Skoči na vsebino
Domov » Spektivi » Spektivi in stativi

Spektivi in stativi

  •  

Uvod

Stabilnost je bistvenega pomena v vseh vidikih življenja, najsi gre za osebne odnose, vaš dohodek, ali zdravje. In spektivi niso nič drugačni. Ko gledamo skozi lečo spektiva, je stabilnost ključnega pomena.

Razmišljanje o tem, kako delujejo stativi, morda ni vaša prioriteta, toda za ogled jasne slike je treba imeti stabilno stojalo, na katerega namestimo spektiv. Nestabilen stativ je krivec za marsikatero nejasno opazovanje, mnogi pa se tega ne zavedajo.

Spektivi na splošno

Kaj spektiv sploh je? Spektivi so optične naprave, ki opazovalcu pomagajo videti oddaljene predmete. Primerni so za številne dejavnosti, kot so lov, opazovanje ptic, streljanje tarč in celo astronomija. Nekateri spektive imenujejo tudi prenosni ali miniaturni teleskopi. Ne glede na to, kako jim rečete, pa imajo vedno isti namen.

Spektiv ima običajno povečavo med 20x in 80x, vendar je to odvisno od okularja. Optiko lahko uporabite leže, stoje, sede, ali pa celo iz avtomobila. Nekatere spektive lahko držite v roki, vendar zaradi njihove velikosti večina zahteva postavitev stativa.

Vrste stativov za spektiv

  • Namizni stativ: je zelo popularen za opazovanje, saj se lahko uporablja pritrjen na mizo, kot lahko razberemo iz samega imena. Najpogosteje je dolg med 20 cm in 45 cm. Ti stativi so najmanjši, ki jih lahko dobite, saj so zasnovani za podporo majhnim napravam, kot so kamere.
  • Kompakten stativ: je večji od namiznih stativov in za razliko od njih, se ta ne uporablja postavljen na mizi. Lahko pa jih uporabljate med sedenjem. So prenosni, kar pomeni, da kompaktne stative večinoma uporabljajo pohodniki in gorski lovci.
  • Stativ polne velikosti: lahko uporabljate tudi med sedenjem. Njihova velikost se giblje od 66 cm do 1,5 m, lahko pa se raztegne tudi do skoraj 2 m, tako da jih lahko uporabljate tudi v stoječem položaju. Seveda so zaradi tega manj prenosljivi, vendar so bolj stabilni, če jih uporabljate v naravi.
Namizni stativi, vir: Tripodyssey

Ko kupujete stativ za spektiv

Izberite ustrezno višino

Spektiv z okularjem pod kotom potrebuje krajši stativ, raven spektiv pa višji. Najboljši način, da ugotovite, katera višina je za vas najboljša, je nočna mora za tiste, ki ne marajo matematike.

Najprej izmerite višino vaših oči, nato pa odštejte višino iskalca slike. Na koncu še odštejte nivo glave stojala. Rezultat je najvišja višina, ki jo potrebujete. Ne pozabite, da ko stative podaljšate na največjo možno višino, se le-tem zmanjša stabilnost.

Izberite ustrezno glavo stativa

Obstajajo različne vrste glav stativa, zato je odločitev, katero izbrati, lahko težka in naporna. Poznamo stojala s krogličnim ležajem, ki so najpogostejše glave stativa za fotografiranje, saj se lahko gladko premikajo v katero koli smer. Nagibne glave se najpogosteje premikajo po dveh oseh. Te glave zavzamejo več prostora kot prejšnje, vendar so enostavnejše za uporabo.

Poznamo tudi Fluid‘ glave, ki so izredno podobne nagibnim glavam, vendar namenjene za snemanje. Omogočajo hitro in enostavno prestavitev naprave. Nenazadnje imamo kardanske glave, ki se večinoma uporabljajo za fotografiranje divjih živali.

Vir: Outdoor Nomads

Izberite ustrezen material

Za stojala obstajajo trije osnovni materiali: aluminij, ogljikova vlakna in les. Vsi imajo tako prednosti kot slabosti. Največja prednost aluminijastih stativov je v tem, da so cenovno ugodnejši in bolj odporni na poškodbe.

Stativi iz ogljikovih vlaken pa tehtajo manj. Prav tako so bolj odporni na nizke in visoke temperature. Tudi leseni so temperaturno odporni in trpežni so pa tudi najbolj ekološki, vendar tehtajo več.

Izberite stativ z ploščico za hitro spuščanje

Namen te ploščice za hitro spuščanje je olajšati uporabnikom uporabo (v tem primeru spektivov), kot tudi hitro namestitev in odstranitev spektiva s stojala. Cenovno ugodnejši stativi so ponavadi opremljeni s preprosto plastično ploščo, dražji pa z bolj robustno in trpežno ploščo. Ne glede na to, za katero stojalo se odločite, ne pozabite, da je model, ki ima ploščo za hitro spuščanje, vedno dobra stvar.

Izberite ustrezno težo

Čeprav je to zadnja stvar na našem seznamu, je morda najpomembnejša – to je teža. Komu koristi imeti stativ, če ga zlomiš takoj, ko nanj kaj namestiš? Kaj se na koncu zgodi, je očitno – vse skupaj pade in spektiv se uniči. Proizvajalci stativov določijo tudi največjo težo, ki jo stativ in glava lahko varno podpreta. Vendar nosilnost ne pomeni vedno tudi stabilnosti, zato bodite previdni in po možnosti stojalo preizkusite pred nakupom.

Vir: Noble Rate

Zaključek

Stative ponujajo številni proizvajalci, med njimi Swarovski, Nikon, Zeiss, Hawke in Vanguard. Ko pa gre za izbiro pravega stativa, izberite kakovost, saj je za nakup pravega potrebno več kot slepo zaupanje v znano blagovno znamko. Če želite v svojem življenju stabilnost, morda ne bi bilo tako slabo začeti z dobrim in zanesljivim stativom.

Summary
Article Name
Spektivi in stativi
Description
Stabilnost je bistvenega pomena v vseh vidikih življenja in spektivi niso nič drugačni. Ko gledamo skozi spektiv, je stabilnost ključna.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja