Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Teleskopi za začetnike

Teleskopi za začetnike

  •  

Uvod

Nakup teleskopa je prvi korak k spoznavanju nočnega neba in njegovih skrivnosti. Navdušenje nad nakupom novega izdelka ni nič novega, vendar se morate na poti tudi ustaviti in razmisliti, kateri izdelek vam najbolj ustreza, da denarja ne vržete stran. S tako široko selekcijo teleskopov, ki je trenutno na trgu, je lahko izbira obremenjujoča, zlasti za začetnike, zato upamo, da vam bo ta članek v pomoč, ko boste na lovu za teleskopom in tako primerno začeli svoje potovanje v vesolje.

Source: Pexels

Uvod v teleskope

Pred nakupom katerega koli izdelka morate najprej vedeti, kako ta izdelek deluje, tako da veste, na kaj morate biti pozorni. Teleskopi delujejo tako, da zbirajo svetlobo z uporabo ogledal ali leč. Tukaj se te optične naprave ločijo na zrcalne in refrakcijske teleskope, saj slednji uporabljajo leče, prvi pa ogledala. Zbrana svetloba ustvari sliko, ki jo poveča s pomočjo okularja, skozi katerega gleda opazovalec.

Večja količina svetlobe, ki jo lahko teleskop zbere, pomeni svetlejšo sliko, pa tudi več vidnih podrobnosti. To pomeni, da je kakovost teleskopa določena s količino svetlobe, ki jo lahko zbere teleskop, ne toliko s povečavo. To pa zato, ker povečava slike ne pomeni vedno videti več podrobnosti. Najboljše se lahko opazuje skozi teleskop, ki ima manjšo moč povečave. Torej, velikost območja, kjer se zbira svetloba, in kakovost druge optike sta pri nakupu teleskopa dva od treh najpomembnejših dejavnikov.

Vir: Wikipedia

Tretji in prav tako pomemben dejavnik pri izbiri teleskopa pa je stojalo, ki teleskop stabilizira in ga tako pripravi na opazovanje. Če je nameščen na nekakovostnem, majavem in nestabilnem stojalu, vam najdražji teleskop petimi zvezdicami ne koristi. Cenovno ugodnejši teleskopi imajo običajno slabo oblikovano stojalo, kar zmanjšuje stroške, zato bodite pozorni tudi na izbiro stojala. Popoln teleskop mora imeti ustrezen premer območja za zbiranje svetlobe, kakovostno optiko in dobro stojalo, ki je enostavno za uporabo.

Teleskopi za začetnike

1. Kje opazovati?

Urbana območja so posipana z uličnimi lučmi in drugimi viri svetlobnega onesnaženja, in tako na nočnem nebu sperejo zvezdno svetlobo. Astronomi v mestu potemtakem težje opazujejo nočno nebo, vendar kdo ne mara izziva? Teleskop z aperturo od 3,0 ”do 8” bi moral zadostovati. Na podeželju omenjeno svetlobno onesnaženje astronomov ne prizadene toliko, zato bi izven mesta načeloma lahko opazovali z vsakim teleskopom. Teleskop z večjo aperturo, in sicer 8 “in več, bo opazovalca priskrbel z neverjetnimi prizori meglic, galaksij in zvezdnih kopic.

2. Kaj opazovati?

Astronomija je hobi mnogih ljudi. Tom DeMott je dejal: “Ljudje, ki jih zanima astronomija, ne potrebujejo sofisticiranih teleskopov in pripomočkov.” Kljub temu bi morali astronomi začetniki začeti z opazovanjem Lune, dvojnih zvezd, planetov, kot je Jupiter, in Saturnovih obročev ter odprtih zvezdnih kopic. Teleskop, ki ga kupite, naj bo primeren za opaovanje območja, ki vas zanima.

Vir: Pixabay

3. Cena

Če se s tem strinjamo ali ne, je cena pri izbiri teleskopa velik dejavnik. Teleskop lahko kupite za 100 € ali pa za 20.000 €, izbira je vaša. Vendar začetniki ne potrebujejo najboljših in najdražjih teleskopov. Teleskop mora biti kvaliteten, ne sme pa tudi izsušiti vaše denarnice. In ko gre za nakup teleskopa, bi vsi morali vedeti, da je treba nekatere dodatke, na primer okularje in filtre kupiti ločeno.

4. Prenosljivost

Astronomi začetniki se morda ne zavedajo, da sta velikost in teža teleskopa izjemno pomembna dejavnika. Teleskopi lahko tehtajo od 6 kg pa vse do 140 kg. Ker vaše dvorišče morda ni idealno mesto za opazovanje zvezdnih kopic, si najprej vzemite sekundo, da premislite, koliko teže ste pripravljeni nositi in, če je vaš avto dovolj velik, da lahko v njem prevažate tega optičnega velikana. Ker če je teleskop pretežek, ga morda sploh ne boste uporabljali.

Lastnosti teleskopa

Vrste

Teleskopi so na voljo v vseh oblikah in velikostih, najbolj popularna pa sta zrcalni in refraktorski teleskop. Vsak teleskop ima svojo prednost, na primer refraktorski je boljši za opazovanje planetov in Lune, zrcalni pa za opazovanje nebesnih teles globokega neba, kot so galaksije. Čeprav astrofotografi dajejo prednost zrcalnim teleskopom, za začetnike to morda ni tako pametna opcija. Newton reflektorji zagotavljajo bistveno večjo aperturo za manj denarja.

Vir: Wikipedija

Objektiv

Pri teleskopih objektivi pogosto temeljijo na ukrivljenih ogledalih namesto na lečah. Objektiv je optični instrument, kjer teleskop zbira svetlobo. Ko se pogovarjamo o Newton reflektorjih, govorimo o ogledalu, refraktorski teleskopi pa uporabljajo leče. Teleskop z večjim objektivom pomeni tudi možnost videti več podrobnosti in sposobnost opazovanja tarč, ki so drugače slabše vidne. Zrcalni teleskop ponuja velik objektiv po dostopni ceni, refraktorski teleskop z večjim objektivom pa je dražji.

Stojalo

Teleskop stabilizira pritrdilna glava, kjer je teleskop nameščen, in mu omogoča premikanje in vrtenje, pa tudi stojalo. Na trgu je na voljo veliko stojal. Ne glede na to, za katero vrsto stojala se odločite, mora to biti trdno, ne glede na to, ali gre za alt-az ali ekvatorialni nosilec. To je zato, ker bo kakršno koli rahljanje teleskopa pri opazovanju povzročitelj frustracije, astronomi začetniki pa se zato lahko predajo in nad svojim hobijem tudi obupajo.

Okular

Na trgu je preveč okularjev, da bi jih sploh lahko začeli naštevati. In ti okularji se pojavljajo v številnih povečavah. Nekateri celo pravijo, da lahko okular ustvari ali uniči astronoma, kar bi lahko veljalo za začetnike, zato na začetku izberite kakovostni okular, ki vam bo ostal za celo življenje. Okularji lahko stanejo od 40 € do 300 €, a preden izberete tistega za 40 € ne pozabite, da vam ustrezen okular lahko ponudi idealno platno za opazovanje vesolja.

Vir: Wikipedija

Povečava

Izraz povečava se pojasni sam, namreč pomeni kako povečan predmet boste vi, opazovalec, videli skozi teleskop. Povečava teleskopa je spremenljiva in, kot smo že omenili, pogojena z okularji. Vendar večja povečava ni vedno boljša – zaradi večje povečave opazovalec vidi več podrobnosti dokler je sam teleskop tega zmožen, vendar teleskop, ki tega ne zmore, z večjo povečavo ne more videti nobenih podrobnosti.

Zaključek

Nakup prvega teleskopa bo verjetno najpomembnejša odločitev, ki jo boste morali sprejeti na začetku svojega virtualnega potovanja v vesolje. Resno. Če vas to, kar boste videli, ne bo presenetilo, bo vaše zanimanje za astronomijo strmoglavilo. Na srečo za začetnike kakršnega koli hobija, vključno z astronomijo, živimo v času neskončnega dostopa do ogromne zaloge informacij, ki vam lahko pomagajo pri nakupu.

Summary
Article Name
Teleskopi za začetnike
Description
Nakup teleskopa je prvi korak k spoznavanju nočnega neba in njegovih skrivnosti. Navdušenje nad nakupom novega izdelka ni nič novega, vendar se morate na poti tudi ustaviti in razmisliti, kateri izdelek vam najbolj ustreza, da denarja ne vržete stran.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja