Skoči na vsebino
Domov » Montaže » Montažna letev Swarovski SR in ponudba Kahlesovih strelnih daljnogledov z letvijo SR

Montažna letev Swarovski SR in ponudba Kahlesovih strelnih daljnogledov z letvijo SR

Namestitev strelnega daljnogleda z obročki je še vedno najpogostejši način pritrditve optike v današnjem času, vendar zaradi pomanjkljivosti tovrstnih montaž vsi vrhunski evropski proizvajalci optike ponujajo montažo optike z različnimi vrstami letev. V preteklosti so bili nekateri evropski strelni daljnogledi proizvedeni s prizmatično letvijo, ki se danes običajno imenuje LM letev in jo je bilo potrebno vrtati, ko je bil daljnogled nameščen na puški. Z razvojem optike in novimi tehnologijami so skoraj vsi največji proizvajalci optike v Evropi razvili svoj lastni sistem za pritrditev optike s pomočjo letve, med katerimi sta se najbolj uveljavili dve zasnovi: Swarovski SR letev in Zeiss ZM/VM letev.

Swarovski SR letev in INNOmount

Značilnosti in prednosti Swarovski SR letve

Koncept Swarovski SR letve ima podoben koncept kot zasnova letve Zeiss ZM/VM. Pri montaži optike s pomočjo letve gre en pritrdilni del montaže znotraj letve, drugi pritrdilni del montaže pa letev pritrdi na zunanjo stran. Posebnost letve Swarovski SR je, da ima na spodnji strani majhne “zobke”, ki delujejo kot nekakšni ‘stoperji’ povratnega odsuna. Vsi nosilci, izdelani za Swarovski SR letev, imajo prilagojeno obliko, da primejo te majhne zobke. Če so nosilci iz dveh delov, le en del montaže prime zobke, drugi del pa jih popusti. Na ta način se odstranijo vse bočne napetosti med sprednjim in zadnjim montažnim delom.

Zanesljivost

Ključnih prednost pritrditve strelnih daljnogledov s pomočjo letve sta zanesljivost in robustnost. Tudi pri najmočnejšem odsunu ne bo prišlo do zamika optike in tolerance se ne bodo spremenile, tudi z leti nenehne uporabe. Z dodanimi zobki na Swarovski SR letvi je zagotovljen nespremenjen položaj strelnega daljnogleda pri neomejenem številu zaporednih strelov. Dodaten material na optiki zaradi vgrajene letve pa doda več togosti in robustnosti ohišju optike.

Swarovski SR letev and MAKuick montaža

Montaža brez obremenitev

Z namestitvijo strelnega daljnogleda in Swarovski SR letve ni nobenega pritiska na cev ali konstrukcijo optike, s čimer se preprečijo kakršnekoli poškodbe optike. Montaža optike z obročki v nasprotju z montažo s pomočjo letve lahko povzroči nenamerne poškodbe osrednje cevi strelnega daljnogleda. Ta škoda je lahko tako velika, da se spremeni optična zmogljivost optike, ki ovira funkcije mehanizma za nastavitev namerilnega križa (nenatančnost klikov).

Swarovski SR letev in ERAMATIC zasučna montaža

Popolna vodoravna izravnava

Za natančnost strela je zelo pomembno, da je križ v popolni vodoravni ravnini. Šele ko je križ popolnoma horizontalno poravnan, bodo kliki kupole za pomik po višini premaknili točko zadetka v popolni vertikalni črti. Če je križ nagnjen na levo ali desno stran, bo klik pri kupoli za pomik po višini povzročil premik točke zadetka v stran in ne v želeni vertikalni smeri. Pri namestitvi optike s Swarovski SR letvijo ta težava ne obstaja, saj je križ v optiki vedno poravnan z letvijo in na ta način vedno v popolni vodoravni smeri.

Montažna letev Swarovski SR in ponudba Kahlesovih strelnih daljnogledov z letvijo SR

Enostavna montaža brez prask

Pravilna montaža optike je ključnega pomena za natančnost nastavitve puške in optike. Ker je montaža optike z obročki za povprečnega strelca zelo zahtevna, je priporočljivo, da jo opravi profesionalni puškar. Montaža optike z letvijo, kot je Swarovski SR letev, je veliko enostavnejša, poleg tega pa v večini primerov pri montaži ne pusti nobenih sledi na optiki (montaža brez prask).

Swarovski SR letev in Recknagel Picatinny montaže

Proizvajalci nosilcev (montaž) s Swarovski SR letvijo

Strelni daljnogledi s Swarovski SR letvijo so v zadnjih letih na trgu zelo razširjeni, saj ta standard letve že nekaj let uporabljajo avstrijski proizvajalci vrhunskih strelnih daljnogledov Kahles in Swarovski. Tudi proizvajalci montaž so sledili temu trendu in danes je na tržišču na voljo veliko proizvajalcev tovrstnih montaž, kot so: EAW, Recknagel, MAK, Henneberger, Rusan.

Ponudba Kahles optike s Swarovski SR letvijo

Renomirani avstrijski proizvajalec optike in optičnih pripomočkov Kahles do pred kratkim ni imel v svoji široki ponudbi optike z montažno letvijo. Ko je Swarovski postal lastnik Kahlesa, se je ponudba njihove optike razširila na modele z SR letvijo, ki jo je razvilo podjetje Swarovski in je bolje znana kot Swarovski SR letev (rail).

Vir: Kahles

Kahlesovi strelni daljnogledi, ki jih je mogoče kupiti z SR-letvijo, so trenutno vsi modeli Helia s 5-kratnim zoomom in 30-mm cevjo (modeli 2020). V preteklosti so to možnost ponujali modeli Helia 5, Helia CSX in Helia CBX. 1-palčni Kahlesovi modeli optike nikoli niso bili na voljo z SR-letvijo (premalo prostora na optiki), prav tako te možnosti ni ponujala taktična serija optike K. Montaža optike z letvijo je vedno boljša možnost v primerjavi z montažo z obročki. Po dosedanjih izkušnjah je Swarovski SR letev celo bolj zanesljiva na močan odsun kot Zeiss ZM/VM letev.

Zaradi izredne zanesljivosti in enostavnosti vgradnje optike z letvijo je pričakovati, da bo v prihodnosti večina proizvajalcev optike proizvajala le optiko z letvami, kot je to že storil priznani Blaser.

Summary
Article Name
Montažna letev Swarovski SR in ponudba Kahlesovih strelnih daljnogledov z letvijo SR
Description
Montaža optike z letvijo je vedno boljša možnost v primerjavi z montažo z obročki. Po dosedanjih izkušnjah je Swarovski SR letev celo bolj zanesljiva na močan odsun kot Zeiss ZM/VM letev.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja