Skoči na vsebino
Domov » Termovizija » Termovizijska monokularja Pulsar Helion in Lexion

Termovizijska monokularja Pulsar Helion in Lexion

Tokrat smo se lotili predstavitve in primerjave dveh termovizijskih monokularjev proizvajalca Pulsar, in sicer modelov Helion in Lexion.

Serija Helion je na trgu že nekaj časa. Ti termovizijski monokularji so namenjeni civilnemu trgu.

Pulsar Helion 2 XP50

Serija Lexion je novost na tržišču. Naprave so namenjene profesionalnim službam, kot so policija, reševalci, gasilci, varnostniki, ipd. Civilnim uporabnikom niso na voljo.

Pulsar Lexion (Vir: Pulsar)

Razlike med obema serijama

Najprej izpostavimo razlike med obema serijama.

  • Lexion je namenjen izključno profesionalni rabi,
  • pri Lexionu ni možnosti menjave leče (to opcijo ponujajo Helioni XP),
  • Lexion je izdelan veliko bolj robustno in je zato primeren za bolj zahtevno uporabo,
  • komplet pri Lexionu vsebuje paket polnilnih baterij 3xAA,
  • pri Lexionu na voljo samo modeli XP, medtem ko lahko pri seriji Helion izbiramo med XP in XQ.
  • Okular pri modelih Lexion je plastičen in ne gumijast kot pri Helionu, kar mu daje dodatno robustnost.
Pulsar Helion 2 XP50

Skupne lastnosti obeh serij

Naprave Helion in Lexion XP se ponašajo z nehlajenim senzorjem ločljivosti 640 x 480 pikslov. Velikost piksla je 17 µm, kar omogoča natančno opazovanje. Modeli Helion XQ imajo ločljivost 384 x 288 pikslov.

Vsi modeli so opremljeni s snemalnikom, ki omogoča video snemanje in zajem slike v času opazovanja. Video in foto datoteke, shranjene v notranjem pomnilniku, se lahko prenesejo na računalnik ali telefon preko kabla ali Wi-fi povezave.

Pulsar Lexion (Vir: Pulsar)

Zaslon je nadgrajen – v obeh napravah ga je zamenjal bolj trpežen in zmogljiv AMOLED zaslon. Zasloni pri obeh modelih so učinkoviti za uporabo tudi pri zelo nizkih temperaturah (do –25 °C) zahvaljujoč AMOLED zaslonu, odpornemu proti zmrzali.

Obe napravi omogočata možnost opazovanja na razdalji do 1800 metrov in imata možnost zaznavanja človeške figure (1,8 x 0,5 m) na razdalji do 1800 metrov, odvisno od modela.

Pulsar Helion 2 XP50

Napravi Helion in Lexion ponujata povečanje slike z digitalnim zoomom do največ 8X, odvisno od modela.

Zaradi visoke frekvence osveževanja slike (50 Hz) omogočata dinamično uporabo, ki pride do izraza predvsem med hitrim premikanjem opazovalca ali objekta opazovanja.

Pulsar Lexion (Vir: Pulsar)

Vgrajeno imata funkcijo »Display Off«, ki omogoča potrebno stopnjo prikrite uporabe (brez svetlobe v okularju naprave) med opazovanjem, pa tudi hiter ponovni zagon opazovanja (ko je zaslon izklopljen, delujejo vsi ostali sistemi).

Opremljena sta z učinkovito stabilizacijo temperature senzorja. Plošča radiatorja, nameščena na ohišju naprave, učinkovito preprečuje pregrevanje senzorja in drugih komponent, hkrati pa znatno zmanjša občutljivost temperature in hrupa, zlasti med kalibracijami.

Helion in Lexion vključujeta progresivno avtonomno napajalno enoto B-Pack, ki jo sestavlja hitro snemljivi polnilni paket IPS5, 5 Ah, ki je zasnovan tako, da vam bo omogočal okoli 8 ur delovanja. Na voljo so tudi močnejši paketi baterij IPS7, IPS10, IPS14 in ohišja baterij CR123A in AA, ki zagotavljajo popolno rešitev za napajanje izven omrežja. Model Lexion že v osnovnem paketu vsebuje paket polnilnih baterij 3xAA.

Lexionov zunanji paket baterij (Vir: Pulsar)

Oba modela imata vgrajen stadiametrični ocenjevalnik razdalje, izveden v obliki križa, ki omogoča ocenitev razdalje do opazovanih predmetov z znano višino (na primer: jelen – 1,7 m, merjasec – 0,7 m, zajec – 0,3 m) z zadovoljivo natančnostjo.

Pulsarjeva tehnologija ‘Image Boost‘ je osnovana na programskih algoritmih, zasnovanih za povečanje jasnosti in podrobnosti slike. S pomočjo tehnologije je slika ostrejša, kar poveča zmožnost prepoznavanja predmetov (na voljo v serijah Lexion in Helion XP).

Poleg priljubljenih prikazov slike v načinu “belo vroče” in “črno vroče” obe napravi ponujata nudita še 8 barvnih načinov. Prehod iz izbranega barvnega načina na privzet način prikaza “belo vroče” je prav tako hiter in enostaven.

Prikaz slike v barvnem načinu “Hot Black” pri Helionu XP50.

Funkcija PIP (picture in picture – slika v sliki) uporabniku omogoča, da poveča le določeni del slike. Tako lahko ohranimo široko vidno polje, ki ga enoti ponujata, hkrati pa na povečanem delu podrobneje opazujemo dogajanje.

Obe napravi omogočata možnost povezovanja naprave prek Wi-Fija z mobilnimi enotami z operacijskima sistemoma Android in iOS. Prenesti je potrebno mobilno aplikacijo Stream Vision, ki omogoča sprejemanje posnetkov v realnem času, daljinsko upravljanje naprave s pametnim telefonom in tudi direktni spletni prenos slike na YouTube.

Pulsar Lexion (Vir: Pulsar)

Opcijsko imata oba modela možnost upravljanja z brezžičnim daljinskim upravljalnikom.

Pripravil: Stane Bajuk

Summary
Article Name
Termovizijska monokularja Pulsar Helion in Lexion
Description
Tokrat smo se lotili predstavitve in primerjave dveh termovizijskih monokularjev proizvajalca Pulsar, in sicer modelov Helion in Lexion. Serija Helion je na trgu že nekaj časa. Ti termovizijski monokularji so namenjeni civilnemu trgu. Serija Lexion je novost na tržišču. Naprave so namenjene profesionalnim službam, kot so policija, reševalci, gasilci, varnostniki, ipd.
Author
Publisher Name
Optik Info
Publisher Logo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja