Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Kako delujejo spektivi?

Kako delujejo spektivi?

  •  

Uvod

Če se želite nečemu približati navidezno, ne pa fizično, uporabite spektiv. Torej, če želite ugotoviti, kakšno ptico opazujete, in ali je to, kar se skriva za drevesom, Bambi, ali pa samo navadni belorepi srnjak, je spektiv tisto, kar potrebujete. Vendar je, preden uporabite spektiv, potrebno vedeti, kako sploh deluje. Dobrodošli v Uvod v spektive.

Spektivi

Včasih se zgodi, da daljnogledi preprosto ne zadostujejo. Potemtakem so spektivi super rešitev. Spektivi so optični instrumenti, ki ustvarjajo povečane podobe oddaljenih predmetov, enako kot daljnogledi in teleskopi.
Ker včasih daljnogledi niso dovolj, teleskopi pa znajo biti preveliki zalogaj, so spektivi zlata sredina. Za postavitev spektiva potrebujemo stativ, saj ti optični pripomočki niso namenjeni temu, da bi jih držali v roki.

Vir: Alarmy

Povečava

Preprosto povedano, povečava je povečanje nekega predmeta s približanjem. Nanaša se na povečanje navidezne velikosti in ne na fizično velikost. Povečava spektiva pa se običajno giblje med 15x in 60x.
Pri opazovanju prostora skozi spektiv je najbolje začeti z okularjem z majhno močjo (med 20x do 30x). Ko zagledate tarčo, ki jo želite opazovati, pa lahko preklopite na večjo povečavo. Največkrat pa se opazovanje z spektivom izvaja pri nižjih povečavah.

Leča objektiva

Leča objektiva določa kakovost slike pri večjih povečavah. Ljudje so mnenja, da večja kot je leča, boljša je kakovost slike. Velikost leče določi svetlobo slike, zato je pri uporabi spektiva v mraku boljša večja leča. Vendar je leča lahko še vedno velika, kakovost pa vseeno ne bo najboljša. Pri nakupu spektiva poiščite tistega s kvalitetnim steklom, ki ga proizvajalci najpogosteje označujejo z oznako ED ali HD.

Vir: Gogunt

Premazi leč

Premazi leče izboljšajo prepustnost svetlobe, kar je bistvenega pomena pri uporabi optike z visoko povečavo, kot je spektiv. Nanese se na površino leče, niso pa vsi premazi enaki. Spektiv je lahko:
prevlečen (ena plast na vsaj eni površini leče)
popolnoma prevlečen (en sloj na vseh površinah zračnega stekla)
večplastnen (več plasti na vsaj eni površini leče)
popolnoma večplastnen (več plasti na vseh površinah zračnega stekla)
Več kot je slojev, boljša bo slika, vendar bo spektiv tudi dražji. Prvovrstna optika bo skoraj vedno večplastna.

Najmanjša razdalja ostrenja

Najmanjša razdalja ostrenja je razdalja med optično napravo in najbližjim predmetom, katerega je možno izostriti. Najmanjša razdalja ostrenja je ključnega pomena pri opazovanju podrobnosti nečesa, kar vam je blizu. Kvalitetno ostrenje najbolj cenijo opazovalci ptic ali tisti, ki si ogledujejo metulje in druga majhna bitja. Če želite napravo uporabljati s kamero, vam najbolj prav pride spektiv z najmanjšo razdaljo ostrenja pod 6 m.

Največja oddaljenost očesa od leče (eye relief)

Ljudje z dioptrijo bi morali biti bolj pozorni na največjo oddaljenost očesa od leče (eye relief). Ta se nanaša na razdaljo med lečo spektiva do konice očesa. In zakaj bi morali tisti, ki nosijo očala, biti na to bolj pozorni? Ker očala ovirajo opazovalca pri približevanju k okularju.
Za ogled celotnega vidnega polja z očali potrebujete vsaj 14 mm oddaljenosti očesa od leče, ljudje z debelejšimi stekli pa bodo verjetno potrebovali več. Običajno za večino uporabnikov očal zadostuje 12 mm–15 mm oddaljenosti očesa od leče. Tako kot pri nekaterih daljnogledih, imajo tudi nekateri spektivi zložljive gumijaste okularje, ki pomagajo tistim brez popolnega vida.

Vir: Shednecks

Zaključek

Spektivi so kot miniaturni teleskopi, katerih glavna naloga je opazovanje kopnega in ne neba, čeprav niti nebo ni meja za te majhne titane. Spektive lahko uporabite za opazovanje vsega, kar si želite, če le veste, kako delujejo in kako jih uporabljati.

Summary
Article Name
Kako delujejo spektivi?
Description
Preden uporabite spektiv je potrebno vedeti, kako sploh deluje. Dobrodošli v Uvod v spektive.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja