec lahko nastavimo na 3 nivoje jakosti. Na njem je obroč, ki omogoča še nastavitev razpršenosti snopa. Valovna dolžine oddane svetlobe je 850 nm. Poleg iluminatorja lahko vključimo še laser, ki je uporaben predvsem pri streljanju na krajše razdalje. Baterija je snemljiva, polnilec pa ni priložen. Napravo je mogoče polniti preko priloženega USB-kabla, vendar PARD to načeloma odsvetuje, saj je microUSB priključek na napravi namenjen prenosu podatkov – če priključek zaradi pogostega priklapljanja v namen polnjenja baterije uničite, je garancija nična. Priporočeno je, da kupite PARDov polnilec, ki je na voljo za okoli 40 €. Ko je baterija napolnjena, lahko napravo uporabljate okoli 8 ur (čas je odvisen od nastavljene jakosti osvetljevalca in okoliške temperature).

PARD NV007

NV 007 se ponaša tudi z možnostjo fotografiranja in snemanja videov. Video lahko posnamete v Full HD (1920×1080), datoteke v formatu .mp4 pa bodo shranjene na SD-kartico, ki jo je treba dokupiti.

PARD NV007

Poudariti je potrebno, da naprava NV007 najbolje deluje v paru s strelnimi daljnogledi, ki imajo kupolo za odpravo napake paralakse. Lahko jo montirate tudi na daljnogled s fiksno paralakso, vendar boste imeli nekaj težav pri nastavljanju ostrine. Nastavek najbolje deluje tja do 6x povečave – pri večjih povečavah bo slika postala nejasna, precej pa se bo zožilo tudi vidno polje, kar obenem onemogoči uporabo menija. Naprave ni potrebno dodatno nastreliti – pred uporabo poravnajte križ naprave s križem strelnega daljnogleda, kar napravite v meniju pod funkcijo ‘Reticle Center Position Adjustment‘. Ključnega pomena je, da pred tem napravo ustrezno pričvrstite na strelni daljnogled, tako da bodo popravki minimalni. Če napravo uporabljate kot monokular, lahko za opazovanje oddaljenih predmetov uporabite digitalni zoom.

PARD NV007
PARD NV007

Zaključek

Glede na to, kaj ponuja, je digitalni nočni nastavek PARD NV007 izjemno ugoden. Pri podjetju PARD se zavedajo, da bodo s konkurenčnimi cenami pritegnili širok krog sledilcev. Njihov vstop v svet nočne optike je bil hiter in nepričakovan, naprave, ki so jih predstavili v tem kratkem času, pa so dodobra pretresle trg. Razlog za to je zagotovo odlično razmerje med kvaliteto in ceno. Nedavno so predstavili še napravi NV008 (digitalni nočni strelni daljnogled) in NV019 (digitalni nočni monokular), vendar je zaenkrat NV007 še vedno največja prodajna uspešnica.

PARD NV007

Galerija slik

Summary
Article Name
PARD NV 007 – Digitalni nočni nastavek za strelni daljnogled
Description
PARD NV 007 je trenutno ena najbolj zaželenih naprav v svetu športne optike. Ponaša se z mikavno ceno okoli 600 €, za ta denar pa ponuja ogromno.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja