Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » IR osvetljevalec valovne dolžine

IR osvetljevalec valovne dolžine

Pred razlago pojma “IR osvetljevalec valovne dolžine” je treba razložiti pomen teh besed ločeno;

  • Vidni spekter je del elektromagnetnega spektra, ki je viden človeškim očem.
  • Elektromagnetno sevanje v tem območju valovnih dolžin imenujemo vidna svetloba ali preprosto svetloba – merjena v nanometrih (nm).
  • IR ali infrardeča svetloba ima nekoliko daljšo valovno dolžino kot vidna svetloba in zato je človeškemu očesu nevidna.

Vidni spekter človeških oči je nekje med 400 in 700 nanometri (nm) valovne dolžine, medtem ko je infrardeč nad 750 nm, kar je zunaj vidnega spektra človeških oči. To pomeni, da človeško oko ne more zaznati infrardečega vira (nevidno očem). Naprave za nočno opazovanje lahko zaznajo IR svetlobo, ker delujejo na valovnih dolžinah nad 750 nanometri. Torej infrardeči osvetljevalec zagotavlja svetlost nad 750 nm valovne dolžine.

Obstajata 2 različna tipa IR osvetljevalcev– LED ali laserski in 2 tipa naprav za nočno opazovanje – analogni ali digitalni. Ta podatek je izredno pomemben, kadar kupujete IR osvetljevalec valovne dolžine za vašo nočno optično napravo. Različni IR-osvetljevalci zagotavljajo svetlobo z različno valovno dolžino in delujejo različno glede na vrsto naprav za nočno opazovanje.

Glavna razlika med analogno in digitalno napravo za nočno opazovanje je, da digitalni tip deluje z vsemi valovnimi dolžinami, analogni pa delujejo le pri valovni dolžini med 750 in 900 nm, odvisno od generacije analogne nočne naprave.

Valovna dolžina laserskega IR osvetljevalca s približno 780 nm do 810 nm deluje dobro pri generacijah 1, 2, 3 in digitalnih napravah za nočno opazovanje, vendar je težava, da nekatere živali zaznajo valovno dolžino do 850 nm. Zaradi tega se lovcem ne priporoča osvetljevalcev z valovno dolžino do 810 nm.

Laserski IR osvetljevalci z valovno dolžino 850 nm z nočnimi optičnimi napravami generacije 1 ne delujejo optimalno, ker slednje delujejo na valovno dolžino do 800 nm, in se ne bo izkoristila celotna svetilnost samega IR iluminatorja. Kakorkoli, dobro delujejo z gen 2, 2+ in gen 3napravami za nočno opazovanje. IR osvetljevalci z valovno dolžino od 850 nm navzgor so primerni za lovske namene.

Laserski IR osvetljevalci z valovno dolžino od 875 do okoli 910 nanometrov delajo z nekaterimi visoko kakovostnimi napravami za nočno opazovanje gen 2+, gen 3 in tudi digitalnimi napravami za nočno opazovanje. Vse, kar je nad to valovno dolžino, je namenjeno samo digitalnim napravam za nočno opazovanje.

Pulsar F155 (IR illuminator = IR osvetljevalec)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja