Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizija - Novosti » Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro

Uvod

Ko je bilo znano, da sta sejma Shot Show 2021 in IWA 2021 odpovedana, so se mnogi proizvajalci športne optike, vključno s Pulsarjem, odločili, da svoje novosti predstavijo preko spleta. 20. januarja 2021 so pri Pulsarju predstavili dva nova izdelka: termovizijski monokular Helion 2 XP50 Pro – o tej napravi si lahko več preberete v ločenem članku – in dvogled Accolade 2 XP50 Pro, ki ga bomo opisali v tem članku. Prva generacija teh naprav je bila predstavljena leta 2018, njeno takojšnjo popularnost na področju lova, reševanja, varovanja, ipd. pa lahko pripišemo temu, da je bil to prvi termovizijski dvogled v Pulsarjevi ponudbi. Še isto leto je na trg prišla različica z vgrajenim laserskim daljinomerom. Leto in pol kasneje so pri Pulsarju predstavili drugo generacijo teh popularnih termovizijskih dvogledov z izboljšanim senzorjem. Nekaj dni nazaj pa je na trg prišel model, ki v imenu nosi naziv ‘Pro’, in glede na to da bo druga generacija ukinjena, lahko napravo ‘Pro’ smatramo za tretjo generacijo. Poglejmo, kaj prinaša.

Vir: Pulsar

Izboljšan senzor

Trenutno je v Pulsarjevi ponudbi na voljo samo en model z oznako ‘Accolade Pro‘, in sicer ‘2 LRF XP50‘.

Senzor naprave ima enako ločljivost kot prejšnja generacija (640 x 480 pikslov); razlika je v njegovi občutljivosti – modeli ‘Pro’ lahko zaznavajo še manjše temperaturne razlike kot predhodniki. Pozorni moramo biti na vrednost NETD (Noise Equivalent Temperature Difference), ki pri novem modelu znaša <25 mK, pri prejšnji generaciji pa <40 mK. Izboljšana občutljivost močno vpliva na zaznavanje podrobnosti, kar pomeni, da bo napredek več kot očiten tudi pri opazovanju živali in rogovja. Naprava se še posebej dobro obnese pri nizkih temperaturah, v snegu, dežju in megli, saj je takrat temperaturni kontrast med opazovanimi površinami nizek.

Vir: Pulsar

Doslej so bili gumbi na napravah Accolade črne barve, odslej pa jih bodo krasili gumbi modre barve.

Različica ‘Pro’ v seriji Helion prinaša tudi druge nadgradnje, ki pa jih Accolade Pro žal nima (izboljšana leča (F50/1.0), magnezijevo ohišje in zaslon tipa AMOLED HD z ločljivostjo 1024 x 768). Napravo Accolade 2 LRF XP50 bodo kmalu ukinili, verjetno zato, ker različica Pro prinaša zgolj izboljšan senzor, Helion 2 XP50 pa ostaja v njihovi ponudbi z znižano ceno (zaradi več razlik je v ponudbi smiselno obdržati oba Heliona, vsakega v svojem cenovnem razredu).

Vir: Pulsar

Ostale lastnosti

Izboljšana občutljivost senzorja in modra barva gumbov sta edini spremembi, ki jih prinaša tretja generacija, ostale lastnosti so enake kot pri drugi generaciji. Zaslon ima ločljivost 640 x 480 pikslov. Naprava ima 50-herčno osveževanje slike, zato je tudi ob opazovanju premikajočih se tarč slika ‘tekoča’ in brez preskakovanja. Napravo je mogoče preko Wi-Fija povezati z aplikacijo Stream Vision, ki jo lahko namestite na pametne telefone z operacijskim sistemom Android ali iOS. To je še vedno ena izmed najbolj dovršenih aplikacij na tem področju. Slike in videi se shranjujejo na notranjem spominu naprave s kapaciteto 16 GB. Če želite na opazovanem predmetu videti še več podrobnosti, v meniju vključite funkcijo ‘Image Detail Boost’. Območje zaznavanja naprave je do 1800 m.

Vir: Pulsar

Ker je Accolade dvogled, nudi udobje tudi ob daljši uporabi. K udobju pripomore tudi nastavljiva medzenična razdalja.

Poleg naprave dobite snemljivo baterijo tipa IPS7, ki nudi do 6 ur delovanja, odvisno od okoliške temperature in uporabljenih funkcij. Če se na lovu radi zadržite dlje časa, vam priporočamo, da dokupite še kakšno baterijo (95 €), saj jo lahko zamenjate v nekaj sekundah. Na voljo je tudi večja IPS14 baterija.

Naprava ima vgrajen laserski daljinomer, ki meri do 1000 m z natančnostjo +/-1 m. Če pridržimo gumb za merjenje, vključimo ‘Scan mode – kontinuirano merjenje’. V tem načinu se razdalja na zaslonu nenehno posodablja.

V članku o drugi generaciji naprav Pulsar Accolade smo pokrili še nekaj drugih splošnih lastnosti te serije – kliknite tukaj, če si želite prebrati omenjen članek.

Vir: Pulsar

Zaključek

Edina razlika med drugo in tretjo generacijo je torej v občutljivosti senzorja in barvi gumbov. To pomeni, da bomo z novo napravo videli več podrobnosti, še posebej v situacijah, ko so temperaturne razlike opazovanega območja izjemno majhne. Druga generacija bo kmalu ukinjena, novi modeli pa bodo prevzeli njeno ceno – 4490 €. Pričakujemo lahko, da bo nov Accolade Pro na voljo konec februarja ali začetek marca.

Vir: Pulsar
Summary
Article Name
Pulsar Accolade 2 LRF XP50 Pro
Description
Pulsar se je odločil svoje novosti predstaviti preko spleta. 20.1. 2021 so pri Pulsarju predstavili dva izdelka: termovizijski monokular Helion 2 XP50 Pro in dvogled Accolade 2 XP50 Pro. Pričakujemo, da bo nov Accolade Pro na voljo konec februarja ali začetek marca.
Author
Publisher Name
Optics Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja