Skoči na vsebino
Domov » Teleskopi » Kako uporabljati teleskop?

Kako uporabljati teleskop?

  •  

Uvod

Čestitamo za nakup vašega prvega teleskopa – optičnega časovnega stroja, s pomočjo katerega boste lahko potovali po vesolju. Ampak kako? Če pogledate svoj teleskop in se pri tem sprašujete: “Kako se ta reč uporablja?” potem ste prišli na pravo mesto. Naš cilj je, da boste do konca branja tega članka vedeli več o tem, kako skozi svoj teleskop pravilno opazovati Luno in zvezde.

Celestron Cometron FirstScope (Vir: Celestron)

Teleskopi na splošno

Začnimo z definicijo, kaj teleskop sploh je. Wikipedia pravi, da gre za “optični instrument, ki uporablja leče, ukrivljena ogledala ali kombinacijo obeh za opazovanje oddaljenih predmetov ali različnih naprav, ki se uporabljajo za opazovanje oddaljenih predmetov z njihovo emisijo, absorpcijo ali odbojem elektromagnetnega sevanja.”

Kaj pa pravimo mi? Mi pravimo, da je teleskop naprava, ustvarjena z namenom opazovanja nebesnih predmetov. Teleskop uporablja leče in ogledala z namenom zbiranja svetlobe in osredotočanja omenjene svetlobe, kar ustvarja razpoložljivo sliko, ki jo lahko opazujemo, fotografiramo in preučujemo.

Dva najpogostejša danes uporabljena teleskopa sta zrcalni in refrakcijski teleskop. Refrakcijski teleskopi uporabljajo leče, nameščene na koncu cevi, skupaj z okularji, ki jih je mogoče prilagoditi.

Celestron PowerSeeker 60 AZ apochromatic telescope (Vir: Celestron)

Zrcalni teleskopi pa uporabljajo konkavna ogledala, ki se uporabljajo za zbiranje svetlobe predmeta, ki ga opazujemo, in to svetlobo usmerjajo v okular. Refrakcijski teleskop je bolj primeren za opazovanje planetov in Lune, zrcalni teleskop pa za objekte globokega neba, kot so galaksije in meglice.

Kako uporabljati teleskop

Izberite kraj opazovanja

Tistim, ki nikoli ne želite zapustiti udobja svoje hiše, se opravičujemo, toda, če želite biti astronom, morate iti ven. Teleskopi pri opazovanju skozi okno ne delujejo najbolje, saj je zapletov preveč. Toda okna niso edina, ki lahko povzročajo težave – sem spada tudi svetlobno onesnaženje.

Source: Pexels

V mestu lahko še vedno lahko opazujete nekatere nebesne predmete, na primer Luno in planete. Za tiste na podeželju, vi pa lahko opazujete slabše vidne predmete tudi zunaj našega sončnega sistema. Torej, če imate možnost, se izogibajte mestom in poskusite opazovati na območjih z manj svetlobnega onesnaženja.

Zberite opremo za svoj teleskop

Sončni filtri, lunini filtri, filtri za svetlobno onesnaženje, … zgrabite jih in pojdite na pot. Ali pa na vaše dvorišče. Vzemite tudi stol in se udobno namestite. Večer za okularjem pomeni dosti zasebnosti in povezavo z vesoljem, zato se usedite, sprostite, in uživajte. Ne pozabite na rdečo svetilko in spakirati dodatnih baterij.

Vir: Freepik

Najpomembneje je, da se primerno oblečete. Medtem ko čakate, da se pojavijo zvezde, se boste verjetno vprašali, ali bi vam tek okoli ulice pomagal v boju proti ledenemu mrazu. Tudi če zunaj ni snega, je še vedno hladneje, kot si mislite, saj samo stojite (ali sedite) za okularjem in se ne premikate preveč.

Postavite svoj stativ

Stativ je del opreme, ki se uporablja za stabilizacijo vašega teleskopa. In zajeti sliko, ki ni poševna, je ena najosnovnejših stvari, ki jo morate kot začetnik astrofotograf obvladati. Zato je še en pomemben dejavnik ta, da poskrbite, da so te tri noge vašega teleskopa dobro uravnotežene.

V nasprotnem primeru lahko teleskop pade in se poškoduje, tako da ga niti povoj ne more popraviti. Ko iščete kraje, kjer bi lahko opazovali, poiščite mesta, ki imajo ravno območje za vaš teleskop.

Vir: Pexels

Uskladite iskalno cev in teleskop

Našli ste idealno mesto za opazovanje zvezd, imate svojo opremo in ste primerno oblečeni, a ko gledate skozi napravo, ne vidite ničesar. Čeprav je vaš teleskop mogoče postaviti v nekaj minutah, to še ne pomeni, da ga lahko vzamete naravnost iz škatle in takoj uporabljate, saj je najprej treba uskladiti iskalno cev in teleskop.

Iskalna cev je manjši del opreme, ki leži na strani teleskopske cevi in ​​je postavljen vzporedno z njo. Vsak astronom mora biti sposoben uskladiti iskalno cev in teleskop. Na srečo je poravnava iskalne cevi preprosta naloga: poiščite tarčo, ki jo je enostavno najti s teleskopom, nato pa iskalno cev poravnajte z njo.

Ali je teleskop mogoče uporabljati čez dan?

Ne pozabite na ostrenje

Pomembno je, da predmet, ki ga vidite skozi teleskop osredotočite. Manjša povečava pomeni, da se bo predmet, ki ga opazujete, v okularju zdel manjši, manjša povečava pa opazovalcu navadno daje bolj jasno sliko. Preizkusite drugačno povečavo in uporabite drug okular z manjšo številko.

Tako boste dobili večjo povečavo, ne pa tudi jasnejše slike cilja. Vendar je vse odvisno od teleskopa, ki ga uporabljate, in njegovih specifikacij. Večja ogledala zbirajo več svetlobe, kar pomeni, da lahko uporabnik sliko poveča, hkrati pa zajame zadostno količino svetlobe.

Spreminjanje povečave

Če želite opazovati tarčo z večjo ali manjšo povečavo, zamenjajte okular ali pa dodajte Barlow lečo. Vijak za pritrditev okularja previdno popustite, ga vzemite ven in vstavite nov okular. Novi okular bo morda treba ponovno usmeriti.

Barlow leča (Vir: Wikipedija)

A naj vas zaradi povečave ne boli glava, saj je previsoka povečava slaba za opazovanje predmetov na nočnem nebu. Skoraj vse na nebu lahko vidite z močjo 75–100 skozi večino teleskopov in ob pravih okoliščinah.

Zaključek

Imate svoj novi teleskop, svoj prvi teleskop. Ta vam lahko odpre portal za vesolje. Če veste, kako ga uporabljati, seveda. V nasprotnem primeru vam je ta članek za uporabo teleskopa lahko v veliko pomoč. Samo zapomnite si: vaja dela mojstra in po nekaj nočeh na podeželju, ob opazovanju zvezd, vas bodo ljudje morda začeli klicati Galileo Galilei.

Summary
Article Name
Kako uporabljati teleskop?
Description
Če pogledate svoj teleskop in se pri tem sprašujete: "Kako se ta reč uporablja?" potem ste prišli na pravo mesto. Naš cilj je, da boste do konca branja tega članka vedeli več o tem, kako skozi svoj teleskop pravilno opazovati Luno in zvezde.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja