Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Spektivi in monokularji

Spektivi in monokularji

  •  

Uvod

Bi radi sprožili razpravo ali, še bolje, prepir? Preprosto recite, da so “spektivi boljši od monokularjev.” Izbira optične naprave, ki vam najbolj ustreza, ni tako enostavna, kot se sliši, saj je lahko naravnost izčrpajoča, še posebej, če gre za odločitev med spektivi in monokularji.

Pri odločanju med napravama morate upoštevati različne dejavnike, pogosto pa tukaj gre za vaše osebne želje glede lastnosti, zmogljivosti, področij uporabe in cene. Če vam do sedaj razmislek o tej optiki ni dal nič drugega kot glavobol, smo za vas zbrali najpomembnejše informacije, da bo postopek lažji.

Spektivi

Spektiv je opredeljen kot majhen teleskop z veliko močjo, namenjen natančnemu ogledu oddaljenih predmetov. Spektivi so optične naprave, ki jih je mogoče nositi s seboj in jih uporabljati za več namenov, kot so lov in opazovanje ptic, ali pa morda taktično uporabo. Uporabni so za vsako opazovanje, pri katerem je potrebna večja povečava od daljnogleda, običajno od 20x do 60x.

Količina svetlobe, ki jo spektiv zbere, in ločljivost, ki jo ponuja, je omejena na premer leče, ki je običajno od 50 mm do 80 mm. In večja kot je leča objektiva, večji in dražji je spektiv.

Monokularji

Monokularji so podobni refrakcijskim teleskopom, le da so malce drugačni. Kot spektivi, so tudi monokularji so namenjeni povečanju oddaljenih predmetov. To dosežejo tako, da svetloba prehaja skozi vrsto leč in prizm. Monokular je podoben daljnogledu, vendar je le-ta namenjen opazovanju skozi eno oko namesto dveh. Monokularji običajno tehtajo manj kot polovico daljnogleda, zaradi česar so tudi bolj prenosljivi in cenejši.

Spektivi in Monokularji

Lov

Kar zadeva lov, je monokular gotovo v prednosti, saj ga je lažje nositi. Pri lovu je opazovanje tarče najpomembnejše in imeti lahek pripomoček z razlogom, da se vaše roke ne utrudijo tako hitro. Tukaj je teža monokularja lahko v veliko prednost.

Vir: Zeiss

Vendar imajo monokularji vseeno bistveno manj moči. Spektiva uporabniku zagotavlja daljšo razdaljo, kar pomeni, da lahko opazujete tarče, ki so na stotine metrov stran. Kot smo že omenili, je tu edina ovira teža in to, da je spektive potebno postaviti na stativ. Nekatere spektive pa je mogoče uporabiti brez stativa in nimajo toliko teže.

Opazovanje ptic

Ko gre za opazovanje ptic, spektivi uporabniku omogoča izjemno natančnostjo opazovanja pernatih bitij in njihovih gibov od daleč, skoraj tako, kot da bi stal tik ob njih – le da se ne ustrašijo in odletijo. To je odlična izbira, če nameravate ostati in opazovati na enem mestu.

Vir: Swarovski Optik

Vendar se lahko spektiv izkaže za nekoliko nepraktičnega, če se med opazovanjem želite tudi premikati. Tukaj na pomoč priskočijo monokularji. Med hojo po mestu je bolj priporočljivo, da s seboj vzamete monokular, saj je nošenje okoli vratu učinkovitejše od nošenja spektiva v torbi, saj s tem, ko ga poskušate hitro postaviti na stativ izgubite živce ter čas.

Astronomija

Z monokularji seveda lahko opazujete nekaj nebesnih predmetov, toda to vam omogočajo tudi samo vaše oči. Monokularji so premajhni, da bi vam lahko pomagali pri opazovanju nočnega neba. Po drugi strani pa se spektiv pogosto primerja s teleskopom, vendar to ne pomeni, da je enak. Obseg opazovanja je pri spektivih manjši, enostavnejši so za uporabo, in opazovalcu ponujajo sliko, ki ni obrnjena na glavo.

Ko vstopite v svet astronomije je teleskop vsekakor boljša izbira, toda drugi najboljši na tem seznamu je spektiv s 100x povečavo. Monokularji pa ponujajo približno samo 10x povečavo.

Summary
Article Name
Spektivi in monokularji
Description
Pri odločanju med spektivom in monokularjem morate upoštevati različne dejavnike, pogosto pa tukaj gre za vaše osebne želje glede lastnosti, zmogljivosti, področij uporabe in cene. Če vam do sedaj razmislek o tej optiki ni dal nič drugega kot glavobol, smo za vas zbrali najpomembnejše informacije, da bo postopek lažji.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja