Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Velikost piksla

Velikost piksla

Manjša, kot je velikost piksla in več, kot jih je, višja je ločljivost in posledično jasnost sike. Piksel je lahko opredeljen kot najmanjša od homogenih enot v barvi, ki tvorijo sliko digitalnega tipa. S povečanjem take slike z zumiranjem/ s približevanjem, je možno videti piksle, ki ustvarijo sliko. Pred očmi izgledajo kot majhni kvadrati ali pravokotniki v beli, črni ali sivi barvi.

Večja, kot je velikost piksla, večja je količina svetlobe, zajeta od svetlobno občutljivih komponent, kar posledično pomeni boljšo ostrino/občutljivost, brez “skockanosti” ali slabše kvalitete slike. Prav tako velikost piksla vpliva na prikaz visokokontrastnih situacij. Manjša kot je velikost piksla, boljša je ločljivost, vendar slabša ostrina/občutljivost.

Pri barvnih monitorjih število bitov, ki se uporabljajo za predstavitev posameznih točk, določa, koliko barv ali odtenkov sive barve lahko predstavlja. Vsak piksel je sestavljen iz treh celic, ene rdeče, ene modre in ene zelene. Vsaka od teh se ujema z določeno točko. Kakovost slike je odvisna od njihove ločljivosti.
Piksel je opisan z ustreznim številom bitov : 8 bitov (28 barv), 24 bitov (224 barv, 8 bitov na barvni kanal) ali 48 bitov (248 barv).

V napredni fotografiji in profesionalni digitalizaciji slike se uporabljajo še večje globine, vedno izražene v bitnih vrednostih / barvnem kanalu namesto vsoti treh kanalov.

24-bitna je najpogostejša in visoka kakovost, ki se uporablja v večini fotografij.

Vir: business2community

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja