Skoči na vsebino
Domov » Montaže » Montaže Hexalock

Montaže Hexalock

Prvi, ki je ponudil Hexalock montaže za svoje puške, je bil nemški proizvajalec Sauer, najprej pri modelih pušk Sauer 100 in 101. Kasneje je tovrstno montažo optike uporabil tudi Mauser za svoja modela Mauser 12 in 18, kajti Mauser, Sauer in Blaser so vsi del iste skupine z istim lastnikom.

Splošne značilnosti Hexalock montaž

Hexalock montaža je najcenejša med vsemi originalnimi nemškimi montažami optike v primerjavi z ostalimi modeli montaž, ki jih ponujajo proizvajalci, kot so Blaser, Sauer, Merkel in Heym.Svoje ime je dobila po šesterokotni obliki zatičev, ki so nameščeni na podstavkih montaže. Montaža je zelo elegantnega videza in omogoča montažo strelnega daljnogleda s premerom cevi 25,4 mm in 30 mm, ne ponuja pa možnosti montaže optike z montažno letvijo (SR in ZM/VM letev).

Vir: Sauer

Je lahka, kompaktna in hitro snemljiva (QR), kar ji omogočata dva vzvoda. V ponudbi je le dvodelni model Hexalock montaže, sestavljen in dveh parov podstavkov in rink. Zaradi svoje inovativne konstrukcije je Hexalock montaža 100% zanesljiva, saj po odstranitvi in ponovni namestitvi optike ni potreben dodatni pristrel orožja. Podstavki montaže so zelo nizko in ne ovirajo klasičnih merkov, ko je optika odstranjena iz puške.

Največja pomanjkljivost montaže je dokaj zahtevna namestitev na puško, ki zahteva nekaj osnovnega puškarskega znanja, zato je priporočljivo, da montažo namesti izkušen puškar. Pri montaži optike morata biti oba obročka 100% poravnana, v nasprotnem primeru je optika izpostavljena neželenim napetostim, kar vodi do zmanjšanja natančnosti optike ali celo do poškodbe optike.

Montaže Hexalock

Na puške, katerih montažna površina je identična tisti na puškah Sauer 100 in 101, lahko montiramo montaže Hexalock, prilagojene za Sauer 100 in 101: Remington 700 LA & SA, Mauser M18, Howa 1500 LA & SA, Mauser M96, Rossler Titan 16, Sabatti Rover in Haenel Jager 10. Puške, ki uporabljajo enako montažno platformo kakor Mauser M12, so kompatibilne s Hexalock montažami za Mauser M12. To so slavni Mauser 98 in vsi njegovi kloni, med drugim tudi Zastava M70.

Hexalock montaže so zelo moderne, elegantne, lahke in kompaktne. Unikatna zasnova uporabniku omogoča 100% ponovljivost in zanesljivost. Velik plus ji poleg nemške kvalitete daje ugodna cena, kar ni običajno za nemške izdelke.

Pripravil: Stane Bajuk

Summary
Article Name
Montaže Hexalock
Description
Montaže Hexalock so zelo moderne, elegantne, lahke in kompaktne. Unikatna zasnova montaže omogoča 100% ponovljivost in zanesljivost.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

1 komentar na “Montaže Hexalock”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja