Skoči na vsebino
Domov » Strelni daljnogledi » Steiner Ranger 4

Steiner Ranger 4

Uvod

Končno smo dočakali drugo generacijo popularne serije strelnih daljnogledov Ranger. Zadnji dve leti so jih mnogi strokovnjaki s področja strelne optike postavljali ob bok strelnim daljnogledom Zeiss Conquest V4, ki so na voljo po podobni ceni. Ti dve seriji sta dominirali trg lovskih strelnih daljnogledov s ceno okoli 1000 €. Mnogi proizvajalci športne optike se trudijo, da bi v omenjenem cenovnem razredu ponudili strelni daljnogled, ki bi lahko optično in mehanično konkuriral seriji Ranger, vendar je to zaenkrat uspelo le redkim. Po 6 letih so se pri Steinerju odločili, da predstavijo naslednika te popularne serije, Ranger 4.

Steiner Ranger 4

Modeli, ki so na voljo

Trije modeli, ki so jih predstavili v seriji Ranger 4, so na voljo v enaki konfiguraciji kot njihovi predhodniki:

Steiner Ranger 4
Steiner Ranger 4
Steiner Ranger 4

Model 4–16×56 so zamenjali z novim:

Zadnje čase je konfiguracija 6–24×56 med lovci vse bolj priljubljena, zato menimo, da je bila predstavitev tega modela dobra poteza Steinerja. To je tudi edini strelni daljnogled v tej seriji, ki ima kupola za odpravo napake paralakse (od 50 m do neskončnosti).

Mehanične izboljšave

Pri zasnovi serije Ranger 4 je bilo poskrbljeno za najmanjše podrobnosti. Ohišje je še vedno v črni barvi, a je nekoliko bolj sijoče, kar gre pripisati posebnemu premazu za preprečevanje prask. Obroča za nastavljanje povečave in dioptrije se premikata bolj gladko, kar uporabniku omogoča fine nastavitve. Na obroču za nastavljanje dioptrije sta sedaj znaka + in –. Kliki na kupolah so bolj razločni in se bolje občutijo. Enako velja za kupolo za nastavljanje osvetlitve. Mehanskih izboljšav bodo najbolj veseli tisti, ki pogosto nosijo rokavice. Serija Ranger 4 ima bolj konvencionalen zunanji premer objektiva kot prva generacija. Nov 3–12×56 ima na primer zunanji premer objektiva 64 mm, medtem ko je imel njegov predhodnik zunanji premer objektiva 63.5 mm. Posledično je veliko lažje najti ustrezen adapter za namestitev nočnega ali termovizijskega nastavka. Novi modeli so nekoliko daljši od prejšnjih.

Steiner Ranger 4

Optične naprave podjetja Steiner so znane po svoji robustnosti – strelni daljnogledi serije Ranger 4 bodo brez težav zdržali silo 500 G. Notranjost je polnjena s suhim dušikom, ki preprečuje rošenje pri nizkih temperaturah, strelni daljnogled lahko brez težav uporabljate tudi pri –25 °C.

Preoblikovan križ

Steiner je preoblikoval svoj popularen križ 4A-I. Pri prejšnji generaciji sta se črti križa sekali v sredini vidnega polja, ob vžigu osvetlitve pa se je v sečišču pojavila rdeča osvetljena pika. Pri novih modelih se črti ne sekata v sredini; ta del je zamenjala majhna pika, med piko in črtami pa je zdaj manjša praznina. Ko vključimo osvetlitev, se omenjena pika osvetli v rdeči barvi. Nekaterim bo nov križ všeč, drugim ne.

Steiner Ranger 4

Prinaša nova serija tudi optične spremembe?

Najočitnejša sprememba je v vidnem polju, ki je pri novi seriji širše. Izboljšana je tudi prepustnost svetlobe, kar bo še posebej všeč uporabnikom modela, prilagojenega za uporabo v mraku (3–12×56).

Možnost montiranja z letvijo

Dva modela, in sicer 1–4×24 in 3–12×56, bosta nekje v sredini leta 2021 na voljo z letvijo Zeiss ZM/VM. Montiranje z letvijo je v mnogih pogledih boljše od montiranja z obročki; običajno je na voljo le pri dražjih strelnih daljnogledih. Različici z letvijo bosta za odtenek dražji.

Steiner Ranger 4

Zaključek

Podjetje Steiner je z raznimi izboljšavami, ki jih prinaša serija lovskih strelnih daljnogledov Ranger 4, utrdilo svoj položaj v cenovnem razredu okoli 1000 €. Če ste za strelni daljnogled pripravljeni odšteti od 1000 € do 1200 €, je serija Ranger 4 dobra naložba. Ob nakupu prejmete 10-letno garancijo; ker Steiner slovi po svojem izjemnem servisnem oddelku, se lahko nanje zanesete tudi po poteku garancijske dobe.

Galerija slik

Summary
Article Name
Steiner Ranger 4
Description
Končno smo dočakali drugo generacijo popularne serije strelnih daljnogledov Ranger. Zadnji dve leti so jih mnogi strokovnjaki s področja strelne optike postavljali ob bok strelnim daljnogledom Zeiss Conquest V4, ki so na voljo po podobni ceni. Ti dve seriji sta dominirali trg lovskih strelnih daljnogledov s ceno okoli 1000 €.
Author
Publisher Name
Optiki Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja