Skoči na vsebino
Domov » Montaže » Sile zatezanja vijakov pri montaži strelnega daljnogleda

Sile zatezanja vijakov pri montaži strelnega daljnogleda

Uvod

Pravilna montaža optike je eden izmed ključnih dejavnikov, ki vplivajo na njeno natančnost in zanesljivost. Vsak izmed sklopov montaže optike, od podstavkov, Picatinny/Weaver letev do obročkov, mora biti pravilno nastavljen, vijaki pa pritrjeni z ustrezno silo zatezanja (momentom).

Momentni ključ znamke Wheeler

Priporočene sile zatezanja vijakov

Da bi zagotovili optimalno stabilnost in zanesljivost, proizvajalci montaž predpisujejo priporočene sile zatezanja vijakov. Predpisane sile lahko zagotovimo le ob uporabi ustreznega orodja – momentnega ključa za pritrditev optike. Na trgu je kar nekaj proizvajalcev tovrstnih orodij (Wheeler, Vortex, Nightforce, Weaver, ipd.), ki imajo nastavljiv moment s skalo, običajno prikazano v inch/pounds (in/lbs). Evropska enota za merjenje momenta je Newton meter (Nm).

Montaže z označenimi silami zatezanja

Priporočljive sile zatezanja vijakov posameznih sklopov pri montaži optike v in/lbs in Nm so:

  • pri pritrditvi Weaver/Picatinny letve na glavo puške 15–55 in/lbs oziroma 1,69– 6,21 Nm (Badger 15 in/lbs ali 1,69 Nm), Warne in Nightforce 25 in/lbs ali 2,82 Nm, Vortex 55 in/lbs ali 6,21 Nm);
  • pri pritrditvi obročkov na Weaver/Picatinny letev 14–25 in/lbs oziroma 1,5–7,34 Nm (Leupold 14 in/lbs ali 1,58 Nm, Warne 25 in/lbs ali 2,82 Nm, Badger 65 in/lbs ali 7,34 Nm, Vortex 20 in/lbs ali 2,26 Nm);
  • pri zatezanju vijakov na obročkih in pritrditvi obročkov na ohišje optike 15–25 in/lbs oziroma 1,69–2,82 Nm (Badger 15 in/lbs ali 1,69 Nm, Leupold 15 in/lbs ali 1,69 Nm, Warne 25 in/lbs ali 2,82 Nm, Vortex 20 in/lbs ali 2,26 Nm) pri čemer omenjene sile zatezanja vijakov veljajo za vse obročke enako, ne glede na premer obročka (Ø 25,4 mm, 30 mm, 34 mm, ipd.),
  • pri pritrditvi optike z integrirano letvijo (SR letev, ZM/VM letev) je priporočljiva sila zatezanja vijakov 40 in/lbs ali 4,52 Nm.
Vortex ‘Pro Series’ obroček
Vortex ‘Pro Series’ obročki
Vortex ‘Pro Series’ obročki

Težave, ki se lahko pojavijo pri uporabi neustreznega orodja

V kolikor se pri montaži optike in zatezanju vijakov ne uporablja omenjenega orodja, se lahko zgodita dve stvari, ki močno vplivata na natančnost, zanesljivost in življenjsko dobo optike:

  • vijaki bodo pritrjeni s premajhnim momentom (tudi manjši kalibri streliva z blagim odsunom lahko povzročijo premik nepravilno nameščene optike, saj na optiko deluje dovolj inercialne sile, da optika zdrsi naprej, če so obročki na ohišje optike pritrjeni s premajhnim momentom. Obstaja velika verjetnost, da pride do fizičnih poškodb ohišja optike in s tem razveljavitve garancije proizvajalca);
  • vijaki bodo pritrjeni s prevelikim momentom (ohišja optike so narejena iz aluminija, običajno zlitine 6061. Da bi zmanjšali težo, jih izdelujejo z zelo tankimi stenami, ravno dovolj debelimi, da zdržijo sile, potrebne za montažo optike. Če se na vijakih obročkov uporabi preveč momenta, obstaja velika možnost deformacije aluminijastih sten in s tem hudih poškodb optike ter razveljavitve garancije proizvajalca).
Tier-One 34mm taktični obročki
Tier-One 34mm taktični obročki

Zaključek

Če bomo optičen pripomoček montirali sami, je priporočljivo razmisliti o nakupu kvalitetnega momentnega ključa, saj ni vredno tvegati poškodovanja optike v vrednosti 1000 EUR in več, da bi prihranili nekaj evrov. V kolikor pa nimamo dovolj znanja in poguma za montažo optike, je vsekakor bolje, da to prepustimo izkušenemu puškarju.

Montaža ERA-TAC Ultralight
Montaža ERA-TAC Ultralight

Galerija slik

Summary
Article Name
Sile zatezanja vijakov pri montaži strelnega daljnogleda
Description
Da bi zagotovili optimalno stabilnost in zanesljivost, proizvajalci montaž predpisujejo priporočene sile zatezanja vijakov.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja