Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Izhodna zenica

Izhodna zenica

Izhodna zenica je krog iz katerega je svetloba preusmerjena v oko skozi optični izdelek. Ko optični izdelek držimo nekoliko odmaknjen od oči usmerjen proti svetlobi, se izhodna zenica lahko vidi kot svetel krog v centru vsakega okularja. Večja kot je izhodna zenica, več svetlobe doseže oči in naredi sliko svetlejšo. Zato izhodna zenica pri optičnih napravah igra pomembno vlogo v slabih svetlobnih razmerah (zora ali mrak). Velikost izhodne zenice določa tudi, kako udobno je v resnici gledanje skozi optično napravo. Pomemben faktor je tudi velikost eye-boxa, ki je prostor, kjer oko še vidi celotno sliko, brez tunelskega efekta ali zamegljenih robov. Večji eye-box pomeni večjo prilagodljivost položaja oči in posledično bolj udobno opazovanje, saj se oko v eye-boxu lahko premika v več različnih smeri in še vedno obdrži celotno sliko.

Vir: ZEISS

Premer izhodne zenice se izračuna z deljenjem premera leče s povečavo. 8×50 daljnogled ima tako premer izhodne zenice 6.25 mm. Da bi zagotovili svetlejšo sliko, mora biti očesna zenica pri šibki svetlobi vsaj tako velika kot izhodna zenica. Na ta način ni nobene izgube svetlobe in je slika kar se da svetla. Vendar je največji premer očesne zenice odvisen od starosti. Ponoči se lahko očesne zenice otroka povečajo do 7 mm, medtem ko se s staranjem zmanjšajo na največ 4 mm. Torej, če so gledalčeve zenice razširjene le do 4 mm7 mm izhodna zenica ni v celoti izkoriščena. To lahko prispeva k bolj udobnemu opazovanju, ne pa k svetlejši sliki.

Vir: ZEISS

Podnevi, ko je očesna zenica razširjena do 3 mm, so vse optične naprave z izhodno zenico večjo od 3 mm enako svetle. Na primer, daljnogled 8×30 z izhodno zenico 3,75 mm ni svetlejši od 8×56 daljnogleda s 7 mm izhodno zenico. Tisti s 7 mm pa so bolj udobni za uporabo, saj so manj občutljivi na položaj oči (imajo večji eye-box).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja