Skoči na vsebino
Domov » Daljnogledi » Največja povečava daljnogleda za ročno uporabo

Največja povečava daljnogleda za ročno uporabo

  •  

Uvod

Kaj, če bi vam povedali, da je hoditi po Luni, ali pa tigru gledati naravnost v oči lažje, kot ste mislili? Preprosto vzemite daljnogled. Za skoraj vsako ptico, ki prileti mimo, lahko daljnogledi razkrijejo podrobnosti, barve, in povečajo možnosti, da ptico prepoznate. Preden pa zbežite v prvo trgovino, ki to optiko prodaja, pa smo za vas zbrali nekaj informacij, ki bi jih bilo koristno vedeti vnaprej.

Vir: Swarovski Optik

Daljnogled

Po Cambridgeovem slovarju je daljnogled “par cevi s steklenimi lečami na obeh koncih, skozi katere gledate, da oddaljene stvari vidite jasneje.” Natančneje, daljnogledi so optične naprave, sestavljene iz dveh manjših teleskopov, enega za vsako oko, ki opazovalcu omogočajo, da si pobližje ogleda oddaljene predmete.

Daljnogledi so označeni z dvema številkama: s povečavo in premerom leče v objektivu. Kaj pa to pomeni za daljnogled s konfiguracijo 12×50? To, da ima 12x povečavo in lečo premera 50 mm. Manjši kot je premer, lažji so daljnogledi. Največji premer leče daljnogleda za ročno uporabo je približno 56 mm.

Povečava

Vir: Zeiss

Povečava je številka, ki nam pove, kako blizu bo pri opazovanju skozi daljnogled prikazana vaša tarča. Če je vaš glavni cilj z daljnogledom približati oddaljene predmete, je za vaš najprimernejša izbira velika povečava. Samo vedite, da čeprav se zaradi večje povečave objekt zdi bližje, kot je v resnici, to tudi zoži vidno polje, zaradi česar je iskanje želene tarče bolj zahtevno.

Vir: Lovec

Poleg tega, večja kot je povečava, vidnejše je tresenje slike. Namesto mišljenja, da je največja možna povečava tisto, kar potrebujete, je ključnega pomena to, da izberete povečavo, ki ustreza vašim namenom. Torej, če za opazovanje za daljnogled ne nameravate uporabiti nobene podpore, kot je stativ, dvakrat premislite, preden izberete največjo možno povečavo.

Če ne uporabljate daljnogledov s stabilizacijo slike ali pa stativov, je 12x povečava za nas meja. Ročno uporabljati daljnogled s 15x povečavo je že težavno, saj privede do tresoče slike ob daljši uporabi. Nekateri uporabniki se ob daljši uporabi že ob 12x povečavi odločijo za montiranje na trinožno stojalo.

Zaključek

Daljnogled vas lahko brez kakršnegakoli fizičnega napora pripelje do Lune. Odločitev med 8x in 10x daljnogledi je odvisna od osebe do osebe, toda preden se odločite za nakup, morate vedeti, da večja povečava povzroči tudi bolj tresočo se sliko. Zato, če želite daljnogled držati v rokah, priporočamo, da se pri izbiri največje povečave ne povzpnete nad 12x.

 

 

Summary
Article Name
Največja povečava daljnogleda za ročno uporabo
Description
Daljnogled vas lahko brez kakršnegakoli fizičnega napora pripelje do Lune. Odločitev med 8x in 10x daljnogledi je odvisna od osebe do osebe, toda preden se odločite za nakup, morate vedeti, da večja povečava povzroči tudi bolj tresočo se sliko.
Author
Publisher Name
Optik info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja