Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Povezovanje pametnega telefona s teleskopom

Povezovanje pametnega telefona s teleskopom

  •  

Uvod

Opazovanje vesolja skozi teleskop je lahko izkušnja vašega življenja. Raziskovanje Jupitrovih lun, sprehajanje po Mlečni poti ali preprosto vpijanje Lunine lepote. Če pa si res želite zapomniti trenutek, ga pa poskusite fotografirati. To lahko s pametnim telefonom naredite celo z lastnega dvorišča. Da, kamere na pametnih telefonih to sicer omogočajo, vendar je tukaj vseeno potrebno nekaj dodatnega znanja in dela.

Kako pametni telefon povezati s teleskopom?

Astrofotografija s pametnim telefonom je možna, in sicer na dva načina:

Možnost 1:

Prva možnost povezovanja pametnega telefona s teleskopom je, da pametni telefon postavite na okular, kar dobro deluje predvsem pri manjših senzorjih, usmerjenih v večje predmete, kot je pametni telefon, ki fotografira Luno. Kljub temu pa je treba še vedno upoštevati nekatere druge dejavnike, ki si jih bomo ogledali takoj, ko opišemo še drugo možnost.

Možnost 2:

Druga in morda boljša možnost bi bil nakup adapterja za vaš pametni telefon, ki ima objemko za okular, pa tudi univerzalno držalo za pametni telefon. Uporaba adapterja uporabniku zagotovi pravilno namestitev pametnega telefona na okular, da je telefon pritrjen na mestu.

Adapterji so pritrjeni na okular teleskopa in držijo telefon na mestu, tako da je kamera telefona nameščena za okularjem. To zagotavlja, da kamera telefona zajame vse, kar je vidno. Optično povečavo lahko uporabite tudi za še večjo sliko tarče.

Vixen universal digital camera to telescope adapter (Vir: Vixen)

Astrofotografija s pametnim telefonom:

Debatiranje, katera kamera telefona je najboljša, je vedno zabavna tema ob nedeljskem kosilu. Zagotovo se vsi lahko strinjamo, da ima večina kamer pametnih telefonov popolno ločljivost slike, vendar telefonu na koncu dneva vseeno niso namenjeni astrofotografiji, saj jim še vedno primanjkuje ogromno nastavitev in funkcij, potrebnih za zajem rahlih potez nebesnih predmetov.

Da bi jih lahko zajemal, bi moral uporabnik še vedno uporabiti okularne filtre, kot je Lunin ali barvni filter, ki zmanjša svetlost tarče. Tukaj ni važno, ali podpirate Apple ali Samsung, saj bo Saturn v obeh primerih na sliki samo presvetel madež na nebu.

Druga stvar, ki bo vaše potovanje z astrofotografijo precej izboljšala, je programska oprema za urejanje slik. Da, pametni telefon lahko uporabljamo za astrofotografijo, vendar je še vedno precej težko, da se bo slika ujema s tisto, ki jo vidite med gledanjem skozi teleskop. Tako kot pri večini stvari v življenju se bodo tudi vaše sposobnosti razvijale s prakso in vsaka fotografija bo zagotovo boljša.

Zaključek

Medtem ko se vaše fotografije Lune morda ne bodo ujemale z Nasinimi posnetki, ki jih dosežejo z ustrezno opremo, je astrofotografija pametnih telefonov še vedno odlična začetna točka. Povezava pametnega telefona s teleskopom je čudovita alternativa astronomom, ki želijo izkoristiti trenutek, vendar z omejeno opremo.

Summary
Article Name
Povezovanje pametnega telefona s teleskopom
Description
Opazovanje vesolja skozi teleskop je lahko izkušnja vašega življenja. Če pa si jo res želite zapomniti trenutek, jo pa poskusite fotografirati. To lahko s pametnim telefonom naredite celo z lastnega dvorišča.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja