Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Pulsar Proton

Pulsar Proton

Uvod

Pulsar je v zadnjih nekaj mesecih izdal kar nekaj izjemnih optičnih naprav. Kot kaže, to inovativno belorusko podjetje še ni reklo zadnje, saj so danes predstavili nov termovizijski nastavek za strelni daljnogled, imenovan Proton. Ta bo zamenjal popularno napravo Pulsar Core, ki se umika s prodajnih polic. Krypton ostaja najimenitnejši termovizijski nastavek v Pulsarjevi ponudbi, vendar bo Proton zagotovo pritegnil pozornost s svojimi prednostmi.

Unikaten izgled

Krypton FXG50, ki ga je Pulsar predstavil lani, je po izgledu skoraj identičen njihovemu digitalnemu nočnemu nastavku F455. Proton ima popolnoma nov izgled; kaj podobnega na trgu še nismo videli. Je Pulsarjev najmanjši termovizijski nastavek do sedaj. V dolžino meri 248 mm, v širino 59 mm, v višino pa 75 mm. Tehta 300 gramov. Ohišje je narejeno iz magnezija; konstrukcija lahko zdrži tudi zelo močen odsun. Naprava je odporna na vodo (IPX7) in nizke temperature; brez težav jo lahko uporabljamo tudi tja do –25 °C.

Vir: Pulsar

Na ohišju so 3 gumbi. Dva sta poravnana z ohišjem (gumb za vklop/izklop in gumb za slikanje/snemanje), tretji pa nekoliko izbočen. Slednjega je mogoče pritisniti in vrteti, namenjen pa je za uporabo menija in spreminjanje nastavitev naprave. Pulsar je dobro premislil, kako razporediti gumbe in jim dodeliti funkcije, saj je uporaba res intuitivna, brez težav ustrezen gumb najdemo tudi v popolni temi. Malce nas moti, da na ohišju ni LED-indikatorja, s pomočjo katerega bi že od daleč ugotovili, ali je naprava prižgana ali ne.

Priložena sta pokrovčka za zaščito okularja in objektiva, vendar nista povezana z napravo, zato bodo morali lastniki naprave Proton paziti, da jih ob nenehnem odstranjevanju in nameščanju ne izgubijo.

Montaža

Za razliko od naprav Core, na katere se je adapter pričvrstil v posebne reže, je na Protonu za namene montiranja enak navoj kot pri Kryptonu. Če želimo napravo montirati na strelni daljnogled, potrebujemo Pulsarjev PSP-adapter ali ustrezen adapter drugih proizvajalcev, kot sta Rusan in Smartclip.

Pulsar Proton

Ko na termovizijski nastavek Proton namestimo adapter, je spodnji del adapterja najnižji del celotne konstrukcije – v kolikor je adapter dovolj visoko nad cevjo puške, se tudi Proton ne bo dotikal cevi. Pri montiranju adapterja na naprave Core je več težav, saj ohišje nastavka sega nižje od adapterja.

Nastavka Pulsar Proton nam za razliko od predhodnika Core ni potrebno nastreliti. Po potrebi zgolj poravnamo zaslon naprave s sredino vidnega polja strelnega daljnogleda.

Vrste modelov

Za zdaj sta na voljo dva modela, in sicer XQ30 in FXQ30. Standardni model FXQ30 (brez monokularja) stane 2590 EUR, XQ30 (z okularjem) pa je 2690 EUR. Če slučajno kupite standardni model in kasneje ugotovite, da bi zraven želeli imeti tudi monokular, ga lahko dokupite naknadno.

Pulsar Proton

Baterija

Za delovanje je potrebna baterija tipa APS5, ki se uporablja tudi pri napravah Pulsar Axion XQ38 in XQ38 LRF. Namestitev je sila enostavna; vstavimo jo v okroglo režo na sprednjem delu naprave, nato pa malce pritisnemo in jo obrnemo v smeri urinega kazalca, dokler se ne zaskoči na svoje mesto. Priloženi sta dve bateriji in polnilec. Ena baterija drži do 6 ur.

Optične lastnosti

Naprava ima lečo premera 30 mm, kar lahko razberemo že iz njenega imena. Ločljivost senzorja je enaka kot pri nastavkih Core (384×288), razdalja med piksli pa 17 μm. Izboljšana je vrednost NETD (Noise Equivalent Temperature Difference), ki znaša <40 mK namesto <60 mK (Core). Ta podatek nam pove, da je Proton zmožen zaznati še manjše temperaturne razlike, kar je še posebej očitno v dežju, megli in ko so temperature nizke. Napredek je več kot očiten pri ločljivosti zaslona, saj ima Proton ločljivost 1024×768 pikslov, Core pa 640×480 pikslov. Zaslon je tipa AMOLED. 50-herčno osveževanje slike poskrbi, da je slika tekoča in brez zakasnitev, tudi ko opazujemo premikajoče se tarče. Domet zaznavanja toplote je 900 m. Proton ponuja kar 8 barvnih načinov, medtem ko smo na napravah Core lahko preklapljali med dvema. Fokus je nastavljen na 100 m in ga ni mogoče korigirati.

Vir: Pulsar

Zajemanje slik & Snemanje & Stream Vision

Veliko lovcev je te funkcije pogrešalo na termovizijskih nastavkih Pulsar Core. Vsak rad podeli svoje lovske prigode s prijatelji in Pulsar je poskrbel, da lastniki Protona na tem področju ne bodo prikrajšani. S črnim gumbom, ki se nahaja nad modrim gumbom za vklop naprave, lahko fotografiramo in snemamo. Datoteke se shranjujejo v notranji spomin naprave, ki ima kapaciteto 16 GB; slike se shranjujejo v formatu .jpg, videi pa v .mp4. Napravo lahko povežete s pametnim telefonom, ki ima nameščeno aplikacijo Stream Vision. Ta aplikacija je še vedno med najbolj sofisticiranimi na področju nočne optike in termovizije. Ko ste povezani, lahko sliko, vidno skozi napravo, projicirate na telefon; pregledujete slike in videe; spreminjate nastavitve in podobno. Preko telefona lahko tudi posodobite napravo Proton.

Dodatki

Napravo dobite v kompaktni, oblazinjeni vrečki. Srednji del je rezerviran za Protona, ta oddelek pa je od drugega ločen s pasom. Zraven dobite dve bateriji, polnilnik, napajalnik, nosilni trak, USB kabel, čistilno krpico, navodila za uporabo in garancijski list.

Za to napravo velja 3-letno garancijsko obdobje.

Pulsar Proton

Proton VS Core (povzetek)

Nastavek Proton stane 350 € manj od svojega predhodnika Core. Ponaša se s sledečimi izboljšavami:

  • Kompaktnost, lahkost
  • Izboljšana NETD in ločljivost zaslona
  • Enostavna uporaba (dobro postavljeni gumbi)
  • Zajemanje slik & snemanje
  • Kompatibilnost z aplikacijo Stream Vision
  • Baterija APS5
  • 8 barvnih načinov

Potrebno je omeniti tudi pomanjkljivosti – za to ceno bi pričakovali, da ima naprava večjo lečo. Obenem nas nekoliko moti, da ima Proton fokus nastavljen na 100 m brez možnosti spreminjanja.

Zaključek

Pulsar je znova predstavil odlično napravo, ki se bo zagotovo prodajala tako dobro, če ne še bolje, kot njen predhodnik. Krypton ostaja njihov najkvalitetnejši termovizijski nastavek, vendar bo razlika v ceni med Kryptonom in Protonom marsikoga prepričala v to, da kupi slednjega. Poudariti je potrebno, da se Proton ponaša z izjemno majhnostjo in mnogo dovršenimi funkcijami. Krypton je boljši le na optičnem področju. Naprava XQ30 stane 2690 €, medtem ko boste za model FXQ30 odšteli 2590 €. Na voljo je od danes naprej.

Galerija slik

 

Summary
Article Name
Pulsar Proton
Description
Pulsar je v zadnjih nekaj mesecih izdal kar nekaj izjemnih optičnih naprav. Kot kaže, to inovativno belorusko podjetje še ni reklo zadnje, saj so danes predstavili nov termovizijski nastavek za strelni daljnogled, imenovan Proton. Ta bo zamenjal popularno napravo Pulsar Core, ki se umika s prodajnih polic.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja