Skoči na vsebino
Domov » Ostalo » Navodila za uporabo » Vortex Spitfire AR navodila za uporabo

Vortex Spitfire AR navodila za uporabo

Rdeče pike Vortex Spitfire AR so zasnovane in izdelane tako, da omogočajo dolgotrajno zanesljivost ter natančnost. Ne potrebujejo posebne nege in vzdrževanja ter so enostavne za uporabo.

Vortex Spitfire AR navodila za uporabo

A – okular

B – objektiv

C – gumb za ostrenje namerilnega križa

D – kontrolna gumba (za nadzor osvetlitve)

E – pokrovćek za baterijo

F – višinska kupola

G – stranska kupola

Pomembna obvestila

Pred vstavitvijo nove baterije v napravo ali namestitvijo naprave na puško preverite, da le-ta nima nabojev.

Hranite embalažo, saj jo boste v primeru uveljavljanja garancije potrebovali.

Namestitev baterije

S pomočjo kovanca ali izvijača odvijte pokrovček za baterijo (E) ter vstavite eno AAA baterijo, pri tem pa pazite na pravilno polariteto (pozitivna stran („+“) naj bo obrnjena proti notranjosti naprave. Namestite in tesno privijte pokrovček.

Nadzor osvetlitve

Če želite vključiti osvetlitev namerilnega križa pritisnite kateregakoli izmed kontrolnih gumbov (D) za nadzor osvetlitve (puščica gor ali dol). Za izklop pritisnite katerikoli kontrolni gumb (puščica gor ali dol) in ga držite 3 sekunde.

Osvetlitve je mogoče v dveh barvah – rdeči in zeleni. Za menjavo barve osvetlitve namerilnega križa istočasno pritisnite na oba kontrolna gumba (D). Jakost osvetlitve lahko nadzorujete s pomočjo omenjenih gumbov – s puščico navzgor povečate osvetljenost, s puščico navzdol pa jo zmanjšate.

Spitfire AR ima 12 različnih jakosti osvetlitve, prikaterih sta zadnji dve najnižji jakosti namenjeni za vzajemno uporabo z napravami za nočno gledanje.

Če je jakost osvetlitve nastavljena na 8 ali več in v dveh urah ne pritisnete na noben gumb, se bo jakost osvetlitve samodejno zmanjšala na vrednost 6. po 12 urah neaktivnosti pa se naprava samodejno ugasne.Ob vnovičnem vklopu naprave se nastavitve jakosti in barve osvetlitve ohranijo.

Nastavitev merilnega križa

Naprava ima za prilagoditev ciljne točke (rdeče pike) višinsko (F) in stransko (G) kupolo z zvočnimi kliki. Vsak majhen klik bo premaknil središčno točko za 0.5 MOA (12,7 mm / 91 m).

Odvijte zaščitna pokrovčka, obrnite pokrovček ter vstavite vgrajen vijak na pokrovčku (ali izvijač) v zarezo kupole in jo zavrtite v levo oz. desno na želeno vrednost:

  • za premik v desno – zavrtite stranski vijak v levo;
  • za premik v levo – zavrtite stranski vijak v desno;
  • za premik navzgor – zavrtite višinski vijak v levo;
  • za premik navzdol – zavrtite višinski vijak v desno.

Nastavitev ostrine

Naprava ima vrtljiv okular, ki zagotavlja hitro in enostavno nastavitev ostrine merilnega križa. Poglejte skozi napravo na prazno belo steno ali v nebo (ne v sonce!) in vrtite okular, tako, da bo merilni križ oster. Po končani nastavitvi, ostrine ne bo potrebno vedno znova prilagoditi.

Ker pa se lahko vaš vid čez čas spremeni, je ostrino merilnega križa priporočljivo občasno preveriti.

Opozorilo! Z napravo nikoli ne glejte neposredno v sonce ali katerikoli drug optični instrument, saj si lahko hudo in trajno poškodujete vid.

Vortex Spitfire AR navodila za uporabo

Namestitev na puško

Popustite montažne vijake in napravo namestite na letev, pri tem pa pazite, da je bradavica za preprečevanje premika ob odsunu trdno nameščena v utoru baze. Napravo potisnite naprej do želene pozicije ter privijte montažne vijake.

Opomba: da bi preprečili poškodbe pri odsunu namestite napravo tako, da bo od vašega očesa oddaljena vsaj 10cm.

Nastrelitev

Po pritrditvi naprave, bi bilo dobro, da se opravi še nastrelitev na razdalji 23 – 46 metrov.

Na razdalji 23 metrov čimbolj natančno ustrelite 3 zaporedne strele. Za primerjavo in nastavitev rdeče pike (gor, dol, levo ali desno) uporabite center teh treh strelov.

Nato še na poljubni razdalji (ki jo želite uporabljati za lov oz. streljanje) ustrelite še enega ali dva strela ter prilagodite položaj rdeče pike. Nato čimbolj natančno ustrelite še tri zaporedne strele. Za primerjavo in nastavitev rdeče pike (gor, dol, levo ali desno) uporabite center teh treh strelov. Za potrditev nastavitev ustrelite še tri strele.

Indeksiranje kupol

Odstranite pokrovčke višinske kupole. S palcem in kazalcem močno primite višinsko kupolo (da preprečite vrtenje) ter z uporabo inbus ključa popustite in odstranite osrednji vijak kupole. Bodite previdni, da ne izgubite o-tesnila. Kupolo previdno dvignite in odstranite iz naprave. Nato jo namestite nazaj tako, da oznako „0“ poravnate z referenčno piko na ohišju naprave. Ponovno močno primite kupolo ter vstavite in zategnite osrednji vijak. Prepričajte se, da je o-tesnilo pravilno nameščeno. Če je potrebno, enak postopek ponovite še na stranski kupoli.

Dodatna BDC kupola

V paketu je vključena še 5.56mm BDC kupola, ki ima oznake v jardih namesto v kotnih minutah (MOA). Namestitein indeksirate jo po zgornjih navodilih (indeksiranje kupol).

Streljanje

Ključna stvar, ko streljate z napravo je, da imate oba očesa odprta. To vam omogoča, da v celoti izkoristite svoj periferni vid, da čim hitreje najdete tarčo. Tarčo lahko zlahka centrirate znotraj dveh obročev. Za še natančnejše ciljanje na tarčo lahko uporabite tudi osrednjo piko.

Dual Ring Tactical namerilni križ

Vortex Spitfire AR navodila za uporabo

Opomba: če uporabljate dodatni optični poveče-valec za streljanje na daljavo, lahko zaradi večje povečave za lažjo uporabo eno oko zaprete.

Nega in vzdrževanje

Za odstranjevanje prahu z leč uporabite mehak čopič brez sledi olj. Za odstranjevanje madežev, kot so prstni odtisi, s površine leč, jih zelo nežno obrišite z mehko bombažno krpo ali kakovostno brezoljno krpo za leče. Za trdovratne madeže lahko uporabite majhno količino čistega alkohola, ne uporabljajte običajnih papirnatih robčkov.

Površino ohišja (dežne kaplje, vodo, pesek in blato) naprave očistite z mehko, čisto in suho krpo. Ne uporabljajte benzena, razredčil ali drugih organskih kemikalij, saj lahko te povzročijo razbarvanje..

Popravila in garancija

Popravila pri nepooblaščenih osebah se upoštevajo kot prekinitev garancije. V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali proizvajalca.

Garancijski pogoji

Garancijsko jamstvo

Ob upoštevanju priloženih navodil ter ob skrbnem ravnanju z izdelkom, proizvajalec jamči visoko kakovost izdelave in zanesljivo delovanje in neoporečen izgled izdelka za podano garancijsko dobo.

5 let garancije

za napake, ki so nastale ob pravilni uporabi, upoštevanju navodil za uporabo ter ob strokovni montaži daljnogleda na strelno orožje.

Garancija pokriva vse okvare, ki bi nastale zaradi napake v materialu ali napake pri proizvodnem procesu. Ob uporabi kvalitetnega streliva ter kvalitetne in strokovno vgrajene montaže proizvajalec garantira brezhibno delovanje izdelka.

Garancijski rok prične teči z dnevom nakupa kar potrjujeta originalni račun in garancijska knjižica.

Prekinitev garancijske dobe

V primeru kakršnihkoli mehanskih poškodb optičnega izdelka ali ob nepravilni uporabi se garancijska doba prekine. Slednje prav tako velja v primeru nestrokovne namestitve/montaže na orožje ali v popravila/modifikacije pri nepooblaščenih osebah, kar se prav tako šteje za prekinitev garancije.

Povzročitev škode zaradi višje sile ali vplivov okolja je izvzeto iz garancijskega jamstva.

Garancijska popravila

V primeru okvare izdelka v garancijski dobi je potrebno izdelek s kratkim pojasnilom problema poslati na naslov pooblaščenega serviserja ali na naslov proizvajalca. Ob tem je potrebno priložiti kopijo originalnega računa ter izpolnjene garancijske knjižice. V primeru, da se garancijska knjižica ne nahaja ob izdelku, velja kot garancija originalen račun. V primeru, da je proizvajalec lociran izven Evropske Unije – EU lahko izdelek s pojasnilom okvare ter kopijo originalnega računa vrnete nazaj k prodajalcu.

Garancijska popravila bodo izvedena v roku 45 dni, v nasprotnem primeru je kupec opravičen do zamenjave izdelka ali povrnitve kupnine.

V primeru garancijskega popravila kupec krije stroške transporta izdelka do pooblaščenega servisa, proizvajalca ali prodajalca.

Zamenjani ali popravljeni deli ne podaljšajo garancijske dobe izdelka in sicer le ta ne glede na okoliščine vedno velja od dneva nakupa dalje v roku podanem s strani proizvajalca.

Testiranje izdelka

Pridržujemo si pravico da vrnjen izdelek testiramo, oziroma ga pošljemo na testiranje k proizvajalcu in tako preverimo njegovo delovanje. V primeru brezhibnega delovanja si pridržujemo pravico do povrnitve vseh nastalih stroškov.

Izjava o skladnosti

Izjavljamo, da proizvod ustreza tehnični dokumentaciji proizvajalca.

Optium d.o.o.

Laporje 45a, 2318 Laporje

T: 031 770 520

info@optics-trade.eu

www.optics-trade.eu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja