Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Montažna letev

Montažna letev

Optične naprave z montažno letvijo pritrjeno na njihovi spodnji strani, so v večini primerov narejene s strani evropskih proizvajalcev in so namenjene lovu. Montažna letev ima naslednje prednosti:

  • manj napetosti na daljnogled
  • bolj zanesljiva montaža
  • pritrjevanje, ki ne pusti sledi na strelnem daljnogledu

Montaža daljnogledov z letvijo je enostavna in jo z lahkoto pritrdi manj izkušen puškar ali pa uporabnik sam. Selekcija montaž je omejena na vrhunske evropske proizvajalce, te montaže pa so običajno dražje od obročkov.

Najpogostejši sistemi montažnih letev so:

– LM letev: tradicionalna prizmatična letev pod daljnogledom. Ta standard so v preteklosti uporabljali vsi pomembnejši evropski proizvajalci in se pogosto nahajajo na starih lovskih strelnih daljnogledih.

Še vedno ga v omejeni produkciji uporabljajo S&B, Docter in Kaps na njihovih klasičnih linijah strelnih daljnogledov. Pritrjevanje montaž na strelne daljnoglede z LM letvijo je najzahtevnejši od vseh sistemov montaž, saj zahteva vrtanje skozi letev. Montaže, narejene za LM letev imajo vijake, ki gredo skozi samo letev po širini.

– Zeiss ZM/VM letev: sodoben standard, ki ga uporablja največje število proizvajalcev. Proizvajalci, ki jo uporabljajo, imenujejo ta standard letve 45° letev, Zeiss M letev, Docter Z letev, Meopta MR letev, Minox letev, Leica letev, S&B LMZ ipd. Pri montaži takih strelnih daljnogledov ni potrebno vrtati, običajno pa se v letev vstavi dva ali tri notranje elemente.

– Swarovski SR letev: glavna prednost tega sistema letev so majhne zareze (preprečujejo odsun), ki preprečujejo premikanje daljnogleda med odsunom. Sistem se uporablja za strelne daljnoglede Swarovski in Kahles, pri montaži pa sta potrebni 2 ali 3 dodatki/vložki v letvi. Vse visokokakovostne montaže narejene za SR letev imajo samo eno točko, na kateri so majhne zareze fiksirane- ponavadi na sprednji pritrdilni element.

– S&B Convex letev: ta sistem letev uporablja izključno Schmidt & Bender na njihovih strelnih daljnogledih za lov. Osnovno načelo notranjih in zunanjih delov letve je enako kot pri Zeiss ZM / VM letvi, vendar je oblika letve konvektivna in ni narejena iz ravnih linij.

Vir: Swarovski

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja