Skoči na vsebino
Domov » Montaže » Različni tipi zasučnih motaž

Različni tipi zasučnih motaž

Uvod

Zasučne montaže za optiko so ene najbolj priljubljenih vrst montaž za lovske puške v zadnjih desetletjih, še posebej v Evropi, kjer so nadomestile za vgradnjo zahtevne in drage Suhlove montaže. V ZDA zasučne montaže niso doživele tako množične uporabe in so večinoma izdelane kot fiksni nosilci in ne kot hitro snemljive (QD) montaže), zato so veliko cenejše. Še zlasti med lovci se je zasučnih montaž prijelo ime »švenk« montaže.

Njihova priljubljenost in uporabnost se je večala z uporabo daljnogledov z velikim premerom leč objektiva, saj tovrstna montaža omogoča vgradnjo optike na puško nižje proti osi cevi, poleg tega pa je njihova montaža bistveno bolj enostavna za vgradnjo od nekoč zelo priljubljenih Suhlovih montaž in zato tudi cenovno bolj ugodna. Še ena velika prednost zasučnih montaž v primerjavi s Suhlovimi montažami je, da omogočajo vgradnjo več različnih strelnih daljnogledov ter po odstranitvi in ponovni montaži iste optike 100% zanesljivost in ponovljivost (ni potrebno ponovno pristreljevanje puške).

V zadnjem času zasučne montaže izgubljajo na pomenu in s tem svoj tržni delež predvsem na račun novejših rešitev montaže optike. Ta trend je sicer počasen in zasučne montaže bodo ostajale v uporabi verjetno desetletje in več. Nove blagovne znamke kot so recimo Blaser, Sauer, Merkel, Strasser, Mauser, ipd. z novimi in bolj specifičnimi in sofisticiranimi rešitvami montaže optike jemljejo tržni delež zasučnim montažam. Ravno tako jim velik tržni delež jemljejo montaže s pomočjo Picatinny letve in z njimi povezane rešitve za montažo optike.

Splošne značilnosti zasučnih montaž

Pri vseh izvedbah zasučnih montažah je skupno, da le sprednji del montaže nosi silo odsuna, zadnji del montaže je namenjen le horizontalni nastavitvi optike. Vse zasučne montaže ponujajo možnost horizontalne nastavitve optike, ko je daljnogled že nameščen. Zadnji del montaže prosto plava v smeri cevi (brez napetosti zaradi toplotnih raztezkov).

Večina proizvajalcev ponuja zasučne montaže za vse možne tipe daljnogledov in za različne premere cevi od 25,4 mm, 30 mm, 34 mm, 36 mm, 40 mm, z LM tirnico, ZM/VM tirnico, SR tirnico, S&B konveksno tirnico, itd. V zadnjem obdobju so številni proizvajalci montaž začeli izdelovati tudi zasučne montaže za sodobne nočne merilne pripomočke (digitalne in termovizijske).

Podstavki za zasučne montaže so v večini primerov ločeni (dvodelna izvedba), izjema so nekatere enodelne montaže STD ameriškega proizvajalca Leupold in INNOmount picatinny letve z vgrajenimi podstavki za zasučno montažo. Zgornji del zasučne montaže je lahko enodelne ali dvodelne zasnove. Enodelne zgornje dele zasučnih montaž proizvaja MAK – MAKflex, INNOmount in Recknagel.

Te montaže ponujajo veliko prilagodljivost rešitev za pritrditev različnih optičnih naprav. Možna je pritrditev različnih adapterjev (MAK), ki omogočajo montažo vseh vrst nočnih naprav (digitalnih in termovizijskih) in boljšo fleksibilnost glede nastavitve razdalje med očesom in lečo okularja (eye relief) ter so veliko bolj trpežne od dvodelnih montaž. Različice zasučnih montaž z obročki imajo 2/3 zasnovo obročkov in pri tovrstnih montažah ni potrebno prilagajanje, oziroma poravnava (lapping) obročkov.

Proizvajalci zasučnih montaž izdelujejo vse sestavne dele modularno. Zaradi tega so vsi deli običajno zamenljivi in imajo različne dimenzije prednjih podstavkov za različne dimenzije KR (dolžine) in BH (višine), kar omogoča večjo fleksibilnost pri montaži. Zadnji distančniki omogočajo pravilno nastavitev višine ter uporabo različnih velikosti obročkov. Za vgradnjo zasučnih montaž je priporočljivo, da jih vgrajujejo izkušeni puškarji, saj zaradi kompleksnosti niso primerne, da bi jih vgradili sami.

Tipi zasučnih montaž

Zasučne montaže tipa EAW:

EAW je najbolj znan proizvajalec zasučnih montaž, ki je začel trend priljubljenosti teh montaž in mnogi so mnenja, da so njihove montaže trenutno najkvalitetnejše na trgu zasučnih montaž. O njihovi kvaliteti govori tudi cena, saj so najdražje med vsemi, kar pa vsekakor upravičijo s svojo kvaliteto, saj EAW za izdelavo uporablja najboljše razpoložljive materiale. EAW zasučne montaže ponujajo veliko število različic in možnosti.

Eaw pivot mount, 30 mm, Browning BLR, CLR 81 (Vir: EAW)

Po poteku njihovega patenta so številni proizvajalci začeli izdelovati kopije. Med njimi je najbolj znan izdelovalec Rusan. Zadnji podstavek pri EAW zasučni montaži je edinstven. Najpogostejši so enodelni zgornji deli montaže. Pravilno nastavitev višine omogočajo različne višine zadnjih zaklepnih podstavkov. Zadnji podstavek se samodejno zaklene, ko je montaža zasukana v pravi položaj.

Zasučne montaže tipa lastovičji rep (dove tail):

Za to vrsto zasučnih montaž je značilno, da je zadnji podstavek izdelan v obliki preprostega 16mm lastovičjega repa. Zadnji del montaže je ohlapen v smeri cevi, le sprednji del nosi oziroma kompenzira silo odsuna. Recknagel, Mak, Hennberger in mnogi drugi proizvajalci uporabljajo to zasnovo.

ERAMATIC One-Piece Swing mount, Sabatti Express, Swarovski SR rail (Vir: Eramatic)

Pravilno nastavitev višine montaže omogočajo različne višine zadnjih distančnikov. Obstaja veliko različnih podstavkov za zaklepanje zadnjega dela montaže: rotacijski, z vzvodom, Recknagel H8. Med vsemi raličicami se samo Recknagel R6 zaklene sam, vse druge je potrebno zakleniti ročno. Večina montaž te vrste ima enodelni zgornji del (MAKflex, INNOmount, Recknagel). MAKflex ponuja možnost uporabe na EAW/Rusan podstavkih.

Zasučne montaže tipa Rusan

Rusan je hrvaški proizvajalec montaž in pripomočkov za montažo optike, ki je dobro znan po izdelavi zasučnih montaž tipa EAW. So eden izmed največjih proizvajalcev tovrstnih montaž v EU. Leta 2017 so pri Rusanu poleg proizvodnje zasučnih montaž tipa EAW v ponudbo dodali tudi lastno različico zasučne montaže, ki ima spremenjen zadnji podstavek.

Rusan Pivot mount for CZ 452 (11 mm prism), 26 mm

Njihov podstavek je edinstven in samo obroček montaže je ostal enak v celotni zasnovi. Nastavitev višine je nastavljiva s kvadratnimi distančniki. Največji prodajalec Rusanovih zasučnih montaž v EU je nemški AKAH. Veliko tovrstnih montaž je bilo prodanih na nemškem trgu skupaj v paketu z optiko Leica Magnus.

Leupold STD tip zasučnih montaž:

Leupold STD je najosnovnejši tip zasučnih montaž in hkrati cenovno najugodnejši tip zasučne montaže. Nastavitev višine ni mogoča, saj sta tako sprednji kot zadnji obroček montaže enodelne izvedbe, izdelana iz enega kosa trdega materiala. Na voljo so enodelni podstavki. Za vgradnjo tovrstne montaže je potreben izkušen puškar, v kolikor gre za izvedbo z dvodelnimi podstavki.

Leupold STD Two-Piece Base & 25.4mm Ring Set, Remington 700 RVF (Vir: Leupold)

Pri tem je potrebno zagotoviti, da sta oba obročka 100% poravnana in v isti ravnini, da ne pride pri zategovanju obročkov do upogiba cevi daljnogleda in s tem do zmanjšanja natančnosti optike ali celo do trajne poškodbe optike. Tovrstne zasučne montaže počasi izginjajo iz tržišča. Njihovo mesto prevzemajo enostavnejše in zanesljivejše montaže za pritrditev na Picatinny letev.

Zaključek

Zasučne montaže predstavljajo visokokvalitetne montaže, ki uporabnikom, predvsem lovcem, zagotavljajo 100% zanesljivost in ponovljivost. Njihova zasnova je zanesljiva in enostavna za uporabo, zato so zasučne montaže še vedno zelo priljubljene. Počasi izgubljajo svoj tržni delež, vendar bodo zaradi svoje razširjenosti in zanesljivosti prisotne še več desetletij.

Pripravil: Stane Bajuk

Summary
Article Name
Različni tipi zasučnih motaž
Description
Zasučne montaže za optiko so ene najbolj priljubljenih vrst montaž za lovske puške v zadnjih desetletjih, še posebej v Evropi, kjer so nadomestile za vgradnjo zahtevne in drage Suhlove montaže.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja