Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Besednjak » Sistem ostrenja

Sistem ostrenja

Glede na namen uporabe, sta v daljnogledu na voljo dva sistema za ostrenje. Najpogostejši je centralni/osrednji sistem ostrenja, ki je skoraj brez izjeme prisoten v vsakem daljnogledu s strešno prizmo. Drugi, manj pogost sistem je individualno ostrenje na okularju, ki je najbolj uporaben na navtičnih plovilih (zaradi vodotesnosti) in v slabših svetlobnih razmerah. Pri daljnogledih s tem sistemom ostrenja se slednje nastavlja posamezno za vsako oko in to samo enkrat, saj potem iste nastavitve veljajo v vseh pogojih, kar je velika prednost. To je še posebej uporabno pri gledanju v temi, saj je takrat težje nastavljati ostrino/ ostriti.
Pri centralnem ostrenju je pogosto težko ostriti sliko v temi, saj ni dovolj svetlobe, da bi videli, ali je predmet izostren ali ne.

Daljnogled s centralnim ostrenjem (levo) in daljnogled z individualnim ostrenjem (desno)
Vir: Optics Trade

Daljnogledi s centralnim ostrenjem

Daljnogledi s centralnim ostrenjem imajo osrednje kolo, ki omogoča popolnoma ostre slike. S centralnim gumbom in s tem premikanjem leč, se istočasno prilagodi izostritev na obeh ceveh daljnogleda. Pri izbiri daljnogleda s sistemom centralnega ostrenja je pomembno, da preverimo njegovo strukturo in učinkovitost. Glede na proizvajalca, nekateri daljnogledi ponujajo trdnejše ostrenje, spet drugi mehkejše, ki je še posebej učinkovito v dinamičnih situacijah. Obseg vrtenja kolesa za ostrenje zopet variira od daljnogleda do daljnogleda – dlje, kot se kolesce za ostrenje lahko vrti, več časa bo potrebnega za pravilno izostritev. Kar se tiče ergonomičnosti, ima večina daljnogledov osrednji gumb z različnimi izboklinami na površju za boljši oprijem, kar je zelo priročno, ko nosimo rokavice. Ker osrednje kolo za ostrneje ne odpravlja dioptrije in razlik v očesih, je možno nastavljati dioptrijo na obroču, ki se ponavadi nahaja na zgornjem delu cevi daljnogleda.

Značilnosti daljnogledov z osrednjim/ s centralnim ostrenjem:

 • (+) ostrenje z osrednjim kolesom
 • (+) natančno ostrenje
 • (+) pogostejši
 • (-) včasih niso popolnoma vodotesni

Daljnogledi z individualnim ostrenjem

Individualno/ Posamezno ostrenje omogoča ostrenje na vsakem očesu posebej. Na zgornjih straneh obeh cevi daljnogleda so obročki za ostrenje- dioptri, s številkami za nastavitev prave ostrine s posamičnim premikanjem leč. Večina daljnogledov uporablja centralni/osrednji vrtljivi gumb, zato ta sistem ni tako pogost in ga najpogosteje najdemo na daljnogledih s Porro prizmo. Daljnogledi s sistemom individualnega ostrenja imajo veliko različnih komercialnih imen, kot npr. “športno samodejno” ostrenje (sport auto focus) ali preprosto “samodejno” ostrenje (auto focus). Glavna značilnost tega sistema je, da jih lahko nastavite le enkrat in potem oči na različne razdalje ostrijo same. To je lahko pomembna prednost pri uporabi v slabih svetlobnih razmerah, kadar ni dovolj svetlobe za natančno fokusiranje z osrednjim gumbom. Tovrstni daljnogledi so neverjetno vodotesni in so zato najbolj optimalna izbira za uporabo na morju. Kakorkoli, obstaja nekaj slabosti individualnega sistema ostrenja v primerjavi z običajnim centralnim ostrenjem. Najmanjša razdalja ostrenja je ponavadi večja/daljša in pri veliki večini takih daljnogledov se opore okularjev za tiste, ki nosijo očala, ne da nastaviti.

Značilnosti daljnogledov z individualnim ostrenjem:

 • (+) ostrenje z vsakim očesom posebej
 • (+) manj pogosti
 • (+) primerni za uporabo na morju
 • (+) primerni za uporabo in ostrenje v slabih svetlobnih razmerah
 • (+) izredno vodoodporni
 • (-) daljša najmanjša razdalja ostrenja
 • (-) manj primerni za tiste, ki nosijo očala

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja