Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Ali je MVP mogoče videti skozi teleskop?

Ali je MVP mogoče videti skozi teleskop?

  •  

Uvod

MVP ljudem ponuja možnost za stalno prisotnost v vesolju. Ljudje smo že kar nekaj časa hvaležni za priložnost opazovanja Mednarodne vesoljske postaje, ki pluje po nebu. Za mnoge je to prijetna izkušnja, tako kot opazovanje meteorskega dežja ali pa preprosto opazovanje zvezd na nočnem nebu brez oblačka.

Vir: Pixabay

Kaj je MVP?

Mednarodna vesoljska postaja ali MVP je največji objekt, ki smo ga ustvarili ljudje za plovbo po vesolju in ga je mogoče videti v vseh predelih sveta, seveda v pravih okoliščinah. MVP je visokotehnološki laboratorij, ki okoli našega planeta potuje s hitrostjo približno 27.600 km / h. To je prostor, kjer astronavti živijo, delajo in opravljajo teste, okoli Zemlje pa kroži že od leta 1998.

V MVP lahko lahko živi šest ljudi in par obiskovalcev. Če bi postaja pristala na Zemlji, bi tehtala 420 ton. NASA iskanje postaje za ljubiteljske astronome olajšuje s programom Spot the Station, ki ponuja opozorila, ki vas obvestijo, kdaj bo MVP vidna z vaše lokacije. Obstaja tudi funkcija z zemljevidom, ki opazovalcu pove, kdaj se naj ozre v nebo.

Vir: Pixabay

MVP in teleskop

Če se vam zdi, da je Mednarodna vesoljska postaja premajhna, da bi jo lahko videli s prostim očesom, se motite, saj je to eden predmetov na nebu, ki ga je najlažje opaziti, tudi brez teleskopa. Je svetlejša od Venere in po velikosti je podobna Jupitru, težava pa je le v tem, da se premika zelo hitro in hitro jo lahko zgrešite.

MVP je na prvi pogled morda podobna letalu, prepoznate pa jo lahko po tem, da se nenehno giba, postaja vedno svetlejša, in je brez utripajočih se lučk. NASA je dejala, da je “vesoljska postaja vidna, ker odseva sončno svetlobo – iz istega razloga pa lahko vidimo tudi Luno.” Kljub temu pa ni dovolj svetla, da bi jo lahko videli, ko zunaj sije sonce. Mednarodna vesoljska postaja je vidna le v mraku ali zori.

Zaključek

Za opazovanje Mednarodne vesoljske postaje ne potrebujete teleskopa, toda tisti s kakovostnim teleskopom lahko opazujejo tudi manjše podrobnosti, ki jih sicer ni mogoče videti. Torej, ko boste naslednjič želeli vedeti, kje si astronavti kuhajo večerjo, vzamite teleskop, ga usmerite proti nebu, in opazujte.

Vir: Pixabay

 

Summary
Article Name
Ali je MVP mogoče videti skozi teleskop?
Description
MVP ljudem ponuja možnost za stalno prisotnost v vesolju. Ljudje smo že kar nekaj časa hvaležni za priložnost opazovanja Mednarodne vesoljske postaje, ki pluje po nebu.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja