Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Zakaj imajo spektivi okular pod kotom?

Zakaj imajo spektivi okular pod kotom?

  •  

Uvod

Spektivi služijo številnim namenom in nakup takšne naprave je lahko precej zahtevna naloga. Poleg odločitve o tem, katera povečava je najboljša, se pogosto pojavlja vprašanje “zakaj imajo spektivi okular pod kotom”.

Če skozi spektiv opazujete dlje časa in čakate, da mimo prileti ptica, je udobje bolj pomembno, kot bi si mislili. Tu na pomoč priskočijo spektivi, ki imajo okular pod kotom. In kmalu bomo ugotovili, zakaj.

Vir: Bushnell

Spektivi na splošno

Wikipedija pravi, da je “spektiv kompaktna optična naprava z visoko povečavo, optimizirana za podrobno opazovanje oddaljenih predmetov.” Spektivi se uporabljajo kot naprave za optično povečavo, in ker jih lahko nosite naokoli, jih lahko uporabite za številne dejavnosti na prostem, kot so opazovanje ptic, astronomija, lov, streljanje tarč in policijski nadzor.

Na prvi pogled je spektiv videti kot majhen teleskop, vendar je zaradi bolj podoben monokularju. Ponuja večje možnosti povečave kot najmočnejši daljnogledi, številni okularji pa lahko sliko povečajo do 60x ali več.

Spektiv ima, tako kot vsa optika, telo, ki je osrednji del, v katerem se nahajajo leče. V njem je tudi okular, ki je običajno zamenljiv. Zahteva namestitev stativa – spektiv se pritrdi na glavo stativa, kar uporabniku omogoča, da ga med opazovanjem lahko zavrti.

Spektivi z okularjem pod kotom

Spektivi so na voljo v dveh različnih vrstah: eden za gledanje naravnost in eden za gledanje pod kotom. Razlika med obema poziva za nov članek; v tem pa so naš glavni poudarek samo spektivi z okularjem pod kotom.

Pri tem optičnem pripomočku je okular nameščen na 45° proti telesu, kar pomeni, da je tudi to, kar vidite, pod kotom. To omogoča bolj priročno uporabo v ležečem ali sedečem položaju in vam prihrani težave, kot so upogibanje vratu, ne glede na to, kako visoki ste.

Če želite izvedeti, kje je ta spektiv dobil ime, ga preprosto poglejte. Jasno je, da je spektiv za gledanje naravnost raven, podobno kot daljnogledi, medtem ko se ta pod kotom ukrivi v smeri konca okularja. Krivulja uporabniku omogoča prilagoditev vidnega kota, zaradi česar je opazovanje veliko bolj udobno in prijetno.

Kot smo že omenili, je treba vse spektive pred uporabo namestiti na stativ. Tega za opazovanje pod kotom je mogoče namestiti nižje, namestite pa ga lahko tudi na stojalo, ki tehta manj. Rezultat je stabilnejša slika. Omogoča tudi lažji pogled skozi, saj uporabnik preprosto upogne glavo in poišče ptico.

Če je ptica iz nekega razloga končala na tleh ali če želite opazovati nekaj, kar se nahaja nižje, je s spektivom z okularjem pod kotom tudi lažji pogled navzdol, brez, da bi pri tem bilo potrebno nižanje stativa. Optiko preprosto usmerite kamor koli in jo, če je okular nameščen višje od vašega očesa, zasukajte na stran.

Vir: World Birds

Zaključek

Sprijaznimo se s tem, da popolnih pogojev za opazovanje ni. V resnici niste nikoli na brezhibno ravnih tleh, kajti takšna je narava. Nekateri spektivi imajo okular pod kotom, saj tako omogočajo uporabniku odlično opazovanje v ne tako odličnih pogojih in položajih.

Prednosti so številne, toda najbolj očitna je udobnost. Če še niste takšnega mnenja, se nam pa boste definitivno zahvalili, ko se vrnete iz dolgega izleta z nahrbtnikom, v katerem boste nosili spektiv.

Summary
Article Name
Zakaj imajo spektivi okular pod kotom?
Description
Poleg odločitve o tem, katera povečava spektiva je najboljša, se pogosto pojavlja vprašanje "zakaj imajo spektivi okular pod kotom".
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja