Skoči na vsebino
Domov » Nakupni vodiči » Vodič za nakup daljnogleda za mrak

Vodič za nakup daljnogleda za mrak

 •  

Skoči na:

Uvod
Osnovne značilnosti
Pomembnost izhodne zenice
Konfiguracije daljnogledov za mrak
Prizme pri daljnogledih za mrak
Sistem ostrenja pri daljnogledih za mrak
Prepustnost svetlobe
Področja uporabe
Daljnogledi za mrak in termovizijska optika
Kako smo optiko testirali
Cenovni razredi
Pod 500 €
500 €-1000 €
1000 €-1500 €
1500€-
Zaključek

Uvod

Do gozda, kjer ste vi in ​​vaši prijatelji na lovu za jeleni, je vsaj pol ure vožnje. Nocoj se s severa točno ob 18:45 prikaže hiter in zelo plašljiv srnjak. Vendar je za opazovanje skozi vaš 8×20 žepni daljnogled postalo pretemno. Zato ga spravite v žep in na plan raje vzemite daljnogled, s katerim lahko nadaljujete opazovanje –  daljnogled, ki ste ga kupili s pomočjo tega vodiča za nakup daljnogledov za mrak.

V tem vodiču se najprej posvetimo osnovnim značilnostim daljnogledov za mrak, da se z njimi seznanite. Nato določimo najpogostejša področja uporabe, tako da boste vedeli, kje in kdaj jih uporabiti. Ko boste končali z branjem, boste vedeli, na kaj morate biti pozorni, in tako je ostala le še cena, na podlagi katere smo daljnoglede razvrstili v kategorije skupaj s prednostmi kot tudi pomanjkljivostmi.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede daljnogledov za mrak ali katerihkoli drugih naprav, povezanih s športno optiko, nam pišite na info@optics-trade.eu. Strokovnjaki in navdušenci nad športno optiko, ki sestavljajo našo ekipo, vam bomo z veseljem pomagali.

Osnovne značilnosti

V Evropi je lov v čarobnih urah mraka izredno priljubljen. Živali takrat pridejo iz svojih skrivališč, saj se želijo izogniti dnevnemu nemiru. Torej, najboljši čas za lov je pogosto tudi najslabši čas za opazovanje. Odkar lovci pomnijo, je znano, da proizvajalci vrhunskih naprav s področja športne optike izdelujejo tudi daljnoglede, primerne za opazovanje v slabših svetlobnih razmerah.

Na splošno imajo daljnogledi za mrak izhodno zenico približno 7 mm, kar pomeni, da je takšnega premera snop svetlobe, ki vstopa v oko. Ker se lahko zenica razširi do nekje 7–8 mm (to je pogojeno tudi s starostjo), lahko ta snop svetlobe izkoristimo v celoti. Daljnogledi za mrak so običajno malce težji kot ostali, saj tehtajo približno 1 kg ali več, so pa tudi precej veliki.

Povečava, ki jo imajo ti daljnogledi najpogosteje, je 7x ali 8x, včasih celo 9x. Večja kot je povečava, manjšega premera je izhodna zenica, zato v mraku vidimo manj svetlo sliko – kar pa je nasprotno od tistega, kar želimo. Za lov v mraku pa najbolj priporočamo 8x povečavo.

Kot smo omenili, je pri šibki svetlobi potreben čas, da se oči prilagodijo. Zaradi slabe vidljivosti je tudi možnost, da vam daljnogled pomotoma pade v vodo večja, kot bi morda mislili. A brez skrbi, saj so tovrstni daljnogledi vodoodporni. Izdelani so tudi tako, da so odporni proti udarcem in odporni proti notranjem rošenju, kar je nujno za uporabo pri nizkih temperaturah. Velika prelomnica pri daljnogledih za mrak pa je bila pravzaprav uporaba premazov, nanesenih na steklo, za izboljšano prepustnost svetlobe.

Pomembnost izhodne zenice

Da bi dosegli najboljše rezultate, mora biti premer izhodne zenice velik, kolikor se oko lahko razširi. V idealnih razmerah se lahko človeško oko razširi nekje do 7 mm. Zato si proizvajalci prizadevajo izdelati daljnoglede z izhodno zenico čim bližje tej vrednosti, da lahko uporabnik vidi čim svetlejšo sliko. Imeti izstopno zenico, večjo od 7 mm, pa ni potrebno niti smiselno.

Izhodna zenica je pomembna, ker količina svetlobe, ki vstopa v človeško oko, vpliva na svetlost slike, vidne v mraku. Starejšim ljudem se zenica ne razširi več toliko kot mlajšim, zato priporočamo, da za opazovanje v mraku izberejo daljnogled tipa 8×50 ali 8×42, ki je lažji. Tako s sabo ne bodo nosili tako težkega daljnogleda, še vedno pa bodo lahko videli dovolj svetlo sliko.

Od leve proti desni: Blaser Primus 8×56, Zeiss VictoryHT 8×54 and Swarovski SLC 8×56

Konfiguracije daljnogledov za mrak

8×56 je idealna konfiguracija za uporabo daljnogleda za mrak, saj 56mm leča objektiva zbere veliko svetlobe, zaradi 8-kratne povečave pa je premer svetlobe, ki prehaja do uporabnikovega očesa, natanko 7 mm. Tukaj je seznam vseh tipov daljnogledov, primernih za uporabo v mraku:

 • 8×56 se uporablja s Porro in strešnimi prizmami ter ima izstopno zenico premera 7 mm
 • 7×50 se uporablja s Porro prizmami in ima izstopno zenico premera 7,14 mm
 • 9×63 se uporablja s strešnimi prizmami (redka konfiguracija) in ima izstopno zenico premera 7 mm
 • 7×42 se uporablja s Porro in strešnimi prizmami ter ima izstopno zenico premera 6 mm

Prizme pri daljnogledih za mrak

Porro prizme, poimenovane po izumitelju Ignaziju Porru, so že od nekdaj veljale za odlično izbiro pri izdelavi daljnogledov za mrak, saj imajo odlično prepustnost svetlobe. Pri strešnih prizmah prevladujejo Abbe-Koenig prizme, poimenovane po izumiteljih, ki sta delala na razvoju prizem pri Zeissu. Kasneje so to vrsto prizme uporabljali tudi Swarovski, Optolyth, Blaser, DD Optics, Vortex in nekateri drugi. Testiranje pa je tudi pokazalo, da strešne prizme Schmidt-Pechan niso primerne za uporabo v mraku.

Lovci bodo cenili tudi dejstvo, da je obe vrsti prizem mogoče uporabljati v slabih svetlobnih razmerah kot tudi na vodi. Posebna kategorija daljnogledov, v katerih so Porro prizme, so navtični daljnogledi, izdelano za uporabo na morju, vendar bomo o teh govorili kdaj drugič. Izgled daljnogledov za mrak s Porro prizmami je danes enak, kot je bil pred 20 leti. Kot smo že omenili, ta vrsta daljnogleda ponuja odlično prepustnost svetlobe. Njihovo ostrenje je najpogosteje ločeno za vsako oko.

Porro prizme so cenjene predvsem zaradi izjemne vodotesnosti in cenovne ugodnosti. Njihova slaba stran je, da so Porro prizme izjemno velike in zato tudi težke, kar pomeni, da so takšni daljnogledi nekoliko bolj okorni kot daljnogledi s strešno prizmo. Danes je Abbe-Koenig prizma popularna za uporabo v mraku, saj nudi ergonomično obliko, obenem pa odlično prepustnost svetlobe.

Pogosto so Abbe-Koenig daljnogledi večji z daljšimi cevmi, vendar so vseeno lažji od Porro daljnogledov. Ravno zato so odlična rešitev za lovce, ki želijo zmanjšati nepotrebno maso. Vseeno je treba poudariti, da se  prodajajo po višji ceni, proizvajajo pa jih le določena podjetja, kot so Zeiss, Noblex, Swarovski, DDOptics, Optolyth, Vortex itd. Po testiranju daljnogledov na terenu smo prišli do zaključka, da daljnogledi z Abbe-Koenig prizmo pri slabih svetlobnih pogojih delujejo nekoliko bolje v primerjavi z daljnogledi s Porro prizmo iz istega cenovnega razreda.

Od leve proti desni: Delta Optical Titanium 8×56 ROH, Delta Optical Extreme 7×50 ED and Steiner Observer 8×56

Sistem ostrenja pri daljnogledih za mrak

Večina daljnogledov za uporabo v mraku ima centralno ostrenje, zato jih je tudi malce težje uporabljati. Toda kot pravi pregovor: Brez muje se še čevelj ne obuje. Med lovci obstaja prepričanje, da je daljnogled z ostrenjem, ločenim za vsako oko, boljši.

Po testiranju optike se je to prepričanje razblinilo. Da, pri ločenem ostrenju takoj pri prvem pogledu skozi daljnogled dobimo precej ostro sliko, toda pri primerjavi centralnega in ločenega ostrenja pri daljnogledih iz istega cenovnega razreda smo ugotovili, da nam daljnogled za mrak s centralnim ostrenjem po navadi ponudi bolj ostro sliko (le nekaj časa potrebujemo, da ga ustrezno nastavimo).

Prepustnost svetlobe

Prepustnost svetlobe v svetu optike se nanaša na količino svetlobe, ki prehaja skozi optični instrument, v tem primeru daljnogled. Izid nam pove kakovost daljnogleda in njegovo delovanje v slabih svetlobnih pogojih. Za lažje razumevanje: vse, kar je nad 80 % se smatra kot zadovoljivo in vse, kar je nad 90 %, kot izjemno – vendar je rezultate potrebno prikazati v grafu in ne v številkah. To je realističen način prikaza rezultatov, saj je najbolj natančen in ni zavajajoč.

Podjetja lahko zmožnost delovanja daljnogleda v mraku predstavijo napačno, če uporabnikom namesto grafa posredujejo številčno vrednost prepustnosti svetlobe, saj tako izberejo najvišjo točko v grafu, kar je lahko zavajajoče. Za pravilno delovanje daljnogleda za mrak je pomembno, da je prepustnost svetlobe dobra pod 550 nm valovne dolžine, saj človeško oko v temi ne prepozna toplih barv, torej zmogljivost nad to valovno dolžino ni tako pomembna. Poleg tega nekateri proizvajalci povedo stopnjo prepustnosti svetlobe le za eno lečo, namesto da bi podali skupen izračun vrednosti vseh leč.

Tudi kontrast je pomembnen za delovanje v mraku. Daljnogled ima lahko visoko vrednost prepustnosti svetlobe, če pa je zmanjševanje notranjih odbojev slabše, pa to pomeni, da se slabo zaznajo tudi podrobnosti – ker uporabnikovo oko dobi veliko neuporabne svetlobe – čeprav imate občutek, da je slika zelo svetla, vidite zelo malo podrobnosti. Zaradi vseh teh marketinških trikov optiko testiramo sami, saj lahko le tako resnično spoznamo kakovost daljnogleda.

Vir: Zeiss

Področja uporabe

Ker so vsi daljnogledi videti precej enaki, je lahko domnevati, da jih je mogoče uporabljati na podoben način. Vendar ni tako, saj že ime pove, da ta daljnogled najbolje deluje v slabih svetlobnih pogojih. Zagotovo jih je mogoče uporabiti tudi kje drugje, če pa ste pohodnik ali če želite svoj daljnogled vzeti zraven na kolesarski izlet, sta morda žepni ali kompaktni daljnogled boljši izbiri, saj nista tako težka.

Ker je vsak daljnogled v nečem dober, predlagamo, da opazovalci ptic, pohodniki ali preprosto navdušenci nad naravo preberete tudi naše ostale vodiče za nakup. Če pa želite loviti v mraku ali pa vas takšni daljnogledi preprosto zanimajo, ste prišli na pravo mesto.

Od leve proti desni: Zeiss Conquest HD 8×56, Kahles Helia 8×56 and Steiner Nighthunter 8×56

Da, daljnogledi za mrak se večinoma uporabljajo za lov – vendar ne vseh vrst, saj je njihova uporaba izjemno specifična. Uporabni so v primerih, ko lovec zaradi slabih svetlobnih pogojev tarče ne vidi, oz. jo vidi slabše. To velja izključno za lov v mraku, ne pa pri lovu na zalaz ali pa lovu na pogon.

Daljnogledi za mrak niso najboljši, ko gre za opazovanje ptic ali pohodništvo. Zakaj? Ker so težki in veliki. Zaradi velikih leč je celotna zasnova velika, zato jih je težko spraviti v nahrbtnik – nočna mora za pohodnike. Uporaba je izjemno udobna, saj imajo velik ‘eye-box’ in oddaljenost očesa od leče, oz. ‘eye relief’. Toda pri daljšem opazovanju lahko teža povzroči utrujenost.

Daljnogledi za mrak in termovizijska optika

V zadnjih petih letih termovizijska optika postaja vse pogostejša in tekmuje z daljnogledi za mrak. Kako pa se primerjajo? Cenovno sta si ti dve kategoriji zelo podobni. Pred približno petimi leti pa ni bilo tako. Termovizijska optika je bila izjemno draga, saj je za manj kot 2000 € ni bilo možno kupiti. V preteklih letih se je izboljševala, presenetljivo pa je padala tudi njena cena.

Marca 2021 lahko najcenejši termovizijski monokular kupite za 550 €, če pa želite napravo z nekoliko boljšo kakovostjo, pa najdite takšno, katere cena ni nižja od 1000 €. Prednost termovizijske optike je, da lahko z njeno pomočjo lovci vidijo tudi živali, ki se skrivajo v gozdu, za drevesi in v grmih. Te naprave so majhne in lahke, kar je vedno plus.

Vendar se daljnogledi za mrak borijo pošteno. Prednjačijo predvsem podnevi, ko lahko žival bolje ocenimo. Skozi njih opazovalec vidi več podrobnosti, na primer rogovje na jelenu, in ker daljnogled ni tako utrujajoč za oči, so daljnogledi za mrak izjemno udobni za uporabo.

Kako smo optiko testirali

Testiranje kar velikega števila daljnogledov za mrak je opravila ekipa Optics Trade. Tisti, ki se z optiko srečujejo vsak dan (prodajna in marketinška ekipa), in tisti, ki se ne (logistična in računovodska ekipa). S vključitvijo sodelavcev iz različnih sektorjev našega podjetja smo želeli doseči rezultate, ki so čim manj pristranski.

Najprej smo jih razvrstili glede na ceno in pričeli s testiranjem cenovno najugodnejših. Vedno smo testirali dva daljnogleda hkrati in se nato odločili, kateri od obeh se je ob šibki svetlobi bolje odrezal. Zmagovalna optika se je nato pomerila z naslednjo na cenovni lestvici.

Ta postopek se je ponavljal do zadnjega daljnogleda in dokler nismo ustvarili svoje lestvice favoritov. Na neki točki so bili med sabo testirani vsi daljnogledi, tudi tisti, ki so se odrezali najbolje s tistimi, ki so se odrezali najslabše. Kaj smo upoštevali? Najbolj smo se osredotočili na namen tega daljnogleda – kako deluje pri šibki svetlobi – z drugimi besedami, v kolikšni meri lahko vidimo podrobnosti slike.

Cenovni razredi

Pod 500 €

Od leve proti desni: Delta Optical Extreme 7×50 ED and Steiner Observer 8×56

V tem cenovnem razredu je nerazumno pričakovati daljnogled, ki ponuja izjemne optične lastnosti. Daljnoglede za mrak je izmed vseh daljnogledov najtežje izdelati, saj vzamejo največ truda in denarja. Če se odločite za nakup daljnogleda za mrak vstopnega razreda, vam svetujemo, da zanj ne odštejete manj kot 300 €.

Ko gre za daljnoglede vstopnega razreda, imajo ti običajno okularje, ki jih je mogoče nastaviti na dva ali tri različne položaje. Od 300 € naprej so vsi napolnjeni z dušikom ali argonom, da se prepreči notranje rošenje pri nizkih temperaturah – večina daljnogledov nad 300 € je prav tako vodoodpornih.

Cena je nižja, saj so daljnogledi ali vsaj njihovi sestavni deli, izdelani na Kitajskem, ne glede na to, ali je tam sedež njihovega podjetja ali ne. Med daljnogledi za mrak v tem cenovnem razredu najdemo modele, izdelane s strešno prizmo, pa tudi s Porro prizmo.

Vse optične površine so prevlečene, vendar z manj kakovostnimi premazi kot na dražjih daljnogledih za mrak. Večina jih ima aluminijasta ohišja, razen tisti najcenejši, ki imajo ohišja, izdelana iz plastike. Podjetja običajno ponujajo 2-letno garancijo, nekatera celo 5.

Naš izbor

Ko smo optiko testirali, nas je bolj prepričal Steiner Observer, vendar je Delta še vedno med najboljšimi nakupi, ker je cenejša. Oba pa sta v tem cenovnem razredu premagala vse ostale daljnoglede za mrak.

Delta Optical Extreme 7×50 ED

Daljnogledi Delta Optical Extreme 7×50 ED so za ta cenovni razred izjemno ugodni , vseeno pa so veliki in precej težki (1620 g). Ti kitajski daljnogledi spominjajo na slavnejši daljnogled Fujinon 7×50 FMTR-SX-2, kar štejemo za prednost. Delta Optical Extreme je na voljo v zanimivi rjavi barvi, ki je v svetu športne optike precej nenavadna, vendar nam je všeč.

Daljnogled ima ostrenje, ločeno za vsako oko, skupaj s svetlo, ostro, in visoko kakovostno sliko, še posebej za to ceno. Njihovo vidno polje je zelo široko. Zaščitni pokrovčki so pritrjeni na ohišje, kar je odlično za tiste, ki jih radi izgubijo. Ti kakovostni gumijasti daljnogledi dobro odpravljajo kromatično aberacijo. Slika je lahko nekoliko rumenkasta, ostrina robov ni najboljša, vendar je za to ceno to pričakovano.

Delta Optical Extreme 7×50 ED

Prednosti

 • odlično izdelan za svojo ceno
 • vodoodporen
 • dobra rešitev za pritrditev zaščitnih pokrovčkov
 • široko vidno polje

Pomanjkljivosti

 • velik in težek v primerjavi s konkurenti
 • majhna najmanjša razdalja, na kateri lahko izostrimo sliko
 • rahlo rumenkasta slika
 • robna ostrina

Steiner Observer 8×56

Steiner Observer 8×56 je daljnogled s strešno Schmidt-Pechan prizmo, ki ga lahko s sabo vzamete na nočno iskanje Bambija. Ta daljnogled po dostopni ceni ponuja dobro zaščito z odlično robustnostjo ter svetlimi in jasnimi slikami. Steiner Observer je tudi eden redkih s konfiguracijo 8×56 za tako nizko ceno.

Izgled daljnogleda Steiner Observer 8×56 morda ne ustreza vsem, vendar ga ima večina lovcev rada, saj ima edinstveno, lovcem privlačno obliko. Ta daljnogled je izjemno trpežen in kvalitetno izdelan, hkrati pa ni tako težek, kar je koristno, še posebej če se vaša žival rada igra skrivalnice dlje časa. Ohišje je oblečeno v trpežno gumo, saj vsak lovec potrebuje trpežen daljnogled, ki mu bo služil dolgo časa, tudi v težkih razmerah, s katerimi se lahko sooči. Dobro prenaša visoke in nizke temperature, zato vam bo dobro služil skozi vso leto.

Steiner Observer 8×56

Prednosti

 • 10-letna garancija
 • robustno ohišje
 • kvaliteta izdelave
 • ‘lovski’ dizajn
 • dobra rešitev za pritrditev zaščitnih pokrovčkov

Pomanjkljivosti

 • ozko vidno polje
 • kromatična aberacija na robovih vidnega polja
 • Schmidt-Pechan prizma

500 €-1000 €

Od leve proti desni: DD Optics Pischler gen III 8×56, GPO Passion 8×56 and Kite Optics Cervus 8×56 HD

Daljnogledi za mrak v tem cenovnem razredu so odlična izbira za tiste, ki nameravajo svoj daljnogled uporabljati redno, a zanj niso pripravljeni porabiti preveč denarja. Ti daljnogledi imajo navadno aluminijasto ohišje, nekateri blizu 1000 € pa imajo celo ohišje iz magnezija. Okularje lahko običajno nastavite na vsaj 3 položaje.

Večinoma imajo daljnogledi za mrak v tem cenovnem razredu Schmidt-Pechan strešne ali Porro prizme, nekatere pa se ponašajo celo z Abbe-Koenig prizmami, na primer DD Optics Pirschler. Večina jih ima enojni most, najdemo pa tudi izjeme z odprtim mostom.

Daljnogledi v tem cenovnem razredu so lahko kitajskega ali japonskega izvora, nekateri s ceno blizu 1000 € pa so narejeni v Evropi. To pomeni, da imajo daljnogledi kvalitetnejše leče, pa tudi premaze. S tem je tudi slika, ki jo vidimo, ostrejša in svetlejša.

Nekateri od teh daljnogledov imajo celo hidrofobne prevleke na zunanjih optičnih površinah. Napolnjeni so z dušikom ali argonom, zato so odporni tudi na vodo in rošenje. Večina jih ima centralno ostrenje, kar pomeni, da jih je mogoče uporabiti na bližjih razdaljah. Ko se cena dviguje, narašča tudi garancijsko obdobje, ki je v tem cenovnem razponu od 5 do 10 let.

Naš izbor

Vsi daljnogledi, ki so se uvrstili v naš izbor, so podobni veliko dražjemu daljnogledu Zeiss Conquest HD 8×56 (kar se tiče prizm, oblike itd.). Ti so cenejši, ker so izdelani v Aziji, vseeno pa niso na isti ravni kakovosti in zmogljivosti, kot Conquest.

Med daljnogledi, ki smo jih izbrali za najboljše, so bile razlike tako majhne, ​​da se nismo mogli odločiti le za dva. Mislimo tudi, da imajo skupnega več, kot pa to, kar vidimo na prvi pogled. Ne glede na to, da niso na isti ravni kot Conquest, pa v tem  cenovnem razredu ostajajo boljši od ostalih.

Kite Optics Cervus 8×56 HD

V Optics-Trade imamo radi presenečenja in ta daljnogled nas je presenetil v dobrem smislu. Nismo pričakovali, da bo japonski daljnogled Kite Optics Cervus 8×56 HD tako dober, kot se je izkazal na testiranju, saj je podjetje manj znano, vendar to samo dokazuje, da kakovost ni pogojena s priljubljenostjo. Daljnogled je izredno dobro izdelan, izstopajo okularji.

Ta daljnogled se je odličen za lov v mraku. Konfiguracija 8×56 skupaj z odlično prepustnostjo svetlobe za to ceno omogoča uporabniku, da tudi v izjemno slabih svetlobnih pogojih vidi svetlo sliko. S tem izdelkom smo izjemno zadovoljni in ne glede na to, kako zelo se trudimo, pomanjkljivosti skoraj ne najdemo.

Daljnogled ponuja izjemno svetlo sliko za svoj denar, kar lahko delno pripišemo Abbe-Koenig prizmam. Cervus 8×56 nas spominja na daljnogled DD Optics Pirschler, odličen daljnogled, ki je prav tako naveden spodaj. Nekateri pravijo, da daljša garancija pomeni boljši izdelek in če je to res, morajo biti ti daljnogledi na vrhu, saj podjetje ponuja kar 30 let garancije, kar je izjemno redko, zlasti v tem cenovnem razredu.

Kite Optics Cervus 8×56

Prednosti

 • optično zelo dober za svojo ceno
 • kvaliteta izdelave
 • nudi udobno opazovanje
 • 30-letna garancija
 • vodoodporen
 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig

Pomanjkljivosti

 • notranji odsevi

GPO Passion 8×56

Daljnogled GPO Passion 8×56, zasnovan tako, da je kos skoraj vsemu, nudi visokokakovostno opazovanje tudi v slabih svetlobnih pogojih. Ti daljnogledi so izjemno ugodni, vendar kljub vsemu za svojo ceno ponujajo veliko in jih je zaradi njihove konstrukcije z majhnim mostom izjemno enostavno držati z eno roko. Most je majhen in nekoliko premaknjen nazaj. V primerjavi s prejšnjim modelom je ergonomija na splošno izboljšana.

Njihovo ohišje je narejeno iz magnezija, kar je velika prednost za daljnoglede v mraku v tem cenovnem razredu. Vsak lovec potrebuje kvaliteten daljnogled, ki mu bo zdržal dolgo časa, tudi v težkih razmerah. Med opazovanjem je nekaj notranjih odsevov, zlasti podnevi. Na splošno, glede na ceno, pa je daljnogled zelo kvaliteten, z mehanskega in optičnega vidika.

GPO Passion HD 8×56

Prednosti

 • eleganten izgled
 • 10-letna garancija
 • Ozek most, pomaknjen nazaj
 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • magnezijevo ohišje

Pomanjkljivosti

 • kromatična aberacija na robovih vidnega polja
 • notranji odsevi

DDOptics Pirschler gen III 8×56

DDOptics Pirschler Gen III 8×56

Le nekaj proizvajalcev proizvaja daljnoglede z Abbe-Koenig prizmo; DD Optics je eden izmed njih. S temi prizmami pridobite boljšo svetlobno prepustnost. Za lov v mraku je to izjemno pomembno. DD Optics Pirschler gen III je oblečen v magnezijevo ohišje, kar prispeva k vzdržljivosti optike.

DD Optics Pirschler je ultimativna izbira, kar zadeva daljnoglede za mrak v tem cenovnem razredu, saj ponuja izjemno svetlo sliko, lahko pa ga primerjamo celo z dražjimi daljnogledi. Prepustnost svetlobe je res neverjetna in daljnogled z Abbe-Koenig prizmami za to ceno in takšno zmogljivostjo je kot uresničitev sanj. Pirschlerju gen III primanjkuje šibkih točk, saj za to ceno ponuja ogromno odličnih lastnosti.

Podjetje ponuja daljnoglede z visokokakovostnimi okularji. Za boljšo ločljivost in kontrast je DD Optics uporabil CT-steklo in ga prevlekel z DD-lucid premazom. Na zunanji strani se uporablja hidrofobni premaz. Ti daljnogledi resnično ponujajo odlično, če ne celo najboljšo svetlost slike v svojem cenovnem razredu.

Prednosti

 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • odlična ergonomija
 • magnezijevo ohišje
 • konstrukcija odprtega mosta
 • optično zelo dober za svojo ceno

Pomanjkljivosti

 • notranji odsevi (internal reflections)

1000 €-1500 €

Od leve proti desni: Zeiss Conquest HD 8×56 and Steiner Nighthunter 8×56

V tem cenovnem razredu lahko najdemo modele vstopnega razreda prestižnih evropskih blagovnih znamk na področju športne optike. Ta daljnogledi japonske in evropske izdelave imajo Abbe-Koenig prizme, vendar je med njimi še vedno mogoče najti nekaj modelov s Porro prizmo. Njihov most je lahko enojen ali odprtega tipa.

Le redki daljnogledi v tem cenovnem razredu imajo aluminijasto ohišje, večina ima magnezijevo. Tako kot pri prejšnjih cenovnih razredih so vsi polnjeni s suhim dušikom ali argonom, zaradi česar so odporni na vodo, meglo, in praske. Okularje lahko nastavite na tri ali več različnih položajev, premazi na lečah pa so zelo kakovostni in se nahajajo tudi na zunanjih optičnih površinah. To je super, ko gre za vodoodpornost in odpornost proti prahu, pa tudi zaščito pred manjšimi praskami.

Vidno polje je boljše kot pri prejšnjih cenovnih razredih, slika pa je še ostrejša in svetlejša, zlasti okoli robov. Zaradi kakovostne izdelave jih lahko izpostavimo izredno nizkim temperaturam, do – 20 ° C, kar je super za vaše zimsko potovanje. Proizvajalci v povprečju nudijo 10-letno garancijo.

Ti daljnogledi so vredni svoje cene, saj so tudi dodatki, ki jih dobite z njimi, zelo kakovostni, včasih pa jih je še več, kot pri cenovno ugodnejših daljnogledih za mrak. Ta optika je odlična naložba, saj vam bo, če boste zanjo ustrezno skrbeli, služila še dolgo po tem, ko jo kupite.

Naš izbor

Daljnogledi v tem cenovnem razredu nimajo toliko konkurence kot tisti, ki smo jih omenili prej. Zeiss Conquest HD je za to ceno nedvomno najboljši. Kljub temu pa Steiner Nighthunter ostaja najbolj tradicionalna izbira – tradicija pa je pomembna. Nighthunter je tudi veliko lažji in cenejši od Zeissa, vendar naj vas teža ne ustavi pri nakupu, saj sta oba izjemna.

Steiner Nighthunter 8×56

Nighthunter 8×56 je Steinerjev odličen daljnogled za mrak s Porro prizmami. Izdelan je kot nalašč za lov – za okoliščine, ko je potrebno videti bolje v slabi svetlobi, kot pove že samo ime. Steiner pravi, da ima ta daljnogled 96% svetlobne prepustnosti. To pomeni, da se nanj lahko zanesete tudi v izjemno slabih svetlobnih pogojih.

Skoraj ni pogojev, v katerih ta daljnogled ne bi deloval. Napolnjen je s suhim dušikom, zato je vodoodporen in odporen proti rošenju. V notranjosti so Porro prizme, ki daljnogledu dajo tipično obliko optike. Steiner Nighthunter 8×56 uporabnikom ponuja odlične optične lastnosti za sprejemljivo ceno. Ta model je tudi lažji in bolj poceni kot Zeiss Conquest.

Daljnogled Nighthunter je precej velik in težak, zato ni idealen za tiste, ki veliko potujejo, oz. iščejo lahko optiko na splošno. Odlikuje ga Steinerjev sistem ‘Sports-Auto-Focus’, kar pomeni, da ko okularja nastavite tako, da vam ustreza, nadaljnjo ostrenje ni potrebno. Steiner Nighthunter 8×56 je kot nalašč za tiste, ki iščejo vrhunsko zmogljivost v šibki svetlobi.

Steiner Nighthunter 8×56

Prednosti

 • 30-letna garancija
 • Odličen servisni oddelek
 • odličen ‘eye-relief’ (22 mm)
 • široko vidno polje
 • tradicionalen izgled (personal preference)
 • unikatna rešitev za nameščanje traka za nošenje

Pomanjkljivosti

Zeiss Conquest HD 8×56

Zeiss Conquest HD 8×56 je izjemno eleganten daljnogled nemške proizvodnje, oblečen v črno barvo znamke Zeiss v kombinaciji s subtilnim Zeiss logotipom. Ti daljnogledi so popoln spremljevalec za opazovanje pri šibki svetlobi, saj ponujajo izjemno svetlost slike zaradi vrhunskega HD sistema leč in stekla z izjemno nizko disperzijo (ED). Optično je boljši kot predhodno omenjen Stiner, je pa tudi dražji in težji.

K njihovem elegantnemu dizajnu prispevajo tudi Abbe-Koenig prizme, ki daljnogled naredijo lažji. Conquest HD je čudovito izdelan, ima bleščeče črno gumijasto ohišje. Guma je izjemne kakovosti, zaradi česar je bolj udoben pri opazovanju in lažji za držati. Neverjetna ločljivost od roba do roba slike in zmanjšana kromatična aberacija razveseljujeta tudi najzahtevnejše opazovalce. Kar se tiče tega daljnogleda in spodaj omenjenega Swarovski SLC, se nismo morali odločiti, kateri izmed njiju je boljši.

Zeiss Conquest HD 8×56

Prednosti

 • kvaliteta izdelave
 • eleganten izgled
 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • trenutno (2021) najboljši nakup za to ceno
 • brez notranjih odsevov
 • ponuja ostro sliko za ta denar

Pomanjkljivosti

 • večji in težji od konkurentov

1500€-

Od leve proti desni: Zeiss Victory HT 8×54 and Swarovski SLC 8×56

Ta cenovni razred vključuje optične naprave vrhunskih evropskih podjetij, kot so Zeiss, Leica, Swarovski in novinec na področju optike, to je Blaser. Vsi daljnogledi za mrak so narejeni v Nemčiji ali v Avstriji. Z nakupom takega daljnogleda kupite tudi košček zgodovine. Vsi ti daljnogledi so plod dolgoročnega razvoja, proizvajalci pa za izdelavo uporabljajo najnovejšo tehnologijo, tudi premazi so najvišje kakovosti. Ti proizvajalci nimajo veliko konkurentov, saj so le nekateri sposobni izdelati naprave takšne kakovosti.

Daljnogledi za mrak, ki stanejo več kot 1500 €, so odlična izbira za profesionalne lovce ali tiste, ki si želijo le najboljše. Če vprašate nas, skrbeti zase ne pomeni nakup dragega daljnogleda, vsekakor pa prispeva k temu. To je zato, ker lahko tukaj pričakujemo neverjetno prepustnost svetlobe, pri nekaterih celo več kot 95 %. Vidno polje je odlično, pa tudi ostrina slike – če bi se odločili našteti vse prednosti, se morda nikoli ne bi ustavili.

Gumb za ostrenje ima mnogokrat funkcijo zaklepanja. Običajno lahko okularje nastavite na vsaj 4 položaje, kar je zelo koristno. Tudi ti ne bi ostali doma, med tem ko ste vi na potepu po Rusiji, saj zdržijo temperature do -30 ° C.

Kar se tiče zunanjosti, ima ta daljnogled magnezijevo ohišje, guma, s katero je prevlečen, pa je zelo kakovostna. Tudi ti daljnogledi za mrak so polnjeni s suhim dušikom ali argonom, da se zagotovi vodoodpornost, prepreči pa notranje rošenje pri nizkih temperaturah. Vsi ti daljnogledi imajo Abbe-Koenig prizme, daljnogledov s Porro prizmami v tem cenovnem razredu ni. Ostrenje je centralno. Proizvajalci imajo raje konstrukcijo enojnega mosta, ki omogoča lažjo uporabo in držanje z eno roko.

Ti daljnogledi so definicija izraza ‘super investicija’, saj vam bodo dobro služili. Tudi vrednosti ne izgubljajo hitro, zato jih lahko po letih uporabe prodate. Imajo 10-letno garancijo, vendar lahko računate na to, da bodo proizvajalci vašo napravo popravili tudi po koncu tega obdobja. Poleg njihovega videza so tudi dodatki vrhunske kakovosti: vse kaže na eleganco in kakovost.

Naš izbor

Prišli smo do najboljših med najboljšimi. V tem cenovnem razredu je manj optičnih razlik kot v drugih, kar lahko vašo odločitev oteži. Vendar smo mnenja, da sta Swarovski SLC in Zeiss Victory HT daleč vodilna daljnogleda za mrak. Ker pa sta si tako podobna, optično gledano nismo mogli izbrati zmagovalca.

Zeiss Victory HT 8×54

Zeiss Victory HT 8×54 prepušča veliko svetlobe za odlično opazovanje ponoči, kar lahko pripišemo sistemu Abbe-Koenig prizem in steklu SCHOTT HT. Če pogosto lovite v mraku, vas bo Victory HT očaral.

Kar zadeva zaščito, je daljnogled napolnjen z dušikom, vodoodporen in odporen proti rošenju. Zeiss Victory HT ima udobne okularje, ki se lahko nastavijo na več stopenj, primeren eye-relief lahko nastavijo tudi tisti, ki nosijo očala, kar je prednost HT-ja v primerjavi s spodaj omenjenim daljnogledom SLC. Druga prednost je, da Victory HT tehta manj.

Če ga primerjamo s spodaj omenjenim Swarovskim SLC 8×56, je Zeiss dražji, vendar cena prinaša tudi boljšo kakovost izdelave, ki jo je mogoče opaziti takoj. Optično sta si napravi zelo podobni. Model Victory je na voljo v nevtralni črni barvi, zaradi česar je eleganten in prijeten na pogled. S tem daljnogledom za mrak je vaša zmaga tik pred vogalom.

Zeiss Victory HT 8×54

Prednosti

 • ponuja zelo svetlo sliko
 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • eleganten izgled
 • lahek
 • kvaliteta izdelave
 • izjemna strina slike
 • postavitev gumba za ostrenje

Pomanjkljivosti

 • cena

Swarovski SLC 8×56

Swarovski SLC 8×56 ni vaš tipični daljnogled, saj ponuja drugačno eleganco kot Zeiss, vendar je vseeno izjemno eleganten in prava paša za oči. Težje ga je nositi s seboj, vendar vseeno zagotavlja udoben oprijem. Daljnogledi SLC so oblečeni v magnezijevo ohišje s temno zeleno gumijasto prevleko, tipično za Swarovski. Razlike med njima so minimalne, a je SLC vseeno nekoliko ugodnejši od daljnogleda Victory HT, je pa tudi večji in težji.

Swarovski SLC 8×56 ima Abbe-Koenig prizme, ki zagotavljajo zelo ostre slike in dobro ločljivost od roba do roba. Ti daljnogledi so opremljeni z okularji, ki jih lahko nastavimo na več položajev, in koleščkom za centralno ostrenje. SLC je zatesnjen in polnjen s suhim dušikom, zaradi česar je neprepusten za vodo in prah, hkrati pa je tako preprečeno notranje rošenje pri nizkih temperaturah.

Unikatni premazi, kot so Swarotop, Swarodur, in Swarobright, se nahajajo na vseh steklenih površinah in močno povečajo prepustnost svetlobe ter pripomorejo k prikazu resničnih barv brez odvečnega modrega odtenka. Kakovost izdelave je pri daljnogledu Zeiss Victory HT boljša, optično pa sta si izredno podobna, s tem da je Swarovski SLC cenejši. Swarovski nikoli ne razočara in s tem modelom znova dokazuje, da so med vodilnimi na tem področju.

Swarovski SLC 8×56

Prednosti

 • klasičen in eleganten Swarovski izgled
 • izjemna prepustnost svetlobe zaradi prizem tipa Abbe-Koenig
 • visoka raven svetlobne prepustnosti
 • izjemno nizka raven kromatične aberacije
 • magnezijevo ohišje
 • robna ostrina
 • široko vidno polje

Pomanjkljivosti

 • večji in težji od konkurentov
 • kvaliteta izdelave (boljša na Victory HT)

Zaključek

Porro prizme so bile včasih veliko večji dejavnik pri odločanju za nakup daljnogleda kot sedaj, saj smo videli, da Abbe-Koenigove prizme v mraku delujejo bolje. Lahko jih najdete tudi v daljnogledih pod 1.000 €, kar poenostavi odločitev mnogih lovcev. Kar se tiče prepustnosti svetlobe, se Schmidt-Pechan prizme z Abbe-Koenig prizmami ne morajo kosati. Daljnogledi za mrak, izdelani v Evropi, ostajajo na lestvici nad drugimi, vendar verjamemo, da se bo čez približno desetletje konkurenca pojavila tudi drugje.

Kar zadeva ostrenje, smo bili pred testiranjem mnenja, da je optika s centralnim ostrenjem v veliki prednosti, vendar smo kmalu ugotovili, da to ni res. Da, centralno ostrenje je super in za uporabo v mraku ostaja boljša izbira kot ostrenje, ločeno za vsako oko, vendar vseeno ni tako velik faktor.

Pri primerjavi različnih cenovnih razredov je opaznih veliko razlik. Na skrivaj smo pričakovali, da bodo daljnogledi iz cenovnega razreda 1.000 € – 1.500 €,  konkurirali nekaterim dražjim, vendar temu ni bilo tako, saj so bile razlike še vedno preveč opazne. Pri primerjavi daljnogledov iz dveh cenovnih razredov je bilo razlike med dvema sosednjima cenovnima razredoma mogoče opaziti v 10 minutah. Presenetilo nas je, da so razlike bile opazne že v samih cenovnih razredih, zlasti v mraku in med daljnogledi v cenovnem razredu od 500 € do 1000 €.

Ko se dnevi krajšajo, noči pa daljšajo, se moramo, ko gremo zvečer ven, navaditi na temo. Ko postane temno, začnemo ljudje zaključevati svoj dan. A za živali je to skrajni čas, da začnejo s svojim. Da jih bomo lahko bolje videli, pa smo za vas pripravili ta vodič za nakup daljnogleda za mrak. Upamo, da vas bo usmeril k pravi odločitvi in vam pomagal bolje videti.

Summary
Article Name
Vodič za nakup daljnogleda za mrak v letu 2021
Description
Če niste prepričani v to, kateri daljnogled za mrak je za vas, smo sestavili vodič za nakup, ki vam bo pomagal izbrati.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja