Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Kje in za kaj se uporabljajo spektivi?

Kje in za kaj se uporabljajo spektivi?

Uvod

Spektive lahko uporabljamo v več situacijah, kot bi si mislili. Ne glede na to, ali ste astronom začetnik ali nekdo, ki rad opazuje prosto živeče živali, vam spektiv nikdar ne obrnil hrbta in vam bo vedno na voljo. So lahki, trpežni in uporabniku omogočajo opazovanje levov na kopnem, kot na nebu v obliki ozvezdja Lev.

Vir: World Birds

Spektivi

Spektivi so kot majhni prenosni teleskopi, optimizirani za podrobno opazovanje oddaljenih predmetov. Niso tako zmogljivi kot teleskopi, so pa vseeno bolj zmogljivi od daljnogledov. Teleskopi so namenjeni nočnemu opazovanju, medtem ko so spektivi zgrajeni tako, da omogočajo ogled na sončni svetlobi.

To ne pomeni, da spektiva ne morete namestiti na stativ z namenom opazovanja zvezd; vendar to preprosto ni njihov prvotni namen. Te optične pripomočke je mogoče držati v roki za hitro in priročno uporabo ali pa jih namestiti na stojalo za opazovanje brez tresoče se slike.

Območja uporabe

Streljanje tarč

Spektivi se najpogosteje uporabljajo za streljanje tarč na različnih razdaljah. Streljanje tarč je dejavnost, ki vključuje streljanje neživih predmetov, kot so kartonaste, papirnate tarče ali glineni golobi. Zahteva zbranost, samodisciplino, veliko mero samokontrole kot tudi ustrezno opremo.

Športno streljanje tarč lahko štejemo zgolj za hobi ali pa z njim udeležencem zagotovimo pridobitev spretnosti, ki jih lahko uporabijo v taktičnem ali lovskem okolju. S spektivi, nastavljenimi na stativu, si lahko uporabnik ogleduje stabilne slike z veliko podrobnostmi, na primer 25-mm tarčo na 100 m.

Vir: Noble Rate

Lov

Lov je dejavnost, ki se nenehno spreminja, saj je odvisen od pogojev in živali, zato morate priti pripravljeni z ustrezno opremo. Nekatere lovske razmere zahtevajo nenehno gibanje, nekatere pa zahtevajo, da stojite na mestu. Stativ je sicer odličen pripomoček za gledanje podrobnosti, zlasti na dolge razdalje, najbolje pa deluje, kadar morate zavzeti mirujoč položaj.

Pri lovu velike divjadi na široko odprtih prostorih so spektivi odlični za postavitev in streljanje na daljavo. Toda za lov, ki zahteva več gibanja, je visokokakovostni daljnogled boljša izbira.

Opazovanje prostoživečih živali (in ptic)

Včasih vas preprost daljnogled ne more pripeljati dovolj blizu ptice, da bi vam pokazal podrobnosti, s pomočjo katerih bi jo lahko prepoznali. Včasih vas preprost daljnogled ne more približati kitu, ki je pravkar skočil iz vode. Toda spektiv daje opazovalcu jasen pregled in neverjetno natančnost, kar je opazovalcem prosto živečih živali v veliko pomoč.

Ptičarji spektive morda še bolj cenijo. Nelogično in rahlo boleče bi bilo, če bi na sprehodu po gozdu s seboj v roki nosili spektiv, vendar je opazovanje življenja, ki se sprehaja mimo, ravno nasprotno od bolečega – z drugimi besedami tudi terapevtsko.

Vir: Gran Alacant Advertiser

Astronomija

Astronomija je tako obsežna in raznolika dejavnost, da zmeraj ne zahteva teleskopa. Seveda je imeti teleskop super, včasih pa je lahko prevelika naložba. Niste prepričani, ali vam bo všeč? Želite astronomijo samo preizkusiti, preden kupite drag kos optične opreme? Vzemite svoj spektiv in ga usmerite v nebo.

Spektiv vam omogoča, da imate v enem prednosti tako teleskopa kot daljnogleda. Vendar ne pozabite, da spektivi niso narejeni kot teleskopi. Njihov primarni namen so dnevne aktivnosti na prostem, drugi namen pa opazovanje neba. Na trgu pa obstajajo tudi astronomski spektivi, ki so kompaktni teleskopi, zasnovani za opazovanje vesolja.

Zaključek

Spektivi so vaši prijatelji. Vaš najboljši prijatelj pa postanejo, ko je potrebno imeti napravo, ki jo je treba namestiti in z njo opazovati mimoidoče živali. Lovci, opazovalci prosto živečih živali, ptičarji, in mnogi drugi so mnenja, da so spektivi neverjeten optični instrument.

Summary
Article Name
Kje in za kaj se uporabljajo spektivi?
Description
Lovci, opazovalci prosto živečih živali, ptičarji, in mnogi drugi so mnenja, da so spektivi neverjeten optični instrument.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja