Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Razpon nastavitve križa

Razpon nastavitve križa

Je specifikacija, ki pove za koliko lahko navzgor ali navzdol prilagajate namerilni križ. Primer: če v specifikacijah piše, da je razpon nastavitve križa 3.5 m, to pomeni, da lahko križ nastavite največ 1.75 m navzgor in največ 1.75 m navzdol za streljanje na tarčo na 100 m. Razpon nastavljanja po smeri gor in dol je običajno določen v MRAD (1 mrad je 10 cm / 100 m) ali MOA (1 MOA je 2,9 cm / 100 m). Nekateri proizvajalci določajo MRAD s kratico MIL.

Vsi novi strelni daljnogledi imajo možnost prilagajanja križa po smeri gor in dol ter levo in desno. Ta proces je znan pod izrazom “nastrelitev”. Zgornja kupola na strelnem daljnogledu je ponavadi za nastavitev pomika gor ali dol, stranska kupola (ponavadi na desni strani) pa je za nastavitev pomika v levo ali desno smer. Lovski strelni daljnogledi imajo mehanizem obeh kupol zaščiten s kapicama/pokrovčkoma, ki ščitijo pred vodo, poškodbami in drugimi zunanjimi vplivi. Kupole so z drugimi besedami vrtljivi gumbi, ki se lahko vrtijo v levo ali desno.

Vsak premik, ki ga naredimo s kupolo, proizvaja “klik” zvok . Običajno 1 klik na evropskih strelnih daljnogledih premakne zadetek na tarčo za 1 cm na razdalji 100 m (0,1 MRAD / MIL).

Na ameriških, japonskih in kitajskih strelnih daljnogledih, 1 klik premakne zadetek na tarči za ¼ MOA (minuto kota), ki je 7 mm na razdalji 100 m. Na strelnih daljnogledih Benchrest, kjer morajo biti popravki zelo precizni, so kliki 1/8 MOA (3,5 mm / 100 m) ali 0,05 MRAD (5 mm / 100 m).

Vir: Revija Lovec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja